ساخت 100 درصد تجهیزات پالایشگاه‌ها تا پنج سال آینده

گروه بنگاه‌ها- زهرا مسافر: دیروز خبرنگاران برخی از رسانه‌های جمعی کشور از طرح‌های مهر ماندگار منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی از جمله واحد سوم تفکیک میعانات گازی پتروشیمی بندر امام مشهور به NF سوم دیدن کردند.

در این دیدار، مجید محمودیان مدیرعامل شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی با تشریح فعالیت‌های صورت گرفته، گفت: در این واحد سالانه ۴۴۳ هزار تن اتان، ۸۷۰ هزار تن پروپان، ۶۸۸ هزار تن بوتان، ۳۶۵ هزار تن پنتان و ۲۸۴ هزار تن هگزان پلاس تولید می‌شود.

وی با اشاره به طرح احداث (NF۳) که از جمله طرح‌های استراتژیک توسعه صنایع پتروشیمی است، گفت: این طرح به منظور تفکیک گازهای مایع به‌دست آمده از نفت خام تولیدی چاه‌های منطقه با ارزش هیدروکربنی مورد توجه قرار گرفته است. به گفته محمودیان، محل اجرای این طرح در مجتمع پتروشیمی بندر امام خمینی(ره) واقع شده که سهولت دسترسی به خوراک و مواد خام اولیه، برخورداری از امکانات جاده‌ای، شبکه راه آهن، حمل و نقل بین‌المللی دریایی، دسترسی به آب مورد نیاز و قرار گرفتن در قطب اصلی صنعت پتروشیمی کشور از جمله ویژگی‌های آن است.

وی تاکید کرد که این طرح در زمینی به مساحت حدود هشت هکتار اجرایی خواهد شد. مدیرعامل شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی، ایجاد ارزش افزوده و تامین خوراک واحدهای فرآیندی مجتمع پتروشیمی بندر امام را از مهم‌ترین دستاوردهای اجرای طرح واحد سوم تفکیک میعانات گازی واحد(NF۳) ذکر کرد. وی خوراک این واحد را مایعات گازی (NGL) از کارخانجات گاز و گاز مایع موجود در مناطق اهواز و مارون عنوان کرد و گفت: میزان خوراک این واحد ۱۰۰ هزار بشکه در روز است.

به گفته وی، سرمایه‌گذاری اولیه این واحد شامل ۲۵۰ میلیون دلار و یک هزار و ۵۶۶ میلیارد ریال است که منابع ارزی از محل فاینانس خارجی برای مهندسی اصولی و خرید تجهیزات خارجی و منابع ریالی نیز از محل منابع شرکت ملی صنایع پتروشیمی تامین شده است.

محمودیان اشتغالزایی مستقیم این طرح را ۱۰۰ نفر عنوان کرد و گفت: ۵۲ درصد تجهیزات مورد نیاز این مجتمع را سازندگان داخلی تامین کرده‌اند.

وی در تشریح اهمیت این پروژه اظهار کرد: خوراک و تولید پایدار واحدهای پایین دستی شرکت پتروشیمی بندر امام و منطقه ویژه را به طور مستمر تامین خواهد کرد. محمودیان افزود: درزمان حاضر در بخش الکتریکال و برق به طور تقریبی به خودکفایی رسیده‌ایم و مسیرهایی برای دستیابی به تولید ابزار دقیق در کشور نیز مهیا شده است. مدیرعامل شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی ادامه داد: هم اکنون در بخش ابزار دقیق کنسرسیوم‌هایی با حضور شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی تشکیل شده که به زودی شاهد نتایج فعالیت‌های این کنسرسیوم خواهیم بود. محمودیان با اشاره به روند بومی‌سازی در صنایع مختلف گفت: به نقطه‌ای رسیده‌ایم که تصور شرایط دو دهه گذشته برای ما مشکل است؛ چرا که در آن زمان حتی برخی کالاها نظیر میلگرد را وارد می‌کردیم.

وی که مجری واحد (NF۳) واحد سوم تفکیک میعانات گازی پتروشیمی بندر امام بوده است، ‌گفت: در این طرح ۵۲ درصد از تجهیزات داخلی استفاده شده است که ظرف ۵ سال آینده در طرح‌های این چنینی سازندگان داخلی قادر خواهند بود صد‌درصد تجهیزات مورد نیاز را تامین کنند.

راندمان کاتالیست داخلی بیشتر از نمونه خارجی

در این مراسم همچنین ﺣﺴﯿﻦ ﻇﺮﯾﻔﮑﺎر مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندر امام خمینی (ره) اﻓﺰود: ﮐﺎﺗﺎﻟﯿﺴﺖ EDC ﺗﻮﻟﯿﺪیﮔﯿﻼن دارای راﻧﺪﻣﺎن ۹۸ درصد اﺳﺖ؛ در ﺣﺎلی که راﻧﺪﻣﺎن ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺧﺎرﺟﯽ آن، ﺣﺪاﮐﺜﺮ ﺑﻪ ۹۴درصد ﻣﯽ‌رﺳﺪ.

