30تومان تقسیم سود، 50درصد افزایش سرمایه

حمیدرضا اسلامی منوچهری- مجمع عمومی عادی سالانه و مجمع عمومی فوق‌العاده بانک پارسیان روز دوشنبه گذشته با حضور بیش از ۸۰درصد صاحبان سهام در سالن اجتماعات پژوهشگاه نیرو برگزار شد. این نخستین نشست سهامداران بزرگ‌ترین بانک خصوصی کشور پس از انتخاب هیات‌‌مدیره جدید در تاریخ ۲۳ آبان ماه سال ۱۳۸۵ بود. هیات‌مدیره با دعوت از سهامداران به مجمع عمومی سالانه و فوق‌العاده، ضمن ارائه گزارش عملکرد مالی سال ۸۵ بانک، گزارش توجیهی خود را برای افزایش سرمایه ارائه کردند. از مهم‌ترین مصوبات مجمع عمومی عادی سالانه بانک پارسیان، تصویب صورت‌های مالی سال ۸۵، تقسیم ۳۰تومان سود به ازای هر سهم، تعیین پاداش هیات‌مدیره سابق بانک به مبلغ ۵۰۰میلیون تومان (یک‌ریال به ازای هر سهم)، تعیین حق حضور اعضای غیرموظف هیات‌‌مدیره در جلسات به میزان ۴۰۰هزار تومان در ماه و انتخاب روزنامه‌های دنیای‌اقتصاد و اطلاعات به عنوان روزنامه رسمی بانک بود. انتخاب یکی از موسسات حسابرسی مختار و همکاران، بیات رایان، رایمند و همکاران و دایا رایان نیز به رای گذاشته شد که تا لحظه تنظیم این خبر اطلاعی از نتیجه رای‌گیری در مورد انتخاب موسسه موردنظر به دست نیامده است.

در مجمع یادشده تعیین حق‌الزحمه بازرس قانونی نیز در اختیار هیات‌مدیره قرار گرفت.

تصویب ۵۰درصد افزایش سرمایه طی دو سال

پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه، مجمع عمومی فوق‌العاده بانک پارسیان برای تصویب پیشنهاد افزایش سرمایه با حضور ۸۳/۸۵ صاحبان سهام تشکیل شد. پیشنهاد هیات‌مدیره افزایش سرمایه بانک پارسیان از مبلغ ۵هزار میلیارد ریال به ۱۰هزار میلیارد ریال از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران بود تا ظرف مدت ۳سال در اختیار هیات‌مدیره قرار گیرد. پس از بحث و بررسی پیشنهاد هیات‌مدیره در مجمع و اظهارنظر سهامداران، افزایش ۵۰درصدی سرمایه بانک طی دو سال به تصویب رسید. به این ترتیب بانک پارسیان سرمایه خود را تا پایان سال ۱۳۸۷ به ۷هزار و ۵۰۰میلیارد ریال خواهد رساند. در این مجمع مقرر شد در سال ۱۳۸۶ حداکثر مبلغ یکهزار میلیارد ریال افزایش سرمایه در بانک پارسیان صورت گیرد. افزایش سرمایه این بانک از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران انجام خواهد شد.

گزارش هیات‌مدیره به مجمع

خلاصه گزارش هیات‌مدیره به مجمع عمومی عادی توسط علی سلیمانی شایسته، عضو هیات‌مدیره و مدیرعامل بانک پارسیان قرائت شد.

گزارش مدیرعامل بانک پارسیان با اعلام چند خبر همراه بود. شایسته به سهامداران گفت: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با تاسیس یک بانک توسط پارسیان در دبی موافقت کرده است. وی همچنین از پوشش ۹تومان و ۴ریال EPS سال ۸۶ بانک پارسیان در ۳ماه اول سال خبر داد. مدیرعامل بانک پارسیان تعداد شعب این بانک را در حال حاضر ۱۴۴شعبه اعلام کرد که ۸۰شعبه آن در مالکیت بانک است و مابقی به صورت استیجاری اداره می‌شود. وی اعلام کرد با توجه به شرایط رقابتی بازار، بانک پارسیان قصد دارد تا پایان امسال تعداد شعب خود را به ۲۰۰شعبه افزایش دهد. شایسته، تعداد حساب‌های موجود در بانک‌ پارسیان را در حال حاضر یک میلیون و ۹۰۰هزار حساب اعلام کرد و افزود: این تعداد حساب موجود در بانک پارسیان نشان‌دهنده اعتماد مردم به این بانک است.

فعالیت‌های بانک در سال ۸۵

مدیرعامل بانک پارسیان با ارائه گزارشی از روند ۳ساله جذب سپرده در این بانک گفت: در پایان سال ۸۵، سهم بازار بانک پارسیان از سپرده‌های نظام بانکی افزایش داشته است.

به گفته شایسته سهم بانک پارسیان از سپرده‌های بانکی از ۳/۷درصد در پایان سال ۸۴ به ۱/۸درصد در پایان سال ۸۵ رسیده است.

