شگفتیسازان ۸۷ !
تعدیل ۲۲درصد «حکشتی» بدون اهمیت بود
گروه بورس- مجید اسکندری: تابلوی تالار معاملات بورس تهران دیروز شاهد رخداد نادری بود. تعدیل با اهمیت نمادی که متوقف نشد و با زنگ ممتد تلفن ناظر بازار در گپ روز امروز دنیایاقتصاد گره خورد.
به گزارش خبرنگار دنیایاقتصاد روز گذشته سهام کشتیرانی جمهوری اسلامی در حالی مورد داد و ستد واقع شد که این شرکت، ۲۲درصد تعدیل مثبت اعلام کرده بود.
طبق آییننامه معاملات، اگر شرکتی در پیشبینی سود خود تغییر بااهمیتی اعلام کند، نماد شرکت باید بسته شود و بعدا باید نماد یاد شده بدون محدودیت قیمت سه درصدی بازگشایی شود.
البته در آییننامه معاملات، مشخص نشده که درصد تعدیل مثبت یا منفی اعلام شده چقدر باید باشد تا نماد بسته شود، اما طبق اصول حسابداری، تغییرات بالای ۱۰درصد، بااهمیت تلقی میشود.
در تماسی با علی صحرایی، ناظر بازار دلیل ادامه معامله سهام کشتیرانی به رغم اعلام یک تغییر بااهمیت را جویا شدیم. وی در پاسخ گفت: این خبر قبلا در اختیار سهامداران بود و پیغامی روی سیستم معاملات ارسال شده است.
وی در پاسخ به این سوال که این «سیستم معاملات در اختیار چه کسانی است»، گفت: «کارگزاران به سیستم معاملاتی دسترسی دارند» و در ادامه هنگامی که از وی سوال شد «آیا سهامداران نیز به این سیستم دسترسی دارند؟»، پاسخ داد: «به هر حال کارگزاران، این مورد را به سهامداران منتقل کردهاند» و در این حال صحرایی با تردید پاسخ داد: «حتما این کار را کردهاند.»
صحرایی همچنین درباره پیغام اعلام شده روی سیستم معاملاتی گفت: «ما گفتیم EPS شرکت که در جلسه معارفه به اطلاع فعالان بازار رسیده و اطلاعاتی که الان روی سایت ایران بورس یا سازمان بورس آمده، جزئیات آن رقم است.»
وی در پاسخ به این سوال که این پیغام چرا امروز (اواسط جلسه معاملاتی دیروز) منتقل شده، گفت: «ما امروز مطلع شدیم و شرکت باید این اطلاعات را تایید میکرد.»
صحرایی در توضیح بسته نشدن نماد شرکت با اشاره به اطلاعیه شماره ۲۱۸۵۰/۶۰ مورخ ۳۰/۲/۸۷ اداره نظارت بر ناشران بورسی، گفت: «همه حرفهای شرکت بورس در اطلاعیه آمده است.»
خبرنگار ما با تاکید بر اینکه بسته نشدن نماد خلاف آییننامه بوده، هماهنگی یا عدم هماهنگی ناظر بازار با سازمان بورس را جویا شد، اما «صحرایی» در پاسخ، بر وجود این هماهنگی تاکید کرد و گفت: «مگر خلاف آییننامه عمل کردهایم؟»
در ادامه این گفتوگوی تلفنی خبرنگار ما گفت: «سازمان بورس با ارائه آییننامه به صراحت اعلام کرده است که هنگامی که تغییر بااهمیتی در صورتهای مالی رخ میدهد، باید نماد معاملاتی شرکت مورد نظر بسته شود و شما به عنوان ناظر بازار نماد شرکت را نبستید، آیا این عدم هماهنگی نیست؟»
ناظر بازار در پاسخ گفت: «از نظر ما عدم هماهنگی رخ نداده و ما کاملا با سازمان بورس هماهنگ هستیم.»
گفتوگوی خبرنگار ما با ناظر با سوالی دیگر در خصوص فروشنده سهام کشتیرانی و نقش او ادامه یافت.
ناظر بازار در این باره گفت: «سازمان خصوصیسازی فروشنده این سهام بوده است.»
هنگامی که خبرنگار ما پرسید: «آیا سازمان خصوصیسازی از تغییرات یاد شده اطلاع داشته است؟» پاسخ شنید: «بههرحال سازمان خصوصیسازی، سهامدار عمده است و در همه جای دنیا سهامدار عمده اطلاعات بیشتری دارد و این طبیعی است.»
