زهرا سلیمی

تصمیم‌ تولید‌کنندگان بزرگ فولاد جهان مبنی بر کاهش تولید بازار آهن قراضه را با بحران مواجه کرده است.

به گفته یکی از کارگزاران میدوست، «من نمی‌توانم اکنون به طور دقیق بگویم که قیمت قراضه در بازار چیست. کارخانه‌ها هیچ تمایلی برای خرید ندارند و حتی قیمت‌های بسیار پایین بازار نیز آنها را به خرید ترغیب نمی‌کند.»

یکی دیگر از تجار قراضه می‌گوید اگر تولید فولاد ۲۰درصدکاهش یابد، بازار قراضه با افت ۵۰درصدی مواجه خواهد شد.

به گفته وی قیمت‌گذاری در شرایط حاضر بسیار نامناسب صورت می‌گیرد زیرا کارخانه‌ها هیچ اهمیتی به پیشنهادهای خرید و قیمت‌های پایین ندارند.

در نتیجه قیمت قراضه فولادی به تدریج کاهش یافت که به نظر می‌رسد این روند نزولی باز هم ادامه یابد.

سقوط قیمت‌ها به همراه احتمال کاهش بیشتر تولید و کم شدن ظرفیت برخی کارخانه‌ها (مثلا کارخانه ارسلورمیتال در کلیولند آمریکا) به نگرانی در مورد ریزش قیمت‌ها به زیر ۱۰۰ دلار در هر تن دامن زده است.

به گفته یکی از سخنگویان شرکت آرسلورمیتال آمریکا، این شرکت قصد دارد تا با توجه به کاهش تقاضا در بازار، ظرفیت تولید در بعضی از کارخانه‌های خود را کاهش دهد.

بنا به گفته وی، «این اقدام در پاسخ به کند شدن رشد اقتصادی جهان صورت می‌گیرد. کاهش موقتی ظرفیت تولید نتیجه مستقیم رکود اقتصادی جهانی و کم شدن تقاضا می‌باشد. ما تحولات اقتصادی دنیا را به دقت دنبال می‌کنیم و با اعلام آمار سه ماهه سوم در ماه نوامبر در روند بازار تجدیدنظر خواهیم کرد.»

سقوط قیمت‌ها و بحران به وجود آمده در بازار باعث شگفتی بسیاری از دست‌اندرکاران بازار شد. در چرخه فولاد به طور معمول در اواخر تابستان و تعطیلات ماه نوامبر و دسامبر رکود نسبی اتفاق می‌افتد.

ولی کاهش شدید قیمت‌ها که در ماه آگوست شروع شد و در ماه سپتامبر به اوج خود رسید بسیاری از تجار و عوامل بازار را غافلگیر کرد.

یکی از عوامل بازار می‌گوید: «هیچ کس نمی‌توانست پیش‌بینی کند که قیمت قراضه در ماه‌های آگوست و سپتامبر چنین سقوطی کند و با کاهش ۳۰۰ دلاری مواجه شود.»

بحران‌های مالی اخیر در دنیا به این بحران دامن زد. میزان خوش‌بینی‌ مردم نسبت به شرایط اقتصادی کاهش پیدا کرده است و همین امر یکی از عوامل کاهش میزان سفارشات کارخانه‌ها به حساب می‌آید. کارخانجات نیز با کاهش تولید به کمی تقاضا برای قراضه در بازار پاسخ گفتند.