این در حالی است که در سال ۸۵ دو بانک خصوصی دیگر فعالیت خود را آغاز کرده‌اند اما بانک پارسیان همچنان بیش از ۵۰درصد سپرده نزد بانک‌های خصوصی را به خود اختصاص داده است.

سهم بانک پارسیان از تسهیلات اعطایی توسط بانک‌ها در پایان اسفند ماه سال ۸۵ معادل ۳/۵درصد بوده است و به این ترتیب ۴۰درصد تسهیلات اعطایی بانک‌های خصوصی توسط بانک پارسیان پرداخت شده است.

در پایان سال ۸۵ کل مانده تسهیلات اعطایی بانک‌ها بیش از ۱۳۵۰۹۸۹میلیارد ریال بوده است که ۸/۸۶درصد آن توسط بانک‌های دولتی و ۲/۱۳درصد آن توسط بانک‌های غیردولتی و موسسات اعتباری غیربانکی پرداخت شده است.

مدیرعامل بانک پارسیان در گزارش خود به مجمع عمومی عادی سالانه این بانک با اعلام ترکیب تسهیلات پرداختی به بخش‌های مختلف اقتصادی سهم بخش ساختمان و مسکن از تسهیلات این بانک را در پایان سال ۸۵ معادل ۲۴درصد بخش صنعت و معدن را معادل ۳۷درصد، بخش بازرگانی را معادل ۲۰درصد، بخش خدمات (شامل لیزینگ) را ۱۹درصد اعلام کرد.

مانده سپرده بانک پارسیان در پایان سال ۸۵ معادل ۱۰۴هزار و ۵۳۰میلیارد ریال و مانده تسهیلات آن ۷۳هزار و ۸۲۰میلیارد ریال بوده است که به ترتیب نسبت به سال قبل از آن ۵۵درصد و ۴۱درصد رشد را نشان می‌دهد.

خدمات بانکی

مدیرعامل بانک پارسیان در گزارش خود به مجمع عمومی ارائه خدمات بانکی پارسیان را به دو بخش ریالی و ارزی تقسیم کرد و افزود: خدمات ریالی این بانک شامل ضمانتنامه‌ها و کارت‌های بانکی است.

وی مانده تعهدات ضمانتنامه‌های ریالی بانک پارسیان را در پایان سال ۸۵ معادل ۶هزار و ۲۷۹میلیارد ریال اعلام کرد.

تعداد کارت‌های اعتباری، نقدی و کارت‌های هدیه صادره تا پایان سال ۸۵ در بانک پارسیان نیز به ترتیب ۵۵۴/۲۲۳، ۹۷۶/۷۴۱/۱ و ۹۷۹/۶۷۶ عدد و تعداد خودپرداز (ATM) نصب و عملیاتی شده در سال مالی موردنظر معادل ۹۸ دستگاه اعلام شد که متوسط تراکنش آنها در هر ماه بالغ بر ۸۶۵هزار مرتبه می‌باشد. همچنین تعداد دستگاه‌های پایانه فروش (POS) نصب و عملیاتی شده در پایان سال ۸۵ معادل ۵۸هزار و ۱۱۵دستگاه با متوسط تراکنش ۳/۱میلیون مرتبه در ماه بوده است. رشد سالانه عملکرد بانک در نصب دستگاه‌های پایانه فروش ۴۱درصد و در صدور کارت‌های بانکی مختلف ۹۷درصد است.

مدیرعامل بانک پارسیان، مانده تعهدات ضمانتنامه‌های ارزی این بانک را در پایان سال ۸۵ معادل ۳۵میلیون دلار، اعتبارات اسنادی گشایش یافته صادراتی را معادل ۷۹۳میلیون دلار، حواله‌های صادره را ۲۰۳میلیون دلار اعلام کرد. حجم خرید و فروش ارز در سال‌های ۸۴ و ۸۵ در بانک پارسیان به ترتیب معادل ۵۰۷ و یک‌هزار و ۱۳۴میلیون دلار بوده است که ۱۲۴درصد رشد را نشان می‌دهد.

سرمایه‌گذاری‌ها

به گفته مدیرعامل بانک پارسیان، بخشی از منابع این بانک در محدوده ضوابط و مقررات بانک مرکزی صرف سرمایه‌گذاری در اوراق مشارکت، سهام شرکت‌های بورسی و سهام شرکت‌های غیربورسی می‌شود. هدف اصلی این بانک از سرمایه‌گذاری در اوراق مشارکت، کاهش ریسک نقدینگی و کسب بازدهی اعلام شد به گونه‌ای که سود مناسب نسبت به بخشی از وجوه پیش‌بینی شده برای نیاز‌های نقدی فراهم گردد. مانده سرمایه‌گذاری‌های بانک پارسیان در اوراق مشارکت دولتی، سرمایه‌گذاری‌های کوتاه‌مدت در سهام شرکت‌های بورسی و سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت در پایان سال ۸۵ معادل ۴هزار و ