گروه بورس کالا- حدیث موسوی: هفته پیش در حالی سپری شد که کاهش همزمان خریدها در دو بعد بازار آزاد و بورس کالا به نگرانی عرضه‌کننده‌ها بیش از گذشته دامن زد.
کاهش نسبی و ثبات قیمت انواع محصولات فولادی مهم‌ترین مشخصه بازار در هفته گذشته بود. با اتمام ثبت نام کاندیداهای ریاست جمهوری در اول هفته و کاهش قیمت دلار طی چند روز شاهد کاهش ۱۰ تومانی قیمت انواع سایزهای میلگرد در هفته گذشته بودیم.

به گفته آگاهان بازار از آنجا که کارخانه‌های متعددی اقدام به تولید و عرضه انواع سایزهای میلگرد می‌کنند، هنگام مواجهه این بازار با رکود و افت نسبی در قیمت دلار به سبب فضای رقابتی حاکم بر عرضه این محصول طبیعی است که قیمت آن یا ثابت بماند یا با کاهش مواجه شود.
از سوی دیگر بررسی قیمت انواع سایزهای تیرآهن - به خصوص سایزهای سنگین- در بازار و رینگ فولاد نشان می‌دهد تنها عرضه‌کننده این محصول در شرایطی که واردات آن نسبت به گذشته به میزان کمی صورت می‌گیرد به دلیل برخورداری از قدرت انحصاری توانسته خلاف جریان قیمتی هفته گذشته حرکت کرده و سکان هدایت قیمتی عرضه‌های خود را در دست بگیرد.
عرضه سلف تیرآهن مخلوط یکشنبه در بورس کالا به دنبال رقابت خریداران با افزایش قیمت بعضا 2 هزار ریالی مواجه شد که در نتیجه قیمت‌های بازاری این محصول هم به تأسی از این روند صعودی شد. جالب‌تر آنکه همین مسیر در روز چهارشنبه و با عرضه نقدی تیرآهن سایز 20، 22 و 24 و البته عدم استقبال متقاضیان تکرار شد به گونه‌ای که حتی شاهد افزایش 9 درصد در قیمت تیرآهن شاخه 24 در بازار بودیم.
به هر طریق با رکود حاکم بر بازار ساخت و ساز مسکن و کاهش بودجه عمرانی مصوب مجلس به نظر می‌رسد بازار در انتظار مشوق‌های دیگری است تا هرچه سریع‌تر رونق را به معاملات برگرداند.
برخی فعالان بازار معتقدند: به منظور مدیریت هرچه بهتر بر شرایط فعلی رکود باید زمینه‌های لازم برای صادرات محصولات فولادی فراهم شود. بازارهای مستعد خرید در عراق و افغانستان فرصت مناسبی را پدید آورده‌اند تا تولید کنندگان برای تامین ارز مورد نیاز برای واردات لوازم و قطعات یدکی، کالاهای خود را راهی این بازارها کنند. اما به نظر می‌رسد اخذ مجوزهای لازم برای صادرات گذر از هفت خان رستم شده به گونه ای که تولید کننده ناچار است با شرایط فعلی به‌رغم افزایش بدهی و قبول ریسک ورشکستگی کنار بیاید.
از سوی دیگر خریدهای ناچیز مشتریان در بازار آزاد و بازگشت اکثر عرضه‌ها در رینگ فولاد طی هفته گذشته در حالی بود که برخی از تولیدکننده‌ها افزایش قیمت مواد اولیه، انرژی و هزینه‌های ناشی از مالیات و نیروی کار را در این شرایط فشار مضاعفی بر خود ارزیابی کرده و معتقد بودند کاهش تولید قراضه در کشور - تقریبا به میزان نصف سال‌های گذشته- از آنجا که ماده اولیه بسیاری از واحدهای ذوبی است، رکود بیشتری را در بازار موجب شده است.
شوک 40 درصدی عوارض صادرات سنگ آهن
در همین حال در اواسط هفته گذشته شاهد وضع عوارض ۴۰ درصدی بر صادرات سنگ آهن دانه‌بندی شده بودیم که این موضوع به دنبال اعتراض‌های گسترده صنوف تولید و صادرکنندگان سنگ‌آهن و رایزنی‌های صورت گرفته میان این قشر و وزارت صنعت، معدن و تجارت و گمرک از مدار اجرایی خارج شد. از آنجا که سنگ‌آهن مازاد بر نیاز داخل بوده و سالانه ارزآوری بالایی از راه صادرات آن عاید کشور می‌شود در شرایط تحریم‌های نفتی وضع چنین عوارضی از توجیه پذیری اقتصادی برخوردار نبوده و با معیارهای علمی و منطقی سازگاری ندارد.
به هر حال به نظر معامله گران این هفته ممکن است با اعلام تایید صلاحیت شدگان نامزدهای ریاست جمهوری و در پی آن نوسانات بازارهای ارز و سکه، بازار فولاد با شرایط خاصی مواجه شود؛ چرا که بازارسازی‌های تجار در شرایط کمبود تقاضا و رکود هم خود را نشان خواهد داد.