نگرانی بازار از اوضاع تولید فولاد غیردولتی‌

گروه بورس کالا- منیژه حیاتی: دیروز نرخ میلگرد و تیر آهن در بورس کالای ایران به ترتیب ۱۵۵ و ۲۴ تومان کاهش یافت.

به گزارش خبرنگار «دنیای‌اقتصاد»، تداوم افت قیمت شمش در بازارهای جهانی و بنادر ایران و دریافت ۳ درصد مالیات بر ارزش افزوده از عمده دلایل افت قیمت محصولات فولادی در بازار بود. معاملات رینگ فولادی بورس کالا که همچنان به دلیل رکود بازار و عدم توان پیش‌بینی بازار به حداقل رسیده، دیروز به فروش ۲۶۴۰ تن تیرآهن ۱۴ تا ۱۸ و ۵۲۸۰ تن میلگرد ۲۲ تا ۸-۳ A ذوب‌آهن محدود شد.

فعالان بازار معتقدند قیمت تیرآهن که ۸۰۶ تومان فروش رفت باتوجه به دریافت ۳ درصد مالیات بر ارزش افزوده همان ۸۳۰ تومان است که هفته قبل معامله شده .

یکی از فعالان بازار با اشاره به فروش میلگرد ۸ تا ۲۲- ۳ A ذوب‌آهن با نرخ ۸۰۰ تومان و افت شدید قیمت آن می‌گوید: در‌حال‌حاضر بازار میلگرد در مقایسه با تیرآهن در سراشیبی تندتری قرار گرفته است که این مساله به تفاوت بازار این دو محصول مربوط می‌شود.

گفتنی است میلگرد ۳ A ذوب‌آهن اصفهان یکشنبه هفته قبل با نرخ ۹۵۰ تومان معامله شده بود.

قیمت شکنی تجار در بازار

یکی از فعالان بازار با اشاره به شایعه ورود چندین هزار تن میلگرد توسط تاجران هندی در بنادر جنوبی ایران می‌گوید: این محصولات در‌حال‌حاضر ۷۶۰ تومان پیشنهاد می‌شود باتوجه به اینکه شرکت بازرگانی دولتی هم میلگرد زیادی را وارد بازار کرده، این محصول در مقایسه با تیرآهن بازار اشباع‌تری دارد.

این مساله باعث شده تا رقابتی در میان فروشندگان و تجاری که در انبارهای خود میلگرد دارند به وجود بیاید و در قالب این رقابت و در جهت فروش محصولات خود در بازار، پشت سر هم قیمت‌های یکدیگر را بشکنند.

این شرایط برای ذوب‌آهن چاره دیگری جز کاهش قیمت باقی نگذاشته است.

به گفته وی، تولید تیرآهن در مقایسه با میلگرد از انحصار بیشتری برخوردار است، اما میلگرد هم تولیدکننده و هم واردات بیشتری دارد بنابراین این روزها تجار سعی می‌کنند با کاهش بیشتر قیمت خود، محصولات خود را در این بازاری که هر روز انتظار کاهش مجدد قیمت‌ها می‌رود به فروش برسانند.

انتظار ورود میلگردهای ۷۶۰تومانی در بازار

با توجه به اینکه خبرها حاکی از آن است که قیمت شمش تا ۶۷۰تومان در بازار داخلی به فروش می‌رسد، خریداران انتظار دارند قیمت تیرآهن و میلگرد زیر ۷۶۰تومان در بورس عرضه شود.

یکی از فعالان بازار در این خصوص می‌گوید: شمش در حال حاضر تا ۶۷۰تومان هم در درب کارخانه معامله می‌شود بنابراین خریداران انتظار دارند قیمت‌ها باز هم در هفته آینده کاهش پیدا کند، اما با توجه به اینکه بازارهای جهانی هنوز به ثبات نرسیده ریسک خرید هنوز برای خریداران بالا است و بسیاری از مشتریان بورس دست نگه داشته‌اند.

نوسان‌گیری به حداقل رسیده است

در حالی که به دلیل عدم تثبیت قیمت‌ها، بسیاری از تجار نسبت به خرید اقدام نمی‌کنند، اما هنوز برخی تجار هستند که با حضور در بورس ،خرید می‌کنند.

یکی از فعالان بازار که خود دیروز چند تن محصول از بورس خرید در تحلیل خود از بازار می‌گوید: در شرایط فعلی هر چند قیمت‌ها در سرازیری است و طبیعتا کالایی که امروز خریده می‌شود، فردا با نرخ پایین‌تر عرضه می‌شود، اما چون ذوب‌آهن نقدی فروخت و تحویل محصولات آن فوری بود، این امکان را برای خریدار عمده به وجود می‌آورد که از حداقل نوسان قیمت های بورس و بازار غیررسمی استفاده کند.

فروش نقدی عامل اصلی فروش محصولات ذوب‌آهن

یکی دیگر از فعالان بازار در این خصوص می‌گوید: خرید محصولات سلف به هیچ وجه به صرفه نیست و در حال حاضر کسی در بازار خرید این محصول را از بورس توصیه نمی‌کند. ذوب آهن هم به همین دلیل تمام کالاهای خود را نقدی و فوری عرضه کرد، بنابراین می‌توان ۵ تا ۱۰تومان نوسان برای این کالا در نظر گرفت.

وی معتقد است در شرایط فعلی خریداران عمده بورس، از حداقل نوسان موجود استفاده می‌کنند و به همین دلیل از خریدهای فوری در بورس بیشتر استقبال می‌شود.

عرضه میلگرد آذربایجان با نرخ ۸۵۰تومان

دیروز سبد میلگرد ۲۵ تا ۱۴-۳ A فولاد آذربایجان با نرخ ۸۵۰تومان پیشنهاد شد.

حجم عرضه ۱۰۰۰تومان بود، اما خریداری برای آن وجود نداشت و نهایتا معامله‌ای بر روی آن صورت نگرفت.

نگرانی بازار، کاهش سرمایه‌گذاری در بخش غیردولتی است

برخی فعالان بازار این روزها اذعان دارند که در طول مدت فعالیت خود در بازار تاکنون، چنین وضعیتی را در بازار ندیده‌اند که قیمت‌ها ظرف ۲ماه با چنین شدتی کاهش یابد.

از این رو معتقدند، کاهش تولید کارخانه‌های غیردولتی و کاهش سرمایه‌گذاری‌ها در این بخش بیش از هر چیز فعالان بازار را نگران کرده است.یکی از خریداران بورس با اشاره به کاهش نرخ فولاد می‌گوید: در حال حاضر اگرچه به نفع مصرف‌کننده نهایی است، اما از آنجا که طی این مدت ضرر هنگفتی به بخش خصوصی رسیده، قطعا در درازمدت نتایج این ضرر به بازار مصرف نیز می‌رسد.

وی با اشاره به کاهش تولید کارخانه‌هایی که در پی عدم‌توجیه‌پذیری تولید رخ داده، می‌افزاید: بنابراین بهتر است دولت با ارائه برنامه‌ای حمایت خود را از صنعت و واحدهای تولیدی کوچک اعلام کند و تنها در این صورت است که اعتماد سرمایه‌گذاران و فعالان بازار آهن به آینده بر‌می‌گردد.