ضرورت عرضه کالا در بورس با قیمت‌گذاری و کیفیت مناسب

ایسنا- پالایشگاه‌ها باید به فروش محصولات خود از طریق بورس کالا ملزم شوند؛ زیرا این امر از تعطیلی برخی کارخانجات داخلی جلوگیری کرده و آنها را به سوددهی می‌رساند؛ به شرط آنکه قیمت‌گذاری مناسب با کیفیت مناسب در اختیار کارخانجات قرار گیرد.

ایرج عباسی، دبیر انجمن تولیدکنندگان پارافین گفت: از سال ۸۷ اعلام شد که محصولات پالایشگاه‌های زیرمجموعه پتروشیمی و نفت باید از طریق بورس عرضه شوند و متاسفانه از آن زمان تاکنون مشکلاتی که در توزیع و قیمت‌گذاری وجود داشت، باعث شده بیش از۸۰‌درصد از ۷۵ کارخانه تحت پوشش انجمن با هفت هزار کارگر تعطیل شده و متحمل زیان‌های هنگفتی شوند.

وی در بیان این مشکلات به عدم ارائه و عرضه تمام اسلاگ ‌واکس‌ تولید شده در سیستم بورس توسط پالایشگاه‌های روغن‌سازی اشاره و اظهار کرد: متاسفانه شرکت نفت پارس با آنکه ماهانه حدود دو هزار تن اسلاگ‌واکس تولید می‌کند، تاکنون یک کیلو از تولیدات خود را از طریق بورس به فروش نرسانده و برای فروش یک حراجی برگزار کرده و ۱۰۰‌تن عرضه خود را به کارخانجاتی که می‌شناسد، ارائه کرده و نامه‌های سربسته‌ای که هیچ ممیزی روی آنها نیست را باز کرده و به قیمتی نامشخص می‌فروشند. مابقی را مظروف کرده و صادر می‌کند و همین صادرات باعث تعطیلی۷۰ کارخانه در ایران و تاسیس۷۰ کارخانه در هند شده است. آنها به جای آنکه پارافین را از کارخانجات داخل به قیمت جهانی خریداری کنند، مواد اولیه را خریده و خود، فرآیندهای ما را روی آن انجام می‌دهند.

او با بیان اینکه در حال حاضر ۱۰‌درصد تولیدات آنها در بورس و ۹۰‌درصد خارج از بورس به ‌فروش می‌رسد، افزود: شرکت نفت بهران تنها یکبار در سال گذشته محصولات خود را در بورس عرضه کرد که دارای بدترین نوع کیفیت بود و مشتری داخلی و مشتری خارجی نداشت. همچنین شرکت نفت ایرانول هم محصولات خود را به صورت مظروف آن هم ماهانه به میزان ۳۰۰ تن عرضه می‌کند. بازار نفت سپاهان نیز انحصاری شده است و زمانی که هزار تن درخواست وارد سیستم شود، بلافاصله قیمت را افزایش می‌دهد و حتی وقتی استقبالی از آن صورت نمی‌گیرد باز شاهد کاهش نرخ نیستیم. عملکرد بورس عجیب است که در آن تنها قیمت‌ها رو به بالا می‌روند و به گفته مدیر و ناظر تالار بورس کالا، انگار مرغ تولید‌کنندگان یک پا دارد!

افزایش قیمت با وجود عدم استقبال از عرضه مخالف منطق بورس

او خاطرنشان کرد: با توجه به قیمت جهانی و اینکه به دلیل بحران ایجاد شده، تقاضای چندانی برای اسلاگ‌واکس وجود ندارد، باز شاهد افزایش ناگهانی قیمت‌ هستیم و زمانی که تقاضایی در بازار وجود ندارد و خریدی از کالای عرضه شده صورت نمی‌گیرد، روز بعد قیمت افزایش می‌یابد و این مغایر قوانین بورس کالاست. زیرا بورس می‌گوید: چنانچه ۱۰‌درصد از عرضه فروخته نشد، فروشنده نمی‌تواند افزایش قیمت دهد؛ در حالی که این روند اتفاق می‌افتد.

وی به نحوه معامله این کالا در تاریخ ۲۳ فروردین‌ماه اشاره و اظهار کرد: در این روز دو هزار تن به صورت نقدی و یک هزار تن به صورت نسیه عرضه شد که تنها ۶۰۰‌تن از آن فروش رفت و با این حال شاهد کاهش نرخ عرضه نبودیم، در صورتی که دو روز قبل از آن ۲۰۰‌ریال افزایش نرخ داده شده بود. این در حالی است که مواد اصلی آنها چون روغن پایه SN۵۰۰ هیچ رشد قیمتی ندارد.

