میلگرد ذوبآهن به ۱۳۰۰ تومان رسید
رکورد جدید برای قیمت آهن
آزاده حسینی
با وجود دخالت دولت طی ابتدای سال جاری در بازار آهن، اما همانطور که از سوی بسیاری از کارشناسان پیشبینی شده بود، محصولات فولادی با تبعیت از قیمتهای جهانی بدون در نظر گرفتن حد و مرزی که دولت برای آن تعیین کرده بود، افزایش یافت.
عکس: نسیم گلی
آزاده حسینی
با وجود دخالت دولت طی ابتدای سال جاری در بازار آهن، اما همانطور که از سوی بسیاری از کارشناسان پیشبینی شده بود، محصولات فولادی با تبعیت از قیمتهای جهانی بدون در نظر گرفتن حد و مرزی که دولت برای آن تعیین کرده بود، افزایش یافت. البته علاوهبر عوامل خارج از بازار و بازی برخی کارگزاریها با قیمت آهنآلات، عدمتعادل بین تقاضا ومصرف در بازار داخلی نیز به روند رشد قیمتها دامن زده و نرخ آهنآلات هماکنون لحظهای تعیین میشود به طوری که روز گذشته قیمت سبد میلگرد ذوبآهن در بورس کالا به ۱۳۳۳ تومان رسید و بازار نیز با تبعیت از آن نرخ میلگرد را تا ۱۳۷۰ تومان در هر کیلو بالا برد.
حال باید دید در شرایط فعلی دولت برای کنترل قیمتها و ساماندهی فولاد چه خواهد کرد. آنچه که مسلم است، این است که دخالت دولت تاکنون در بازار آهن عکسالعمل منفی در بر داشته و آن هم به دلیل این است که دولت به جای اینکه از ابزارها و توانمندیهای خود در ساماندهی بازار فولاد همانند سایر کشورها استفاده کند، مستقیما به شرکتها تکلیف میکند تا قیمتهای خود را پایین نگه دارند، پایین بودن سطح قیمتها در بورس کالا نسبت به بازارهای داخلی و خارجی به گفته تمامی کارشناسان اهل فن همین بحرانی را به وجود میآورد که هماکنون در آن هستیم. یعنی رشد یکباره قیمتها، وضعیت قیمتها در بازار همانند فنری است که تاکنون دولت آن را میفشرد اما به یکباره این فشار قطع شده و با قدرت زیاد پرتاب شده است.
بهتر است بدانید در شرایطی که رشد قیمتها در سطح جهانی همه کشورها را در آستانه بحران قرار داده آنها برای مقابله با این بحران راهحلهای متفاوتی انتخاب کردهاند که در هیچ کدامشان تکلیف به شرکتها برای کنترل قیمت گنجانده نشده است. همانند کشور کره که برای ساماندهی و کنترل وضعیت بازار، سطح مشخصی برای موجودی انبارهای قراضه و میلگرد در نظر گرفته و اگر شخصی ویا شرکتی علاوهبر آن سطح موجودی داشته باشد جریمه میشود. همچنین این کشور تمامی حقوق گمرکی فروسیلیس را که از مواد اولیه ذوب فولاد به شمار میرود، حذف کرده است. از سوی دیگر کشور ویتنام نیز علاوهبر حمایت از فولادسازان داخلی خود صادرات غیرقانونی سنگآهن را به شدت محدود کرده و در امر تجارت فولاد بازرسیهای وسیعی را در خصوص انبارداری و... انجام داده است.اما در ایران تاکنون برای متعادل نگه داشتن وضعیت بازار از سوی دولت عملا هیچ کاری انجام نشده؛ چرا که با وجود کاهش تعرفه واردات میلگرد تاکنون این کاهش ۵درصدی به گمرکات کشور ابلاغ نشده و از سوی دیگر پایین بودن سطح قیمتها در داخل نسبت به قیمتهای جهانی انگیزهای برای تجار جهت واردات ایجاد نکرده و این امر باعث شده تا عملا روند واردات آهنآلات و مواد اولیه در دو ماه ابتدای سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل از افت ۵درصدی برخوردار باشد.
محدودیتهای ایجاد شده به لحاظ اقتصادی نیز باعث شده تا فولادسازان برای تامین مواد اولیه نتوانند از تسهیلات بانکی استفاده کنند. آنچه که مسلم است در شرایط فعلی عمده فشار روی تولیدکننده و مصرفکننده است و فولادسازان در شرایط پیش آمده به دلیل نایاب بودن، توان خرید شمش فولاد را با قیمتهای فعلی ندارند و مصرفکنندهها هم در هر شرایطی باید به قیمتهای پیشنهادی تن دهند.
به گفته یکی از کارگزاران حاضر در تالار، دیروز قیمت میلگرد ذوبآهن حدود کیلویی ۱۴۵تومان طی ۳ روز گذشته رشد داشته و این به دلیل رشد تقاضا صورت گرفته است. به گفته وی رشد قیمت شمش فولادی تا میانگین نرخ ۱۲۶۵دلار در هر تن و نایاب شدن آن باعث شده تا خریداران به هر قیمتی که از سوی تولیدکنندگان پیشنهاد میشود، تن دهند. علاوه بر آن پایین آمدن حجم موجودی آهنآلات در انبارها نیز بر فشار تقاضای محصولات ذوبآهن که روز چهارشنبه در بورس کالا عرضه شده افزوده، به طوری که متقاضیان محصولی را که از سوی ذوبآهن بر روی تابلوی بورس کالا میآمد را خریداری میکردند و محدودیت عرضه ذوبآهن نیز باعث شده تا روند رشد قیمتها در این روز کاری با شتاب بیشتری انجام شود.
طبق اظهارات این کارگزار فعال در امر فولاد، وضعیت در مورد ورق فولادی نیز به همین شکل میشود و مطمئنا قیمت این محصول نیز با تبعیت از نرخهای بازار افزایش خواهد یافت.
ارسال نظر