مصرف کنندگان واقعی باز هم از خرید باز ماندند

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: معاملات محصولات پتروشیمی‌روز گذشته در حالی پی گرفته شد که پرداخت ۱۰۰ درصد وجه تضمین خرید در بورس کالا، بازارداخلی را مسکوت گذاشت و بیشتر خریداران را مشغول تهیه پول و واریز مبلغ مورد نیاز برای خرید کرد. اگر چه بیشتر کارگزاران طی هفته گذشته سعی کردند تا با برگرداندن محدودیت خرید هزارتنی از خریداران واقعی خود حمایت کنند، اما با عملی شدن پرداخت ۱۰۰ درصد وجه تضمین خرید در رینگ پتروشیمی‌با شروع ماه جدید سبب شد تا بیشتر خریداران واقعی باز هم از خرید در بورس کالا جا بمانند. به عنوان مثال خریداران در این روز باید برای خرید ۱۰۰۰ تن BL۳ مبلغ یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به حساب مشترک واریز می‌کردند و این موضوع عملا برای خریداران واقعی غیرممکن است و به همین دلیل نیز آنها تلاش کردند تا محدودیت هزارتنی را به رینگ پتروشیمی‌برگردانند. البته باید به این موضوع اشاره کرد که اعمال محدودیت در بورس کالا نمی‌تواند در درازمدت پاسخگوی نیاز مشتریان باشد و مشکل مصرف‌کنندگان واقعی را در رینگ پتروشیمی‌فروش اعتباری و در نهایت دادن تسهیلات به آنها برای خرید مواد اولیه حل می‌کند.

با این حال بیشتر فعالان بازار و بورس در این روز معتقد بودند؛ واریز ۱۰۰ درصد وجه تضمین خرید تنها از سوی دلالان بازار عملی است و به این ترتیب این گروه از خریداران با توجه به کاهش تقاضاها روی سیستم توانستند محصولات پلیمری را با نرخ‌های پایین‌تر خریداری کرده و در نهایت حاشیه سود خود را افزایش دهند.این در حالی است که به دلیل عدم پرداخت ۱۰۰ درصد وجه تضمین خرید از سوی اکثر خریداران، تقاضاها افت پیدا کرد. اگرچه ۲۰ دقیقه از وقت تالار در این روز صرف شد تا کارگزاران اقدام به ثبت سفارش کنند، اما باز هم کاهش تقاضا در این روز مشهود بود و به این ترتیب تنها محصولات BL۳، Hا، BG‌ها، ۰۲۰ و ۰۰۷۵ در این روز با سقف قیمت روبه رو شده و در نهایت تسهیم به نسبت شدند. با این حال قانون جدید پرداخت ۱۰۰ درصد وجه تضمین خرید در این روز سبب شد تا میزان تقاضاها برای کالاهای حساس و مهم به شدت کاهش یابد. به عنوان مثال BL۳ که در هفته‌های گذشته با تقاضاهای ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزارتن روبه رو می‌شد، در این روز ۲۲ هزارتن تقاضا داشت. ۰۰۷۵ نیز در هفته گذشته ۹۹ هزارتن تقاضا داشت که روز گذشته به ۱۳ هزارتن تقلیل یافت و به این ترتیب اکثر محصولات پلیمری با نرخ پایه و ارزان‌تر از هفته‌های گذشته معامله شدند.

حتی در این روز ثبت نرخ پایه برای Hi۵۰۰ و ABS سبب تعجب بسیاری از خریداران شد، البته آزاد گذاشتن رقابت در رینگ فلزی در این روز سبب شد تا بیشتر فعالان بازار به آزادسازی رقابت‌ها در رینگ پتروشیمی‌نیز دلخوش باشند و به این ترتیب شایعه آزادسازی رقابت در رینگ پتروشیمی‌از هفته آینده در بازار داخلی جریان یابد.

