دلایل شکسته شدن قیمت داخلی و جهانی فولاد

گروه بورس کالا - بازارهای جهانی فولاد در بخش معاملات مقاطع و بیلت با شک و تردید زیادی از سوی خریداران و فروشنده‌ها مواجه بود و بیشتر معامله‌گران در حال بررسی وضعیت بازار بودند، از ‌این‌رو عدم کاهش قیمت‌ها موجب خرسندی فروشنده‌ها شد، اما خریداران همچنان در انتظار قیمت‌های پایین‌تر هستند، اگرچه در برخی نقاط تا حدودی قیمت‌ها کاهشی بود. در بازار‌ایران شرایط متفاوت بود و هم نرخ بیلت و هم قیمت مقاطع ارزان شد که به دلیل برهم خوردن برخی معادلات رخ داد. سایت مرکز خدمات فولاد‌ایران به بررسی‌این تحولات پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

بازار بیلت تحت تاثیر خرید‌ایرانی‌ها

هفته گذشته فعالیت چندانی در بازار بیلت صادراتی سی ‌ای اس مشاهده نشد و خریداران تنها به بررسی بازار پرداختند.

قیمت درخواستی خرید ۵۵۵ تا ۵۶۰ دلار در هر تن و قیمت پیشنهادی ۵۶۵ تا ۵۸۵ دلار هر تن فوب دریای سیاه بود. البته به نظر برخی از تولیدکنندگان روس با‌اینکه قیمت‌های درخواستی پایین بود همین که نسبت به هفته قبل افت نداشت، نشانه خوبی است.

پایین ترین قیمت معاملات ۵۶۰ تا ۵۶۵ دلار هر تن فوب شنیده شده و بیلت اوکراین به آمریکای لاتین در ۵۹۴ دلار هر تن فوب دریای سیاه نیز شنیده شده است.

در چند هفته‌ آینده شاید میزان موجودی بیلت صادراتی دریای سیاه با توجه به عدم خرید‌ایران بالا برود. فعلا‌ ایران هیچ خریدی در بازار بیلت سی ‌آی اس ندارد و عرضه‌کنندگان سی ‌آی اس به دنبال بازار جایگزینند.

بیلت در بازار داخلی ترکیه ۵۹۰ تا ۵۹۵ دلار فوب شنیده شد. آخرین معامله بیلت سی‌آی اس با ترکیه در ۵۷۶ دلار هر تن سی اف آر شنیده شده که معادل ۵۶۰ تا ۵۶۵ دلار در هر تن فوب است.

هفته گذشته متوسط قیمت بیلت در بورس لندن نیز تا ۸ دلار افت داشته به ۵۱۴ دلار در هر تن رسید.

در چین قیمت بیلت ۵۷۹ دلار در هر تن با ۱۷ درصد مالیات بر ارزش افزوده و تا ۳ دلار نزولی بود. در کل روند بازار جنوب شرق آسیا نیز ‌این هفته نمایان‌تر می‌شود.

نزول بیلت در‌ایران

هفته گذشته بیلت روند نزولی داشت. ۳ علت اساسی برای‌این روند نزولی وجود دارد: ۱- افت قیمت شدید مقاطع در هفته قبل۲- سرازیر شدن بیلت‌های وارداتی دی و بهمن ماه به بازار و پیشنهادهای فروشنده‌ها ۳- نزدیکی به پایان سال و احتیاط تجار و کارخانه‌ها در موجودی انبار در هفته گذشته قیمت بیلت سایز ۱۵۰ میلیمتر در انزلی روز شنبه ۱,۰۸۰ تا ۱,۱۰۰ تومان هر کیلو بود؛ ولی از روز یکشنبه قیمت شروع به کاهش کرد و تا ۱۰۰۰ تومان هم تا روز سه شنبه رسید. به دلیل نزدیک بودن ماه اسفند و کاهش حجم معاملات، سفارش‌ها در حد ۵۰۰ تن محدود شده است. روند نزولی قیمت بیلت در خارج از کشور به‌رغم مشکلات مربوط به اعتبارات اسنادی، تجار را نسبت به خرید از خارج و واردات‌این کالا محافظه کار کرده است. از آنجا که حجم سفارش‌ها هم پایین است اکثر خریدارها به کارخانه‌های داخلی روی آورده‌اند. قیمت بیلت کارخانه‌های داخلی بسته به کیفیت و محل تحویل ۹۸۰ تا ۱۰۰۰ تومان هر کیلو درب کارخانه پیشنهاد می‌شد. ‌این روند احتمالا تا پایان سال ادامه خواهد یافت؛ چون امیدی به افزایش تقاضا به علت در راه بودن نوروز نیست.

