گروه بورس کالا - سحر نمایشی: بعد از سه هفته عدم عرضه تولید‌کنندگان مس در بورس کالا، یکشنبه دیگری آمد و رفت، اما باز هم مس در بورس عرضه نشد. نه تولید‌کننده کوتاه می‌آید و نه سازمان تنظیم بازار. حال این سوال مطرح است که تکلیف بازاری‌ها و تولید‌کنندگان خرد چه می‌شود؟ به گفته یکی از کارشناسان فعال مس، از میان فروشنده و خریدار هیچ کدام مخالف روش فعلی قیمت‌گذاری نیستند پس اصرار برای تغییر این روش در چیست؟ این فعال آگاه در ادامه به خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: اگر مس را در بازار آزاد با دلار ۳ هزار و ۵۰۰ تومانی محاسبه کنیم قیمت مس در بازار ۲۹ هزار تومان در هر کیلو به دست می‌آید، اما این فلز در بورس با قیمت ۲۲ هزارو ۵۰۰ تومان در هر کیلو عرضه می‌شود، در حالی که نظر کارگروه تنظیم بازار ۲۱ هزارو ۲۰۰ است، اما ستاد ۱۹ هزارو ۵۰۰ تومان را به تولید‌کنندگان پیشنهاد داده است. در نتیجه بین ۲۹ هزار تومان تا ۱۹ هزار تومان تفاوت قیمتی ۱۰ هزار تومانی وجود دارد که این تفاوت قیمت در هر ۲۰ تن ۲۰۰ میلیون تومان رانت را برای خریدار ایجاد می‌کند که در طول یک سال یک هزار و ۶۰۰ میلیارد ضرر را برای تولید‌کننده به همراه دارد.

همچنین این کارشناس مس معتقد است که خریداران باید اعتراض و مخالفت‌های خود را برای کاهش قیمت‌ها به ستاد تنظیم بازار اعلام کنند؛ چرا که نباید بگذارند تجربه سال ۹۰ دوباره تکرار شود و قیمت‌ها پایین تر از قیمت جهانی به فروش برسد و دلالان در این میان به رانت‌های غیر‌منطقی دست پیدا کنند.

اما این در حالی است که در سوی دیگر ماجرا فعالانی وجود دارند که با کاهش قیمت‌ها موافق هستند و معتقدند با کاهش نرخ این فلز در بازار قدرت خرید بالا می‌رود در نتیجه چرخه تولید رونق پیدا می‌کند پس بنابراین این منطقی به نظر نمی‌رسد که خریدار و تولید‌کننده مخالف کاهش قیمت باشند، مگر آنکه به دلیل هزینه‌های بالای تولید این روش برای تولید‌کننده به صرفه نباشد. این فعال بازار معتقد است با اینکه با قیمت‌ها به روش سابق موافق نیستیم، اما بهتر است عرضه‌ها دوباره انجام شود و بازار به حالت قبل بازگردد.

از سوی دیگر بازار سایر فلزات نیز نسبت به روز گذشته به دلیل ثبات نرخ ارز ثابت باقی ماند. به گفته یکی از فروشندگان فلزات در بازار آزاد خرید و فروش نسبت به روز گذشته اندکی بهبود یافته، اما همچنان برخی تجار به افزایش قیمت‌ها امیدوارند و از فروش محصولات خود خودداری می‌کنند.