تلاش برای یکسانسازی قیمت قیر در بازار
دولتیها از خرید قیر ارزانتر منع شدند
گروه بورس کالا- منیژه حیاتی: بهرغم اینکه خرید قیر از ۱۵ مهرماه با نرخهایی غیر از نرخ تابلوی روزانه بورس کالا برای دولتیها ممنوع شده است، اما هنوز وزارت کشور و برخی شهرداریها اقدامی نسبت به خرید از این طریق نکردهاند.
بنابراین گزارش از زمان آزادسازی قیمت قیر و پذیرش این کالا در بورس، از سوی خریداران دولتی به خصوص وزارت راه تلاش زیادی شد تا نیاز آنها با نرخهای بورس، اما به صورت سیستم مچینگ در اختیارشان قرار گیرد.
اما هرچند به ظاهر خرید دولتیها با نرخهای بورسی انجام میشد، اما به دلیل اینکه آنها تنها ملزم به پرداخت وجه شرکتهای تولیدکننده بودند و قیمت خوراک را به شرکت پخش و پالایش به عنوان تامینکننده خوراک پرداخت نمیکردند، بنابراین این کالاها با نرخهای ارزان تری به خریداران دولتی میرسید.
بدین ترتیب بازار قیر با مشکل دونرخی و بعضا چندنرخی مواجه شده بود.
اما اخیرا طی تصمیمی، خرید خارج از تابلوی اصلی و به صورت مچینگ ممنوع شده و تمامی خریداران دولتی ملزم شدند کالای مورد نیاز خود را همانند دیگر خریداران و از طریق رینگ اصلی خریداری کنند.
یک منبع آگاه در گفتوگو با خبرنگار ما ضمن اعلام این مطلب افزود: خرید قیر با نرخهای پایینتر از بورس برای دولتیها ممنوع شده است و قرار بر این شده تا مابهالتفاوت (یارانه) این کالا از این پس در قالب بودجه در اختیار خریداران قرار بگیرد، اما هنوز بنا به دلایلی وزارت راه و برخی شهرداریها نسبت به این امر اقدامی نکردهاند.
به گفته وی طبق این مصوبه عرضهکنندگان از تاریخ ۱۶ مهرماه با نرخهای پایینتر از بورس حواله صادر نمیکنند. اما از سویی گفته میشود این مصوبه هنوز به طور رسمی در بورس اعلام نشده است.
وی در خصوص افرادی که کالا را خریداری کرده، اما تا این تاریخ دریافت نکردهاند، گفت: طبق ابلاغیهای شرکتهای تولیدکننده قیر به خریدارانی که وجه را تا ۱۵ مهر ماه واریز کردهاند تا پایان مهر ماه فرصت دادهاند که کالای خود را با همان نرخهای قبلی (پایینتر از بورس) دریافت کنند.
این منبع آگاه با تاکید بر اینکه این مصوبه به یکسانسازی قیمت قیر در بازار داخلی کمک میکند، خاطرنشان کرد: علت اینکه تاکنون در قالب طرح جدید این دو نماد دولتی خریدهای خود را در تابلوی اصلی بورس شروع نکردهاند، این است که هنوز در انبارهای خود به اندازه کافی کالا دارند یا اینکه هنوز برنامهریزی در خصوص اینکه کالای خود را از این طریق دریافت کنند، ندارند.
کاهش حجم صادرات قیر در کشور
وی در ادامه در خصوص کاهش حجم خوراک پالایشگاهها که طی ماههای اخیر تولید شرکتهای تولیدکننده را کاهش داد، گفت: پس از کاهش خوراک اولیه، شرکتهای تولیدکننده با افت
قابل توجه تولید مواجه شدهاند تا جایی که صادرات یکی از شرکتها تا یکسوم افت داشته است. وی در خصوص دلایل دیگری که روی کاهش حجم صادرات قیر تاثیر گذاشته است گفت: کاهش متداوم قیمت نفت خام و دشواری دریافت وجوه محصولاتی که صادر شده از دیگر عوامل موثر بر این کاهش حجم صادرات شرکتها بوده است.
ارسال نظر