کاهش مقاطع در همه نقاط دنیا

در ترکیه میلگرد صادراتی ۶۵۰ دلار فوب شنیده شد که ۱۰ دلار افت داشت. امارات در ۶۳۵ تا۶۴۰ دلار هر تن فوب درخواست خرید داد، ولی ترکیه توانست در تناژ بالا در ۶۵۰ دلار بفروشد. میلگرد ترکیه به آمریکا در ۶۷۵ تا ۶۸۰ دلار هر تن سی اف آر صادر شد که ۱۰ دلار ارزان‌تر بود.

قیمت میلگرد در آمریکا برای تولید فوریه ۱۵ دلار بالا رفته و نسبتا به تثبیت رسیده، سایر مقاطع تا ۳۰ دلار رشد داشته، ولی با توجه به افت قیمت قراضه ظاهرا ماندگار نیست. قیمت میلگرد در بازار داخلی ‌ایتالیا ۵ تا ۱۰ یورو در هر تن افت داشته و ۵۴۰ تا ۵۴۵ یورو در هر تن درب کارخانه بود علت افت قیمت میلگرد تقاضای پایین، روند نزولی بازار جهانی و جو منفی در بازار قراضه است.

در بازار داخلی روسیه قیمت میلگرد ۶۴۰ تا ۶۹۰ دلار در هرتن برای تولید فوریه بود که ۱۰ دلار رشد داشت. قیمت مقاطع صادراتی سی‌ای اس ۱۰ تا ۱۵ دلار افت داشت و میلگرد ۶۹۰ دلار فوب نیز شنیده شده است. در بازار عربستان با‌ اینکه جو بازار بهبود داشته، قیمت میلگرد در ۷۷۳ دلار در هر تن در ثبات بود که از آوریل ۲۰۱۰ در ‌این قیمت مانده است. قیمت پیشنهادی میلگرد ترکیه ۶۸۵ تا ۶۹۰ دلار هر تن سی اف آر عربستان بود.

قرارداد میلگرد بورس شانگهای ۶۷۹ دلار در هر تن بسته شد که تا ۲ دلار افت داشت. قیمت میلگرد در بازار نقدی چین ۳ تا ۵ دلار رشد داشته به ۶۴۹ تا ۶۵۲ دلار در هر تن با ۱۷ درصد مالیات بر ارزش افزوده رسید.

البته بعید است دو هفته آینده افزایش قیمت چشمگیری مشاهده شود؛ چرا که بازار تا اواسط فوریه کاملا فعال نخواهد شد.

مقاطع در‌ ایران نزولی شد

قیمت مقاطع در روز شنبه تا چهارشنبه ظهر نزولی بود. روز شنبه بازار شاهد افت شدید قیمت تا ۱۰۰ تومان برای بعضی از سایزها بود. اگرچه بعضی از کارخانه‌ها با ‌این شرایط بازار دست از فروش کشیدند، ولی دلال‌ها و تجار کوچک موجودی‌های خود در انبار تهران را عرضه کردند. روند نزولی قیمت تا آنجا بود که قیمت میلگرد در تهران ارزان‌تر از درب کارخانه بود. علت‌این امر سفارش‌هایی بود که تجار در قیمت‌های پایین روزهای قبل داده بودند و یک دلیل دیگر ترس از ارزان‌تر شدن قیمت بود.

روز یکشنبه با اعلام عرضه فولاد خراسان از تنش قیمت‌ها کاسته شد بازار به‌ این مطلب رسید که پایه قیمت میلگرد سایزهای ۱۴ تا ۲۵ میلیمتر حداقل هر کیلو ۱۱۰۰ تومان درب کارخانه است.

روز دوشنبه با تقاضای خوبی که روی میلگرد در بورس نشان داده شده بود بازار هم بهبود یافت؛ ولی تقاضا هنوز با عرضه موجودی‌های تهران که در قیمت پایین پیشنهاد می‌شد، درگیر بود، ‌این روند روز چهارشنبه به ثبات رسید که کارخانه‌ها در مقابل افت قیمت مقاومت کردند و اطمینان خاطر در بازار برای پایه قیمت‌ها حاصل شد.

