دیروز در تالار محصولات صنعتی و معدنی رقم خورد
بازگشت خریداران فلز سرخ با دست پر
سحر نمایشی: بازار سردرگم و پر ابهام فلزات پایه داخلی که این روزها بیشتر تحت تاثیر نرخ جهانی بورس فلزات لندن قرار میگیرد، روز گذشته را با افت و خیز قیمتها به پایان رساند. البته در میان فلزات اساسی، مس طی هفته گذشته از نوسانات بیشتری برخوردار بوده و بررسی تغییر و تحول این فلز سرخ در بورس فلزات لندن نشان میدهد قیمت میانگین هفتگی این محصول در مقایسه با دو هفته گذشته حدود ۲درصد رشد کرده است.
از سویی برآیند قیمت ارز در بازارهای داخلی در هفته اخیر را میتوان دلیلی برای افزایش قیمت پایه مس در بورس کالا و بازار آزاد به شمار آورد. از سویی با توجه به افزایش نسبی موجودی انبارهای بورس لندن در ۵ ماه گذشته و همچنین افت و خیز بهای نفت، به نظر میرسد بازار مس در جهان با روند صعودی، اما آرامی حرکت کند. بنابراین حرکت صعودی و هر چند آرام قیمت فلز سرخ در بازار جهانی میتواند موجب رشد قیمتها در بازار داخلی و بورس کالا و مقدمهای برای افزایش تقاضا در معاملات تا اواسط اسفندماه باشد. البته دیروز نیز خریداران مس دست پر تالار نقرهای را ترک کردند. این در شرایطی است که برخی از کارشناسان بازارهای جهانی معتقدند تا یک ماه آینده احتمال رسیدن قیمت مس به کانال ۵ هزار دلاری بسیار کم است. با در نظر گرفتن انتظار افزایش قیمت مس در بازارهای جهانی طی هفتههای پیشرو در کنار ثبات نسبی قیمت دلار میتوان قیمتهای پایه فعلی را ارقام مناسبی برای پیشنهاد در هفته آینده دانست. به این ترتیب معاملات مس در بورس کالای ایران نیز روز یکشنبه حدود ۲ درصد رشد را تجربه کرد، بهطوری که روز گذشته بورس کالای ایران شاهد عرضه انواع مس بود که در این میان ۲هزار و ۵۰۰ تن مس کاتد شرکت ملی مس ایران راهی تالار معاملات شد. این شرکت همچنین ۲هزار تن مس مفتول را در این روز عرضه کرد. از دیگر محصولات عرضهشده شرکت صنایع ملی مس ایران میتوان به ۲۰ هزار تن انواع مس کمعیار، ۱۴۰تن سولفور مولیبدن و ۱۲ تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد. علاوه بر این نیز ۲۷۰ تن مس مفتول را شرکت صنایع تولیدی دنیای مس کاشان روی تابلوی معاملات برد.
بر این اساس، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۶ هزار و ۲۵۰ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته افزایش ۲۵۸ تومانی را تجربه کرده است. کل عرضه برای این محصول ۲ هزار و ۵۰۰ تن بوده درحالیکه میزان تقاضا ۲ هزار و ۴۰ تن ثبت شده است. همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت ۱۷ هزار و ۲۴ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه، رشد ۲۵۸ تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه برای این محصول ۲هزار تن بوده است، درحالیکه تقاضاکنندگان خواستار ۸۲۰ تن از این محصول بودهاند. مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۱۷ هزار و ۷۹ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته با افزایش ۲۵۳ تومانی در هر کیلو مواجه شد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بود که با میزان تقاضا برابری میکرد. از طرفی مس در بازار آزاد نیز هماکنون با قیمت ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان در هر کیلو معامله میشود که نسبت به روز شنبه افزایش ۳۰۰تومانی در هر کیلو داشته است. این در شرایطی است که سایه سنگین رکود طی روز گذشته بیشتر از روزهای قبل بر بازار فلزات پایه احساس شد که البته فروشندگان بازار فلزات پایه داخلی بعد از چند هفته همراهی با نوسان قیمتها، با این وضعیت کنار آمدهاند، اما معتقدند این روند با توجه به افت و خیزهایی که در راه است به پایان خواهد رسید. مگر اینکه با توجه به پیشبینیهای انجام شده توسط کارشناسان حوزه فلزات با بالا رفتن نرخ رشد تولید در اقتصاد کشور تغییرات محسوسی مشاهده شود که این بستگی به تصمیمگیریها و سیاستهای اقتصادی دولت خواهد داشت. بنابراین روند کاهشی قیمت و تغییرات محسوس در بازار فلزات پایه درپساتحریم دور از انتظار نیست. از سوی دیگر قیمت فلزات پایه در بازارهای جهانی نیز در حال نوسان است و در روزهای اخیر تحول بزرگی در دورنما به وجود نیامده، چرا که تاثیر اخبار مثبت و منفی طی این مدت در این بازارها تقریبا یکسان بوده است. درباره افق رشد اقتصاد چین که بزرگترین مصرفکننده مس تصفیه شده جهان است نگرانیهایی پدید آمده است و از سوی دیگر گزارشهایی که در روزهای اخیر از اقتصاد آمریکا منتشر شده، نشان میدهد حرکت اقتصاد به سمت رونق ادامه یافته است.
با توجه به گزارشهای منتشر شده دو برابر شدن سرانه تولید ناخالص داخلی چین تا سال ۲۰۲۰ مستلزم رشد ۷ درصدی اقتصاد این کشور است و از آنجا که نرخ رشد فعلی نیز حدود ۷درصد قرار دارد بنابراین دولت چین نیازی به اجرای سیاستهای حمایتی برای بالا بردن نرخ رشد ندارد. این در حالی است که در یکدهه اخیر نرخ رشد اقتصاد این کشور بالای ۱۰ درصد بوده است. عامل بعدی که از رشد قیمت مس جلوگیری میکند ذخیره بالای این فلز در بورسهای بزرگ فلزی یعنی بورس شانگهای و بورس لندن است. همچنین از طرفی نیز به تبع افت و خیز نرخ نفت شاهد بروز یک جو منفی و نزولی در بازارهای جهانی هستیم که قابل تعمیم دادن به اغلب بازارهای مهم کالایی در سطح جهان است و افزایش موجودی انبارهای فلزات و کاهش هزینه تولید را در بر داشته است. این شرایط که به اغلب فلزات پایه و مواد معدنی سرایت کرده است یک جو نزولی گسترده را از دورنمای قیمتی این قبیل کالاها به همراه داشته و به نظر میرسد تا نزدیکی تعطیلات سال نو میلادی که زمان تحریک تقاضای فیزیکی نیز خواهد بود، ادامه یابد. هماکنون موجودی اغلب فلزاتپایه در بازارهای جهانی رو به افزایش بوده که نشان میدهد حجم تولید از تقاضای موثر پیشی گرفته است. این شرایط در کنار پایین بودن رشد اقتصادی در کشورهای شرق آسیا با محوریت مناطق شرقی چین، هند و اندونزی نشاندهنده روزهای کاهشی در میانمدت است.
ارسال نظر