این گفتوگو با یک سوال دیگر ادامه یافت، اما زمانی ناتمام ماند که خبرنگار ما پرسید: به نظر شما آیا توزیع ناعادلانه اطلاعات، عدم شفافیت نیست؟
صحرایی پاسخ داد: اجازه بدهید من به یک تلفن دیگر پاسخ بدهم و سپس صدای زنگ ممتد بوق تلفن و...
افزایش ۸۸ریالی سود «حکشتی»
گروه بورس- کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران درآمد هر سهم امسال خود را با ۸۸ریال افزایش مبلغ ۴۷۴ریال پیشبینی کرد. براساس گزارش سازمان بورس و اوراق بهادار، «حکشتی» درآمد هر سهم سال مالی منتهی به خرداد امسال را با پنج هزار میلیارد ریال سرمایه به طور خالص مبلغ ۴۷۴ریال اعلام کرده است. این در حالی است که در ۲۵ اردیبهشتماه پیشبینی درآمد هر سهم «حکشتی» مبلغ ۳۸۸ریال اعلام شده بود.
شرکت دلایل تعدیل را عمدتا ناشی از افزایش درآمد حاصل از حمل بار و خدمات به دلیل افزایش نرخ بار و افزایش بهای تمام شده به دلیل افزایش نرخ سوخت و هزینه اجاره کشتی و اصلاح مالیات به دلیل عملیات حق توقف و کاهش معافیت مالیاتی عنوان کرده است.
همچنین پیشبینی عملکرد «حکشتی» برای سال مالی منتهی به خردادماه ۸۷ در مقایسه با عملکرد واقعی سال مالی قبل به ترتیب درآمد حاصل از حمل بار و خدمات ۳۵درصد افزایش، بهای تمام شده خدمات ارائه شده ۲۷درصد افزایش، سود عملیاتی ۱۷درصد افزایش و سود پس از کسر مالیات ۱۳درصد افزایش نشان میدهد.
تفسیرخبر
در حالی که در بیست دقیقه نخست بازار دیروز، سامانه معاملات شاهد عرضه حدود ۶میلیون سهم بود، یک ساعت پس از آن اداره نظارتبر ناشران بورسی طی اطلاعیهای تعدیل پیشبینی سود این شرکت را از ۳۸۸ ریال به ۴۷۴ ریال اعلام نمود. مطابق رویه مدیریت بازار، همگان بر این انتظار بودند که با توجه به تعدیل ۲۲درصدی سود، نماد متوقف شود. زمان از ارائه تعدیل گذشت و نماد متوقف نگردید.
پس از آن مدیریت بازار طی اطلاعیهای اعلام کرد: با توجه به اینکه رقم تعدیل شده مذکور در جلسه معارفه شرکت در روز چهارشنبه مورخ ۲۵ اردیبهشت اعلام شده بود، لذا ارائه اطلاعیه امروز فقط به منظور ارائه جزئیات این پیشبینی سود بوده است. در اینجا ذکر چند نکته ضروری مینماید:
۱ - آیا توقف نمادها پس از ارائه ارقام تعدیل شده سود به میزانی بیش از ۱۰درصد که همواره فرآیند کار بوده است، دارای استثناهایی نیز خواهد بود؟ اگر چه این حق را نیز برای مقام ناظر قائلیم تا بسته به شرایط، تصمیم نهایی را آن گونه که صلاح میداند اتخاذ نماید، حتی اگر مطابق با فرآیند گذشته نباشد.
۲ - آیا استناد به گفتههای شفاهی حتی اگر بر زبان مدیران ارشد یک شرکت جاری شود، قطعی و مستند خواهد بود و همانند یک اطلاعیه رسمی تلقی خواهد شد؟ اگر این را بپذیریم و آن را در کنار پوشش ۱۰۳درصدی سود طی عملکرد ۹ ماهه شرکت قرار دهیم، شاید زیباتر مینمود که نماد از روز اول با ارائه رسمی چنین اطلاعاتی گشایش مییافت.
۳ - اگر این امر میسر میشد، حتی به بهای چند روز تاخیر در عرضه اول، نه تنها به فرآیندهای جاری عملیاتی بازار مهر استثنایی نمیخورد، بلکه اطلاعرسانی در مقام شایستهتری انجام پذیرفته بود.
www.irankbe.com
ارسال نظر