روز شنبه تیرآهن هم با افت قیمت روبه‌رو شد تیرآهن به طور متوسط هر کیلو ۸۰ تومان در تهران و اصفهان با کاهش قیمت روبه‌رو شد. ‌این روند کاهشی با شتاب کمتری روزهای بعد هم ادامه یافت و تا پایان هفته تغییری در آن دیده نشد. بازار نبشی و ناودانی هم روند نزولی داشت. قیمت‌ها با سقوط ۴۰ تومانی هر کیلو هفته را شروع کردند و تا روز چهارشنبه به سقوط خود ادامه دادند. بخشی از سقوط قیمت مقاطع در هفته گذشته حباب قیمت و تاثیر نرخ دلار در هفته‌های قبل بود. تجار نگران از دست رفتن ارزش سرمایه شان به خرید فولاد روی آورده بودند. با شروع تنزل دلار و رکود بازار،‌این حباب ترکید و قیمت‌ها فرو ریخت. واقعیت ‌این است که قیمت‌های پنج‌شنبه هفته قبل بازار به واقعیت نزدیک بود.

بیلت وارداتی در قیمت ۱۰۰۰ تومان هر کیلو با احتساب نرخ ارز ۱۲۲۶ تومان منطقی است. بنابراین قیمت میلگرد نباید کمتر از ۱۱۵۰ تومان هر کیلو درب کارخانه باشد. ‌این به معنی آن است که پایه قیمت میلگرد در بازار با احتساب مالیات ارزش افزوده ۱۲۰۰ تومان هر کیلو باید باشد. مبنای ‌این محاسبه نرخ ارز مرجع است در حالی که بعضی از تجار به نرخ حواله ارزی آزاد نگاه می‌کنند، اما در صورتی که دولت نرخ ارز مرجع را حفظ کند و ‌این نرخ در بازار جا بیفتد، قیمت میلگرد و تیرآهن کاهش نخواهد یافت و دامنه نوسان آن محدود خواهد بود البته برخی معتقدند در غیر‌اینصورت با ازدست رفتن اعتماد بازار قیمت‌ها رشد خواهد یافت. نزدیکی عید و کاهش تقاضا فرصتی است که در اختیار سیستم بانکی قرار گرفته تا خود را نشان دهد.

نوسان متفاوت قیمت ورق

در شمال اروپا متوسط قیمت ورق گرم ۱۰ یورو در هر تن از هفته قبل بالاتر بود که ۵۲۵ تا ۵۳۰ یورو در هر تن درب کارخانه شنیده شد.

متوسط شاخص قیمت ورق گرم درب کارخانه در جنوب اروپا ۴/۳ درصد بالا رفته و شاخص قیمت ورق گرم آمریکا فوب میدوست ۸/۰ درصد نسبت به هفته قبل افت داشت و به ۷۴۲ دلار در هر شورت تن رسید.

در ترکیه ورق گرم داخلی ۶۶۰ تا ۶۷۰ دلار در هر تن درب کارخانه بود و قیمت وارداتی سی‌ای اس ۶۲۰ تا ۶۵۰ دلار هر تن سی اف آر است که با توجه به تعرفه واردات خواستار ندارد. هنوز اروپا به ترکیه عرضه ندارد؛ البته از آنجایی که قیمت ورق گرم آن کمتر از ۶۵۶ دلار هر تن سی اف آر نخواهد بود، برای ترکیه‌ای‌ها مورد قبول نخواهد بود.

ورق گرم در بازار نقدی چین ۶۷۴ تا ۶۷۷ دلار در هر تن با ۱۷ درصد مالیات بر ارزش افزوده است که کمی‌بالا رفته ولی فعالیت بازار زیاد نبود. قیمت پیشنهادی ورق گرم چین به جنوب شرق آسیا ۶۲۰ تا ۶۳۰ دلار هر تن فوب بود، ولی خریداری ندارد. بازار تازه از تعطیلات بازگشته و خریداران سعی دارند فعلا روند بازار را بررسی کنند. کره و ژاپن با ۲۰ تا ۳۰ دلار رشد به جنوب شرق آسیا در ۶۷۰ تا ۶۸۰ دلار سی اف آر ورق گرم فروختند. در بازار داخلی کره ورق گرم تا ۲۶ دلار بالا رفته ۷۲۴ تا ۷۳۳ دلار در هر تن شنیده شد که انتظار رشد قیمت بیشتر نیز می‌رود. قیمت پیشنهادی ورق گرم وارداتی در عربستان ۷۰۰ تا ۷۲۰ دلار هر تن سی اف آر است؛ در حالی که هفته قبل ۶۶۰ تا ۷۰۰ دلار سی اف آر بود. قیمت محصول داخلی ۷۴۰ تا ۷۵۰ دلار هر تن درب کارخانه است. در مصر دادوستد ورق کاهش یافته و خریداران منتظر اعلام قیمت‌های فوریه بازار داخلی‌ هستند. قیمت پیشنهادی ورق گرم سی‌ای اس به مصر ۶۳۰ تا ۶۶۰ دلار هر تن سی اف آر شنیده شد و قیمت داخلی ۷۶۳ دلار در هر تن با ۱۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده است.

