نظارت بر قیمت‌ آهن ادامه دارد

گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: به دنبال اقداماتی که هفته گذشته از سوی دولت و بورس برای کنترل قیمت آهن صورت گرفت که به همین دلیل هم روند صعودی قیمت‌ها در بازار متوقف شد، دیروز مجددا قیمت میلگرد در بورس کالا ثابت ماند و با نرخ‌های هفته قبل معامله شد. بر اساس این گزارش در این روز علاوه بر ذوب آهن که ۱۰۰ هزار تن سبد تیرآهن و میلگرد خود را عرضه کرده بود، فولادسازان دیگری نیز از جمله فولاد آذربایجان، فولاد خراسان، گروه ملی و فولاد یزد نیز محصولات خود را عرضه کردند که بر اساس آن ۸ هزارو ۸۰۰ تن سبد میلگرد و تیرآهن ذوب آهن اصفهان با نرخ ۷۶۰ تومان معامله شد.

سبد میلگرد A-۳،و۱۴ تا ۲۵ فولاد آذربایجان ۷ هزارو ۷۰۰ تن با نرخ ۷۸۰ تومان عرضه شد که با همین نرخ ۵ هزارو ۲۸۰ تن معامله شد.

سبد گروه ملی نیز با همین نرخ ۲۲هزار تن عرضه شد که ۱۷۶۰ تن از آن معامله شد.

سبد میلگرد A-۳، و۱۴ تا ۲۵ فولاد یزد نیز با نرخ ۷۸۰ تومان عرضه شد که از ۲هزارو ۶۰۰ تن عرضه ۱۴۰۰ تن معامله شد.

دیروز میلگرد فولاد خراسان تقاضای بالاتری داشت که از عرضه آن بیشتر بود و نرخ‌های پیشنهای کارگزاران را تا مرز۸۰۰ تومان برد؛ در نتیجه از رینگ حذف شد و اجازه انجام معامله بر روی این کالا داده نشد.تحویل کالاهای ذکر شده همگی پایان آبان ماه بود.

مدت زمان ثابت نگه داشتن قیمت‌ها مشخص نیست

در جریان معاملات دیروز و با توجه به اینکه بورس از انجام معامله محصول خراسان با قیمت‌های بالاتر جلوگیری کرد، گمانه‌زنی‌هایی میان تجار و خریداران در خصوص اینکه این نظارت بر قیمت‌ها و کنترل نرخ‌ها تا چه زمان ادامه می‌یابد، مطرح شد. برخی معتقدند تا زمانی‌که عرضه دیگر فولادی‌های بخش خصوصی که گفته شده در حال پذیرش در بورس هستند، این نظارت ادامه پیدا می‌کند. به عقیده این گروه نرخ‌های بورس به خصوص با نظارت‌هایی که از سوی مسوولان انجام گرفته حساسیت زیادی برای بازار آهن پیدا کرده است. از این‌رو تا زمانی‌که عرضه‌های بیشتر از این شود تا جایی‌که احتیاجی به کنترل خریداران نباشد و عرضه‌ها بیش از تقاضا باشد این فرآیند ادامه پیدا می‌کند.

البته برخی نیز با این تحلیل که نظارت‌ها در بازار آهن به این دلیل صورت گرفته تا از اثرات تورمی‌اجرای طرح هدفمندسازی یارانه‌ها جلوگیری شود ، معتقدند تا زمانی‌که التهابات و جوسازی‌های ناشی از زمان اجرای این طرح کاملا از بین نرود، این نظارت ادامه پیدا می‌کند.

البته مسوولان بورس نیز از این مساله اظهار بی اطلاعی کرده و اعلام کرده‌اند که از سوی نهادهای ناظر زمان مشخصی به آنها اعلام نشده؛ ضمن اینکه سقف نرخی هم که هفته قبل ۷۶۰ تا ۷۸۰ تومان اعلام شده بود، همواره در حال تغییر است و نرخ مشخصی برای سقف قیمت‌ها در بورس وجود ندارد؛ اما با توجه به اینکه نرخ نیشابور پس از رسیدن به ۸۰۰ تومان لغو شد، فعالان بازار معتقدند حداقل تا پایان ماه سطح قیمت‌ها در بورس تغییری نمی‌کند؛ خصوصا اینکه عرضه‌ها در مقایسه با تقاضا بالاتر است و شرکت‌های عرضه کننده حجم بیشتری از کالا را در بورس به مشتریان ارائه می‌کنند.

اما در همین حال برخی نیز معتقدند در صورتی‌که قیمت شمش ورودی به کشور با نرخ‌های بالاتری در هفته‌های آتی پیشنهاد شود که احتمال آن نیز دور از ذهن نیست، این پیش‌بینی وجود دارد که قیمت‌ها روند رو به رشدی را پیدا کند و اگر نظارت‌ها در بورس هم ادامه پیدا کند نمی‌توان مطمئن بود که بازار آزاد همچنان با کاهش قیمت همراه شود.

البته با توجه به اینکه تعداد زیادی از خریداران، حتی افرادی که خود با نرخ‌های بالا از بورس خرید داشته‌اند نسبت به منطقی بودن نرخ‌هایی که پیش از این در بورس ثبت می‌شد، شک داشتند و از آنجا که این احتمال که نهادهای ناظر بر بازار، با جدیت و محدودیت‌های بیشتری وارد بازار شوند، در نتیجه احتمال دارد که از افزایش بیش از حد قیمت‌ها در بازار استقبال نشود، چرا که خریداران بازار خرده فروشی و نه خریداران عمده بورس ،از رشدهای زیاد و کاهش یکباره نرخ‌ها که در طول یک هفته به ۱۰۰ تومان رسید، ضرر زیادی کرده‌اند. از این‌رو برخی کارشناسان بازار خریداران را از همراهی کردن روند مواج قیمت‌ها در شرایط حساس برحذر کرده و معتقدند هر چند که امکان دارد موجودی کمتری نسبت به قبل در بازار وجود داشته باشد یا در آینده کمتر باشد، اما مصرف نیز آن‌چنان بالا نیست که با هر نرخی، کالا معامله کرد.

گفتنی است دیروز پس از اینکه نرخ‌ها در بورس تثبیت شد ، قیمت میلگرد نیز در بازار ثابت ماند و تغییر چندانی نداشت و فعالان بازار کشف قیمت‌ها را به هفته آینده موکول کرده‌اند.