ضرورت کنترل بر چرخه تولید تا مصرف فولاد

گروه بورس کالا- تنها نظارت بر قیمت در بورس کالا مطرح نباشد، بلکه بر نظام توزیع و تحویل کالا با قیمت ارزان به مصرف‌کننده نیز نظارت شود.

حسن مصیب‌زاده با اشاره به‌ این موضوع که بورس فلزات از ابتدای راه‌اندازی با هدف شفاف‌سازی بازار فولاد در سال ۱۳۸۲ راه‌اندازی شد، گفت: بورس فلزات با هدف شفاف‌سازی بازار فولادی که تا قبل از سال ۱۳۸۲ به صورت حواله‌ای داد و ستد می‌شد به راه افتاد و همواره یک اختلاف قیمت منطقی بین مبادلات بورس و بازار وجود داشت. وی ادامه داد: اما در حال حاضر با قیمت‌های دستوری که در بورس صورت می‌گیرد اختلاف قیمت بیش از ۱۰۰ تومانی پیدا کرده و در حالی که نرخ میلگرد در بورس ۷۷۰ تومان است همان محصول در بازار با قیمت پایه ۸۸۰ تومان معامله می‌شود‌.

وی تاکید کرد‌: تولیدکنندگان در راستای شفاف‌سازی بازار حاضر به فروش در بورس کالا هستند، اما چطور می‌شود با نرخ‌های کنونی شمش که در حال حاضر در بنادر ۷۱۰ تا ۷۲۰ تومان است، میلگرد را با نرخ ۷۷۰ تومان در بورس فروخت.

مصیب‌زاده اظهار داشت: ای کاش نظارت‌ها در بورس کل زنجیره تولید تا توزیع را در بر بگیرد در حالی که دولت تولید‌کننده را برای فروش با قیمت‌های پایین تحت فشار قرار داده مصرف‌کننده نیز از ‌این کاهش قیمت هنوز بهره‌ای نبرده و در‌ این بین تنها واسطه گران از تفاوت قیمت بین بورس و بازار بهره می‌برند؛ چرا که مصرف‌کننده توان خرید از بورس با حجم‌های بالا را ندارد و از همین رو در نهایت آهن با قیمت پایین به دست مصرف‌کننده هم نمی‌رسد.

وی اظهار داشت: در حال حاضر تنها سرمایه‌داران از تفاوت قیمت بین بورس و بازار بهره می‌برند و‌این تفاوت قیمت باعث‌ ایجاد رانتی عظیم شده است که نه تولیدکننده بهره می‌برد نه مصرف کننده.

وی با اشاره به جلساتی که در «سازمان حمایت» برگزار شد، گفت:‌ این جلسات برای دعوت از فولادسازان خصوصی برای عرضه محصولاتشان در بورس بود، اما شرایط فروش فولادسازان خصوصی در بورس به هیچ عنوان عادلانه نیست از یک سو قیمت شمش بالا است و از طرفی باید با یک قیمت مشخص در بورس میلگرد بفروشیم که آن هم قیمت پایینی است‌.