وی ﺑﺎ اﺷﺎره ﺑﻪ ﺷﺮاﯾﻂ ﺗﺤﺮﯾﻢ و اﺟﺮای ﭘﺮوژه‌ﻫﺎی ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت در ﮐﺸﻮر ﮔﻔﺖ: ﺑﺎﯾﺪ ﺳﻌﯽ ﺷﻮد ﻧﯿﺎزﻣﻨﺪی‌ﻫﺎی ﺻﻨﻌﺖ ﻧﻔﺖ را ﺗﺎﻣﯿﻦ ﮐﻨﯿﻢ و در ﺟﻬﺖ ﺳﺎﺧﺖ داﺧﻞ ﻗﺪم ﺑﺮدارﯾﻢ. وی ﺑﺎ ﺑﯿﺎن اﯾﻨﮑﻪ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻣﺠﺘﻤﻊ ﭘﺘﺮوﺷﯿﻤﯽ ﺑﻨﺪر اﻣﺎم ﺑﻪ ﻣﯿﺰان ﺗﺎﻣﯿﻦ ﺧﻮراک و ﺷﺮاﯾﻂ و ﺗﺎﺳﯿﺴﺎت ﺑﺴﺘﮕﯽ دارد، اﻓﺰود: ﮐﺎﻫﺶ ﺧﻮراک ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﮐﺎﻫﺶ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻣﯽ‌ﺷﻮد؛ اﻣﺎ در اﯾﻦ ﻣﺠﺘﻤﻊ ﻧﺰدﯾﮏ ﺑﻪ ۱۰۰ درﺻﺪ ﺧﻮراک ﭘﺘﺮوﺷﯿﻤﯽ درﯾﺎﻓﺘﯽ ﺑﻨﺪر اﻣﺎم ﺑﻪ ﻣﺤﺼﻮل ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺷﺪه اﺳﺖ. وی اﻓﺰود: امروز ﺷﺎﻫﺪ ﮐﻠﻨﮓ‌زﻧﯽ ان ﺟﯽ ال ۳۲۰۰ ﺧﻮاﻫﯿﻢ ﺑﻮد ﮐﻪ ﺑﻪ دﻧﺒﺎل ﺗﻮاﻓﻘﻨﺎﻣﻪ‌ای ﺑﯿﻦ ﺷﺮﮐﺖ ﭘﺘﺮوﺷﯿﻤﯽ ﺑﻨﺪر اﻣﺎم وﺷﺮﮐﺖ ﻧﻔﺖ ﺻﻮرت ﺧﻮاﻫﺪ ﮔﺮﻓﺖ. ﻇﺮﯾﻔﮑﺎر اﻓﺰود: ﺑﻪ اﯾﻦ ﺗﺮﺗﯿﺐ، ﺷﺮﮐﺖ ﭘﺘﺮوﺷﯿﻤﯽ ﺑﻨﺪر اﻣﺎم ﭘﺮوژه ان ﺟﯽ ال ۳۲۰۰ را نهایی ﻣﯽ‌ﮐﻨﺪ و در ﺳﺎﻟ‌‌ﻬﺎی آﯾﻨﺪه ﺧﻮراکﺧﻮد را از اﯾﻦ، ان ﺟﯽ ال ﺗﺎﻣﯿﻦ ﻣﯽ‌‌ﮐﻨﺪ.در راﺳﺘﺎی ﭘﯿﺎده‌ﺳﺎزی ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﻏﯿﺮﻣﺘﻤﺮﮐﺰ و ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر دﺳﺘﯿﺎﺑﯽ ﺑﻪ ﺑﻬﺮه‌وری ﺑﯿﺸﺘﺮ، ﻃﺮح ﺗﻘﺴﯿﻢ اداره ﻣﺠﺘﻤﻊ ﺑﻪ ﭼﻨﺪ ﺷﺮﮐﺖ ﻣﺴﺘﻘﻞ ﻓﺮﻋﯽ ﺷﺮوع ﺷﺪ و ﻫﻢ اﮐﻨﻮن دارای ﺷﺮﮐﺖ‌ﻫﺎی ﻓﺮاورش، ﺑﺴﭙﺎران، ﮐﯿﻤﯿﺎ، آب ﻧﯿﺮو ﺧﻮارزﻣﯽ است. ﻣﺠﺘﻤﻊ ﭘﺘﺮوﺷﯿﻤﯽ ﺑﻨﺪر اﻣﺎم، در ﺿﻠﻊ ﺷﻤﺎل ﻏﺮﺑﯽ ﺧﻠﯿﺞ ﻓﺎرس در اﺳﺘﺎن ﺧﻮزﺳﺘﺎن و ۸۴ ﮐﯿﻠﻮﻣﺘﺮی ﺷﺮق آﺑﺎدان در ﺷﻬﺮﺳﺘﺎن ﻣﺎﻫﺸﻬﺮ واﻗﻊ ﺷﺪه اﺳﺖ.