کیفیت پایین‌تر، قیمت پایین‌تری هم می‌طلبد

دبیر انجمن تولیدکنندگان پارافین یادآور شد: این پالایشگاه‌ها در سنجش کیفیت تولیدات خود معتقدند که مشابه داخلی است، ‌اما انتظار می‌رود زمانی که تولیدات را به قیمت فوب خلیج فارس می‌فروشند، کیفیت هم باید مشابه خارجی بوده و قیمت‌گذاری آنها براساس نرخ جهانی باشد و اگر چنانچه عدم برابری کیفیت با مشابه خارجی دارند باید به همان نسبت کیفیت پایین‌تر، قیمت پایین‌تری نیز داشته باشند.

وی با اشاره به ابلاغیه معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ریاست‌جمهوری مبنی‌بر عرضه فرآورده‌ نفتی به نرخ جهانی و قائل شدن تخفیف پنج درصدی به منظور حمایت از صنایع داخلی، ادامه داد: در آمار معاملات بورس مشاهده می‌شود که به عنوان نمونه قیمت صادراتی آخرین عرضه شرکت نفت ایرانول ۴۷۶‌دلار مظروف فوب بندرعباس و قیمت داخلی ۴۳۵‌تومان اعلام می‌شود، اما با کاستن هزینه‌های صادراتی شامل قیمت بشکه، حمل‌ونقل، ترخیص و غیره، به قیمت ۳۵۰‌تومان می‌رسیم که نشان می‌دهد در عمل نه تنها هیچ حمایتی از تولیدکننده داخلی صورت نمی‌گیرد، بلکه این محصولات را گران‌تر از مشتریان خارجی باید تهیه کند. به طوری که این کالا برای مشتریان خارجی با توجه به آخرین آمار صادراتی۳۵۰‌تومان فروخته می‌شود، اما این مواد به صورت فله و درب پالایشگاه ایرانول برای مشتریان داخلی ۴۳۵‌تومان است، به علاوه آنکه مشتری داخلی باید سه درصد هم مالیات ارزش افزوده بپردازد و در مقایسه این ارقام، مشتری داخلی باید مواد اولیه‌ خود را ۳۰‌درصد بالاتر بخرد و این به معنای حمایت از تولیدکننده نیست.

عباسی تاکید کرد: انجمن تولیدکنندگان پارافین با بورس موافق است. زیرا بهترین رابط اجرایی بورس است و سلیقه‌ای و غیراصولی کار نمی‌کند؛ به شرط آنکه وقتی از عرضه‌ها استقبال نمی‌شود، قدرت کاهش قیمت را هم داشته باشد و انتظار می‌رود همانطوری که با رشد تقاضا، افزایش قیمت عرضه منطقی است، در صورت عدم استقبال هم روند کاهش در قیمت باید لحاظ شود، نه آنکه فروشنده قیمت پایه را اعلام کرده و بگوید باید از آن تبعیت شود.

خودمان رقیب خودمان شده‌ایم!

عباسی گفت: ۱۵ سال است که پارافین ایران صادر می‌شود و چین نتوانسته ما را از بازار خارج کند، اما گویا اکنون خودمان آغاز به این کار کرده‌ایم و شرایطی ایجاد شده که چین، اسلاگ ما را خریده و مواد اولیه را تبدیل به پارافین می‌کند و با خود ما رقابت می‌کند! او تاکید کرد: در شرایطی که چین با سوبسید حمایت‌ها را آغاز کرده، ما صادرات را ارزان‌تر از داخل می‌فروشیم، ‌در صورتی که با حذف نرخ‌های اضافی رقم کنونی اسلاگ‌ باید بین۳۵۰ تا ۳۸۰‌تومان باشد.

مسوولان شرکت بورس کالا می‌گویند: باید قیمت بازارها با توجه به تقاضای بازار باشد و در دو جهت افزایش و کاهش حرکت کند، اما چرا به آن عمل نمی‌شود؟ این روال منطقی نیست که یا قیمت‌ها ثابت مانده یا قیمت را کاهش نمی‌دهیم، اما حاضر به تعطیلی کارخانجات هستیم.