تحلیل - واردات بیلت ایران از دید متال بولتن
بیلت داخلی ۲۰۰دلار گرانتر از خارجی
بیلت کشورهای مشترکالمنافع در بنادر شمالی ایران با قیمت ۴۶۰ تا ۴۸۰دلار در هر تن معامله میشود. این معاملات به صورت نقدی یا توسط اعتبارنامههای تضمین شده توسط بانکهای خارجی انجام میشود. بسیاری از خریداران ایرانی نمیتوانند توسط این دو روش به تجارت بیلت این کشورها بپردازند.
مترجم: زهرا سلیمی *
بیلت کشورهای مشترکالمنافع در بنادر شمالی ایران با قیمت ۴۶۰ تا ۴۸۰دلار در هر تن معامله میشود. این معاملات به صورت نقدی یا توسط اعتبارنامههای تضمین شده توسط بانکهای خارجی انجام میشود. بسیاری از خریداران ایرانی نمیتوانند توسط این دو روش به تجارت بیلت این کشورها بپردازند.
بیلتهای تولید داخل که توسط شرکتهای خصوصی تولید میشوند با قیمت ۷۱۰ تا ۷۶۰دلار در هر تن خرید و فروش میشوند.
به گفته یکی از تجار بیلت ایرانی: «شکی نیست که قیمت بیلت تولید شده در داخل کشور تحت تاثیر بازار جهانی است، ولی بهای بیلت تولیدی توسط بخش خصوصی کشور از بازارهای جهانی هم بیشتر است.»
«به دلیل تولید محدود، قیمت بیلت ایران نسبت به سایر کشورهای جهان بالاتر است. همچنین هزینههای تولید بسیار بالا است، زیرا کارخانهها به جای آهن اسفنجی بر پایه آهن قراضه که در ایران کمیاب است، برپا میباشد.»
یکی دیگر از مسوولان کارخانجات نورد میگوید: «بیلت در ایران مشتریان فراوانی دارد. تقریبا تمامی کارخانههای نورد بخش خصوصی و برخی از کارگاههای دولتی به بیلت وابسته هستند.»
وی میافزاید: «کارخانجات میلگرد توانایی تولید ۱۰میلیون تن محصول در سال را دارند که به دلیل کمبود منابع مالی برای واردات بیلت مورد نیاز تنها از ۳۹ یا ۴۰درصد از ظرفیت خود استفاده میکنند.»
بر اساس گفته یکی از ناظران بازار، « در حال حاضر بسیاری از کارخانجات نورد ایران دچار ضرر شدهاند. این کارخانجات محصولات خود را (به خصوص میلگرد) با قیمتی کمتر از بیلت خریداری شده به فروش میرسانند. مثلا کارخانهای که چند ماه پیش با قیمت ۱۲۰۰دلار در هر تن بیلت خریداری کرده بود، اکنون قادر به فروش میلگرد تولیدی خود حتی با قیمت ۹۰۰دلار در هر تن نیست. علاوه بر این هزینههایی مانند عوارض گمرکی، کرایه حمل بار در داخل کشور و هزینههای بالای تولید از عواملی هستند که تولید کارخانهها را تحت تاثیر قرار دادهاند.»
تهران تعهد کرده است تا با حمایت مالی از کارخانههای داخلی بخش خصوصی، آنان را تشویق به واردات بیلت کند. ولی اجرای این برنامه تا امروز که قیمتهای بیلت در سراسر جهان به شدت تنزل کرده به طول انجامیده است.
واردات بیلت کشور در شش ماه نخست سال جاری ۱۴درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته است. براساس آمار منتشرشده توسط گمرک، ایران در شش ماه نخست سال جاری حدود ۷۵/۱میلیون تن بیلت با ارزش تقریبی ۵/۸۲۸دلار در هر تن وارد کرده است.
راهاندازی پروژه گندلهسازی گلگهر در آذرماه
اردشیر سعد محمدی، مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی گفت: پروژه گندلهسازی گلگهر تا ۳۰ آذرماه سالجاری به بهرهبرداری میرسد.
«این پروژه تاکنون حدود ۹۴درصد تکمیل شده است. این طرح با قراردادی با ارزش ۱۹۲میلیون یورو اجرایی شد که از این مقدار تاکنون ۱۸۰میلیون یورو مصرف شده است.»
این پروژه شامل احداث یک واحد گندلهسازی به ظرفیت ۵میلیون تن جهت تولید گندله برای واحدهای احیای مستقیم میباشد. این کارخانه همچنین تولید فولاد خام کشور را به میزان ۳۰میلیون تن در سال تا سال ۲۰۱۰میلادی افزایش خواهد داد.
این طرح با مشکلات CIC به عنوان پیمانکار داخلی، Aoutokumpu آلمان در رابطه با طراحی و تجهیز بخش گندله، ABB سوئیس در رابطه با تجهیزات برقی و ابزار دقیق و TAIM اسپانیا درخصوص تجهیزات انباشت و برداشت و انتقال مواد در حال انجام است. شرکت ایریتک / ایکا عهدهدار بازرسی حین ساخت و قبل از حمل تجهیزات وارداتی میباشد که پس از تایید IRE، Conformity Certificate و انجام بازرسی قبل از حمل، مبادرت به صدور گواهینامه بازرسی میکند.
* منبع: متالبولتن
ارسال نظر