البته موضوع دیگری نیز که در این روز بازار داخلی را تحت شعاع قرارداده بود، احتمال تغییر نرخ‌های پایه محصولات پتروشیمی‌با شروع ماه جدید بود، برخی از فعالان بازار احتمال می‌دهند هفته آینده بازرگانی پتروشیمی‌مانند ماه گذشته اقدام به تغییر نرخ‌های پایه کند، البته عده‌ای از آگاهان بازار نیز این موضوع را منتفی می‌دانند و می‌گویند: با توجه به اینکه نرخ محصولات پتروشیمی‌در بازارهای جهانی با تغییر زیادی همراه نبوده است، احتمال می‌رود نرخ‌های پایه همچنان روند ثابتی داشته باشد. در این روز همچنین موضوع معامله ارز در بورس کالا نیز نکته ای بود که برخی از فعالان بورس به آن اشاره کرده و می‌گویند: دستورالعمل در خصوص معامله ارز در بورس کالا نوشته شده است و احتمالا تا آبان ماه عملی خواهد شد.

البته موضوع دیگری نیز روز گذشته مورد توجه خبرگزاری‌ها قرار گرفته بود و آن خریدارنفت خام پس از سه بار عرضه ناموفق در بورس نفت کالا بود. خریداری که همان روز قمصری، مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت در یک نشست خبری از اعلام نام آن خودداری کرد و گفت که بعد از پرداخت ۲۰ درصد هزینه می‌تواند خریدار را شناسایی کند. این در حالی بود که بیشتر کارگزاران در همان روز می‌دانستند که خریدار این کالا شرکت نیکو جرسی است و صد در صد سهام این شرکت نیز متعلق به شرکت ملی نفت است.

البته در این روز همچنین مدیرتالارهای بورس کالا در پاسخ به اظهارات مدیرامور بین‌الملل شرکت ملی نفت در خصوص نحوه پرداخت هزینه خرید و... در گفت‌وگو با «فارس» گفت: در جلسه‌ای که دوشنبه هفته گذشته بین خریداران، بورس کالا و شرکت ملی نفت ایران برگزار شد، سه راه حل انتقال پول از سوی خریداران پیشنهاد شد که هر سه راه مطرح شده مبتنی بر قانون بودجه بود. اصلی‌ترین خواسته آنها این بود که انتقال وجه محدود به یک بانک در کشور خارجی نشویم. مطابق آیین‌نامه بودجه سال ۹۰ در هر شماره حسابی مربوط به شرکت ملی در همه بانک‌های داخلی و خارجی که مورد تایید بانک مرکزی است، امکان نقل وانتقال پول وجود دارد.

به گفته غفاری، این تقاضا یک تقاضای قانونی و منطقی است. با توجه به اینکه این مساله کاملا ‌بدیهی است، لازم است بانک مرکزی مجدد این مساله را به شرکت ملی نفت ایران اعلام کند که امکان نقل و انتقال پول به هر حسابی که به نام شرکت ملی نفت ایران در بانک‌های داخلی و خارجی و مورد تایید بانک مرکزی نیز وجود دارد. مدیر تالارهای بورس کالا همچنین در ادامه افزود: یکی از مهم‌ترین مسائلی که در خصوص راه‌اندازی نفت خام وجود دارد تاکیدات رییس جمهور در این زمینه است؛ چرا که رییس جمهور دستور صریح داده است که باید همه بخش‌های مرتبط با راه‌اندازی بورس نفت از جمله بانک مرکزی و شرکت ملی نفت ایران به صورت همه جانبه همکاری کنند؛ ولی در برخی موارد سرپیچی صریح از دستور رییس‌جمهور دیده می‌شود.

وی افزود: در مدت یک ماهی که بورس نفت راه‌اندازی شده اگر ۳ عرضه ۵۰۰ هزار بشکه‌ای را در نظر بگیریم، یک و نیم میلیون بشکه امکان فروش در بورس نفت وجود داشت که تنها ۵۰۰ هزار بشکه به فروش رسید. در حالی که اگر قیمتی که در بورس برای نفت خام از سوی شرکت ملی نفت ایران اعلام شد، قیمتی مناسب بود در چهارمین عرضه که یک میلیون بشکه روی میز فروش قرار گرفت و تنها ۵۰۰ هزار بشکه فروخته شد، مابقی محموله بدون متقاضی باقی نمی‌ماند.

همچنان این ۵۰۰ هزار بشکه باقیمانده از چهارمین عرضه در سیستم مچینگ بورس کالا باقی مانده و مشتریان رغبتی به خرید آن ندارند؛ بنابراین اگر قیمت مناسب و روشن بود این ۵۰۰ هزار بشکه نیز فروخته می‌شد پس شرایط عرضه و قیمت مناسب نبوده که کسی حاضر به خرید نیست.