پیش‌بینی‌های متفاوت از‌ آینده بازار ورق

قیمت ورق ضخامت ۲ میلیمتر شنبه صبح در انزلی هر کیلو ۱۱۰۰ تومان بود، ولی با باز شدن معاملات آرام آرام تنزل کرد. به‌رغم مقاومت فروشنده‌ها قیمت‌این کالا تا روز چهارشنبه به ۹۹۰ تومان هم رسید؛ ولی چهارشنبه ظهر قیمت شروع به افزایش کرد و تا ۱,۰۲۰ تومان هم رسید.

ورق‌های محصول مبارکه، کاویان و اکسین هم در طول هفته با روند نزولی قیمت روبه‌رو بود. برای سایزهای ۶ میلیمتر به بالا‌ این روند محسوس‌تر بود. دو علت برای ‌این کاهش قیمت وجود دارد: اول تنزل ارز دلار که باعث شد ورق‌های وارداتی در بازار در قیمت ارزان‌تر پیشنهاد شود دوم عرضه کالاهای فروخته شده در بورس که تحویل آنها بهمن ماه است و قیمت آنها با بازار فاصله زیادی دارد تجار به امید فروش موجودی و خرید مجدد از کارخانه عرضه را بالا بردند. نگرانی آنها از سقوط قیمت عاملی شد تا خودشان تخفیف بدهند‌. این روند تا پایان هفته ادامه یافت در صورتی که نرخ ارز رو به کاهش باشد بازار ورق گرم تخت در رکود خواهد رفت؛ چون تقاضا محدود است و از سوی دیگر واردات دی ماه در سطح بالایی بوده است. روند نزولی قیمت در خارج هم به‌این نگاه کمک می‌کند.ورق سرد هفته قبل با حدود ۲۰ تومان کاهش قیمت روبه‌رو شد که ناشی از رکود بازار بود، اما از هفته قبل بانک‌ها شروع به گشایش اعتبار اسنادی داخلی برای مبارکه کردند. همین امر باعث شد تا عده‌ای از تجار ورق‌های موجود خود را در قیمت ارزان به بازار روانه کنند عرضه ‌این کالاها که بیشتر در انبارهای تهران و اصفهان هستند بازار را به رکود کشاند و خریدارها عقب نشستند. در صورتی که مبارکه در هفته‌های آینده عرضه ورق سرد در بورس را افزایش دهد قیمت ‌این کالا باز هم کاهش خواهد یافت ‌این در حالی است که موجودی ورق سرد در بنادر محدود است و با توجه به روند سفارش‌های ماه‌های گذشته امیدی به افزایش عرضه آن تا پایان سال نیست.

ورق گالوانیزه هم هفته قبل متاثر از شرایط روانی حاکم بر بازار بود. ‌این کالا تا ۳۰ تومان هر کیلو افت قیمت داشت در حالی که عرضه آن افزایش نیافته است. با توجه به محدودیت عرضه انتظار می‌رود به‌رغم کاهش قیمت، بازار‌این کالا هفته آینده با رونق بهتری روبه‌رو باشد.

فعالیت محدود در بازار سنگ‌آهن

هفته گذشته تعطیلات سال نو چین به اتمام رسید و جو بازار سنگ‌آهن کمی‌بهبود داشت و قیمت‌ها به میزان جزئی بالا رفت. ولی فعلا بازار فعال نیست؛ چرا که همه در حال بررسی بازارند و تا روشن تر شدن روند بازار صبر می‌کنند. رکود بازار فولاد موجب شده انتظار برای روشن‌تر شدن قیمت سنگ آهن طولانی‌تر شود. فعالان بازار ۱۴۰ تا ۱۴۱ دلار در هر تن سی اف آر را قیمت معقولی برای سنگ‌آهن فاین پیلبارا در نظر دارند. موجودی سنگ‌آهن وارداتی بنادر چین در حدود ۱۰۰ میلیون تن در ثبات بود. هم کارخانه‌ها و هم تجار درخواست خرید می‌دادند؛ ولی معامله‌ای دیده نمی‌شد. برخی از معامله سنگ آهن خلوص ۶۵ درصد آفریقای جنوبی در ۵/۱۵۱ دلار هر تن خبر دادند که یک دلار رشد داشت. بازار چین از یکشنبه هفته گذشته باز شده و باید دید ‌این روز‌ها فعالیت بازار طبق انتظار بالا می‌رود یا نه. در بازار سوآپ با امید به رشد بازار پس از تعطیلات قیمت بالا رفته بود و قرارداد فوریه ۱۴۶ دلار در هر تن شنیده شده، در حالی که آخرین قیمت بازار نقدی ۱۴۰ دلار در هر تن سی اف آر بوده است.

