گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار روز گذشته شاهد تقابل عرضه و تقاضاها بود به گونه‌ای که در بیشتر ساعات، سنگینی کفه عرضه در اکثر نمادهای عمده بازار به چشم می‌خورد.

دیروز اگر چه معامله‌گران شاهد تشکیل صف‌های خرید و فروش سنگین نبودند و جریان معاملات به صورتی عادی در حرکت بود، اما برخی تحولات از جمله تلاش معامله‌گران برای شناسایی سود باعث کاهش قیمت‌ها شد.

در مباحث اقتصادی همچنان بحث طرح هدفمند کردن یارانه‌ها و تحولات مربوط به آن ادامه دارد.

در این بخش اگر چه مساله خوشه‌بندی دریافت‌کنندگان یارانه‌های نقدی اعلام شده است، اما هنوز مبلغ یارانه نقدی و به تبع آن نرخ حامل‌های انرژی در سال آینده اعلام نشده است. اعلام بهای حامل‌های انرژی و همچنین ارائه لایحه بودجه سال آینده کشور مهم‌ترین ابهاماتی هستند که در حال حاضر پیش روی بازار قرار دارد و انتظار می‌رود حل آنها بتواند بخشی از مسائل موجود را برطرف کند.

در کنار این موضوعات تحولات حاکم بر بزرگان بازار متعاقب اعلام قرار دادن ۴بازیگر عمده بازار در لیست سیاه سازمان خصوصی‌سازی به دلیل عدم پرداخت اقساط خرید سهام دولتی، بازار را متاثر کرده است.

برخی از کارشناسان بازار این موضوع را دلیلی بر کاهش فعالیت معامله‌گران عمده عنوان می‌کنند. در همین حال در شرایطی که برخی خبرهای اولیه از درج نام‌گروهی از شرکت‌های بورسی که توسط برخی نهادهای وابسته به دستگاه‌های نظامی خریداری شده‌اند، در پیش‌نویس قطعنامه آتی شورای امنیت خبر می‌دهند، خبرهای دیگری از تلاش برای رفع این موضوع و تمایل کمتر شبه‌دولتی‌های نظامی برای تداوم خریدهای مدیریتی در بورس داده‌اند. برخی منابع خبری از احتمال درج نام شرکت‌هایی نظیر مخابرات ایران، آلومینیوم ایران و تراکتورسازی در قطعنامه‌های آتی به دلیل تعلق سهام مدیریتی این شرکت‌ها به‌گروه‌های شبه دولتی با منشا نظامی خبر داده‌اند که انتظار می‌رود این مساله به تغییراتی در استراتژی‌های خریداران کلان سهام دولتی منجر شود. در همین حال برخی از منابع اعلام تعویق در عرضه مجدد سهام مدیریت پروژه‌های نیروگاهی کشور را ناشی از تامل خریدار این بلوک به دلیل تهدیدات موجود در مورد تحریم آتی این شرکت و همچنین بحث لیست سیاه سازمان خصوصی‌سازی دانسته‌اند. اعلام عدم عرضه بلوک مپنا (که رکوردار عرضه‌های ناموفق بورس نیز است) این نماد را دیروز به صف فروش کشاند.

در بازار دیروز معامله‌گران شاهد تداوم اقبال معامله‌گران به دو‌گروه دارویی و لیزینگی بورس بودند. در‌گروه دارویی بازگشایی نماد فرآورده‌های تزریقی با لحاظ دامنه نوسان به تشکیل صف خرید در این نماد منجر شد. همچنین برخی نمادهای دارویی دیروز در معرض عرضه‌های بازار قرار‌گرفتند که این عرضه‌ها صف‌های خرید نمادهایی نظیر سبحان، سینا و جابر را تحت تاثیر قرار داد. دیروز رازک، کیمیدارو و کوثر با صف خرید به کار خودپایان دادند.

روز گذشته در ‌گروه لیزینگی، لیزینگ صنعت و معدن پس از عرضه سنگین صف خرید را تجربه کرد.

در ‌گروه مالی، معامله‌گران پس از هفته‌ها انتظار سرانجام شاهد اعلام ۱۷بهمن به عنوان زمان برگزاری مجمع عادی و فوق‌العاده بیمه البرز بودند. انتظار می‌رود مجوز افزایش سرمایه بیمه البرز امروز (سه‌شنبه) در اختیار بازار قرار گیرد.

در ‌گروه خودرویی، مجموعه سایپا شاهد بهره‌برداری قریب‌الوقوع از طرح توسعه زامیاد خواهند بود که تولید نیسان این شرکت را افزایش می‌دهد. در ‌گروه سیمانی، نمادهای سیمان کردستان و سیمان ارومیه دیروز برای اعلام تعدیل مثبت متوقف شدند.

در ‌گروه فلزی، رشد مجدد بهای فلزات در بازار جهانی ادامه یافت. در این حوزه بهای سرب در بازارهای جهانی متعاقب توقف یک واحد عمده ذوب سرب در چین به رکورد ۱۳ماهه خود دست یافته است. در همین حال انتشار داده‌های اقتصادی، بازار مس را تقویت کرده و بهای نفت نیز اندکی رشد کرد تا معامله‌گران در‌گروه فلزی امیدوار‌تر شوند. دیروز در ابتدای وقت معاملاتی نماد کالسیمین برای تعدیل مثبت عایدی هر سهم متوقف شد تا نماد توسعه معادن روی - سهامدار عمده کالسیمین - با صف خرید همراه شود.

در مجموع بازار دیروز پرنوسان بود و شاخص کل با ۱۹/۳۷واحد افت مواجه شد. ارزش معاملات نیز در حد کمتر از ۱۰میلیارد‌تومان رقم خورد که ۵/۸درصد آن را معامله ۶/۴میلیون سهم فولاد در آستانه انتشار گزارش ۹ماهه شرکت تشکیل داد. از مجموع ۱۶۵نمادی که دیروز در ایستگاه‌های کاری کارگزاران بورس معامله شدند، ۹۳نماد با کاهش قیمت و ۶۳نماد با رشد ارزش به کار خود پایان دادند.