فارس - چالش‌های شرکت اصل ۴۴ فولاد خوزستان با تغییر مدیرعامل آن در ۵۰ روز گذشته بیشتر شد تا علاوه بر عدم تعیین تکلیف مالکیت خریدار بلوک ۵/۳۰ درصدی، مدیریت چهاردهمین شرکت بزرگ بورس نیز با ابهامات تازه‌ای روبه‌رو شود.

شرکت فولاد خوزستان بر اساس اجرای ۴۴ قانون اساسی در ۱۶ مرداد سال گذشته و بعد از شرکت‌های ملی مس، فولادمبارکه و ایرالکو به عنوان چهارمین شرکت مشمول اصل ۴۴ وارد بورس شد و با توجه به مزیت‌های نسبی در عرض ۲ دقیقه، ۱۰۰‌میلیون سهم آن به قیمت هر سهم ۳۳۵ تومان به فروش رسید تا از این لحاظ رکورد جدیدی را در عرضه‌های اولیه سهام شرکت‌ها به جا بگذارد.

ادامه چالش در معامله بزرگ

با این شرایط بود که فولاد خوزستان با حضور در بورس عنوان یازدهمین شرکت بزرگ بورس را از لحاظ ارزش روز بازار به خود اختصاص داد و در پایان همان سال با توجه به افزایش قیمت هر سهم به ۴۹۱ تومان،‌ بیش از ۴۶ درصد به سهامداران خرد و کلان خود بازدهی داد.

رشد قیمت جهانی فولاد در سال ۸۷ و برتر بودن صنعت فلزات اساسی موجب شد تا استقبال گسترده‌ای از سهام فولاد خوزستان در بورس شود تا اینکه با عرضه بلوک ۵/۳۰ درصدی این شرکت ۲۱۹‌میلیارد تومانی (از لحاظ میزان سرمایه اسمی) در مرداد ماه سال جاری و بعد از ۹ روز رقابت فشرده بین چند گروه بیش از ۶۸۸‌میلیون سهم آن به ارزش ۱۳۶۴‌میلیارد تومان به یک خریدار بخش خصوصی واقعی کشور فروخته شد تا دومین رکورد شکنی فولاد خوزستان محقق شده و این شرکت عنوان بزرگترین تاریخ معامله بورس ۴۱ ساله را به خود اختصاص دهد.

اما نوار رکورد شکنی و موفقیت فولاد خوزستان از مردادماه به این سو نه تنها ادامه نیافته بلکه با چالش‌های بزرگی نیز مواجه شده است.

روزهای بلاتکلیفی خریدار بلوک ۳۰ درصدی

به طوری که علاوه بر اثر مستقیم و تاثیرگذاری چون کاهش قیمت‌های جهانی فولاد، تکلیف خریدار آن با گذشت بیش از ۱۸۵ روز مشخص شده و مالک جدید و خصوصی فولاد خوزستان نه تنها هنوز سود سالانه ۴۴‌میلیارد تومانی را به دست نیاورده بلکه کماکان راهی و جایی در هیات مدیره آن ندارد.

این در حالی است که به‌رغم حمایت‌های لفظی وزیر اقتصاد، رییس سازمان‌های خصوصی‌سازی، بورس و مسوولان اتاق بازرگانی و دیگران، ابهامات حاکم بر دریافت سود و مالکیت بلوک ۵/۳۰ درصدی و نامشخص ماندن وضعیت خریدار در تصمیمات فولاد خوزستان ادامه دارد و معلوم نیست که چه آینده‌ای خواهد داشت.

از سوی دیگر هنوز لایحه مربوط به چگونگی رسیدگی به تخلفات اجرای اصل ۴۴ نهایی نشده تا افقی در ذهن و چشم بازار سرمایه و خریدار فولاد خوزستان و دیگران ترسیم شود. در این رابطه وزارت اقتصاد باید پیگیری‌های لازم را انجام دهد که نتیجه این پیگیری‌ها اعلام نشده است.