احتمال کاهش قیمت قراضه

در بازار واردات قراضه ترکیه رکود بازار فولاد موجب شده بسیاری دست از فعالیت بردارند و حتی قیمت‌های پایین‌تر عرضه‌کننده‌ها برایشان جذابیتی ندارد. اروپا در فروش به بازار داخلی نیز مشکل دارد. از ‌این رو بعید نیست به زودی برای جلب رضایت ترکیه قیمت‌ها را پایین‌تر بیاورند که ‌این امر به ضرر عرضه کنندگان آمریکا و سی‌آی اس است که سعی دارند قیمت‌ها را ثابت نگه دارند. هفته گذشته قراضه سنگین کلاس ۱ و۲ خلوص ۲۰-۸۰ آمریکا ۴۴۰ دلار هر تن سی اف آر معامله شد. در حالی که پیش ازاین حاضر نبودند زیر ۴۴۷ دلار معامله کنند. به‌رغم افزایش ارزش یورو نسبت به دلار، قراضه عیار ۳۰-۷۰ اروپا ۴۱۹ تا ۴۲۰ دلار هر تن سی اف آر ترکیه عرضه شد. قیمت پیشنهادی سی‌آی اس ۴۳۰ دلار سی اف آر و قیمت درخواستی۴۲۰ دلار در هر تن بود. هفته گذشته تنها ۳ تولید کننده ترک در بازار قراضه فعال بودند. از آنجایی که بیلت نزولی است و اروپا عرضه خوبی دارد ترکیه سعی دارد بر بازار قراضه فشار بیشتری وارد سازد. قیمت قراضه اروپا ۱۵ تا ۲۰ دلار، سی‌آی اس ۲۰ تا ۲۵ و آمریکا ۲۵ تا ۳۰ دلار نسبت به اواسط ژانویه پایین آمده است. ترکیه در ۱۵ تا ۳۰ دلار ارزان‌تر از قبل نیز قراضه خریداری کرد. در بازار داخلی ترکیه قیمت قراضه ۴۰۸ تا ۴۶۴ دلار در هر تن است که ۱۱ تا ۲۲ دلار نسبت به اوایل دسامبر پایین آمده است موجودی بالا در کنار هوای زمستانی ملایم موجب شد بازار قراضه آمریکا در ماه ژانویه نزولی شود. با رسیدن فوریه انتظار می‌رود افت قیمت آرام‌تر شود. در انگلیس قراضه صادراتی ۱۰ پوند هر تن نسبت به ۱۰ روز قبل افت داشته قراضه خرد شده ۲۶۰ تا ۲۶۵ پوند کف انبار فروشنده شنیده شد. در جنوب اروپا قیمت قراضه تا ۱۰ یورو افت داشته و انتظار کاهش بیشتر قیمت می‌رود. در‌ایتالیا قراضه خرد شده ۳۳۰ تا ۳۴۰ یورو در هر تن شنیده شد و در اسپانیا ۳۰۵ تا ۳۱۰ یورو. در جنوب شرق آسیا بازار از تعطیلات باز گشت و تا روز‌های آتی روند بازار روشن‌تر می‌شود. در ژاپن توکیو استیل قیمت خرید قراضه را با ۶ دلار کاهش به حدود ۳۳۹ دلار هر تن رساند. قیمت فعلی بازار داخلی ژاپن ۲۶۰ تا ۳۴۵ دلار در هر تن و نزولی است. آخرین قیمت قراضه صادراتی ژاپن ۳۹۹ تا ۴۰۵ دلار هر تن فوب شنیده شده که تا ۱۳ دلار نسبت به دو هفته قبل افت داشت. برخی انتظار دارند بازار قراضه‌ این هفته مجددا بهبود یابد چون خریداران خاور دور با ممنوعیت صادرات از روسیه به بازار می‌آیند و نرخ یورو بالا رفته از‌این رو منطقی است که قیمت‌ها به ثبات برسد.