شرکتی که ۵۰ روز مدیر عامل ندارد

اما این اتفاقات پایان چالش‌های این شرکت رکورد شکن بورس نیست، چرا که در شرایطی مالکیت آن با مشکلات جدی روبه‌رو بوده و مساله تعیین تکلیف خریدار آن مشخص نشده که آخرین رویدادهای رخ داده در فولاد خوزستان حکایت از آن دارد که نجم السادات مدیرعامل جدید آن از ۶ آذر با کمترین اطلاع رسانی به تهران آمده و مدیرعامل شرکت ملی فولاد ایران شده تا در اجرای پروژه‌های این شرکت دولتی تسریع شود.

این تغییر و تحول مدیریتی فولاد خوزستان که چند هزار سهامدار خرد دارد در حالی رخ داده که با گذشت بیش از ۵۰ روز، هنوز فولاد خوزستان ( که با مشکلاتی در کاهش سودآوری و فروش نسیه ای محصولات به مشتریان داخل دست و پنجه نرم می کند ) مدیری ندارد تا حداقل بخشی از مشکلات آن به وسیله مدیریت کاسته شود.

نامعلوم بودن این تصمیم ایمیدرو (جابجایی مدیرعامل فولاد خوزستان) درحالی رخ داده که این سازمان دولتی در غیاب مالک ۵/۳۰ درصدی، با ۲۰ درصد مالکیت چنین تغییری را ایجاد کرده که در نوع خود جالب توجه و حاوی نکاتی است.

بورسی ها نمی دانند

بررسی‌های فارس حکایت از آن دارد که با آمدن نجم‌السادات به تهران، فولاد خوزستان با سرپرستی عبدالمجید شریفی (با حفظ سمت معاون بهره‌برداری) بیش از ۵۰ روز اداره می‌شود. نکته جالب توجه دیگر این است که نداشتن مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان به جامعه سهامداران و افکار عمومی در سراسر کشور اعلام نشده است.

در این رابطه رییس دفتر سرپرست فولاد خوزستان مدعی است موضوع تغییر مدیریتی فولاد خوزستان در روزنامه کارون درج شده و با این انعکاس دیگر نیازی به اعلام عمومی به بورس و سایر رسانه‌ها نیست.

وی معتقد است روزنامه کارون روزنامه‌ای سراسری بوده و سهامداران از تغییر مدیرعامل آن مطلعند. اما شواهد و بررسی‌ها حکایت از آن دارد که کمتر سهامدار این شرکت (به غیر ساکنین استان خوزستان) از نداشتن مدیرعامل فولاد خوزستان مطلع هستند.

سازمان بورس پیگیری می کند

نبود مدیرعامل فولاد خوزستان (که براساس اصل ۴۴ وارد بورس شده) به مسوولان عالی رتبه سازمان بورس نیز اخیرا کشیده شده و یک مقام مسوول ارشد این سازمان به فارس گفته که این موضوع را حتما" پیگیری می کند.

تکلیف دو موضوع مالکیت و مدیریت

با این همه در شرایطی که اوضاع بازار سهام چندان به مذاق سرمایه‌گذاران خوشایند نبوده و بورس روزهای سختی را پشت سر می‌گذارد باید هرچه سریعتر تکلیف دو موضوع مالکیت و مدیریت شرکتی چون فولاد خوزستان مشخص شود تا حداقل بخشی از جامع سهامداری از وجود مدیریت توانمند برخوردار و حل مشکلات و مشخص شدن مالکیت آن مطمئن شوند.

با این اوصاف و با تمام نواقص و خلاءهایی که این شرکت و دیگر شرکت‌ها دارند باید ترتیبی اتخاذ شود تا شرکت‌های بورس با اطلاع رسانی شفاف و به روز و بر اساس قانون تجارت و مفاد قانونی مدیریت شوند تا قطار اصل ۴۴ موفق به عبور از موانع

پیدا و پنهان باشد.

گزارش از علی رضایی‌زاده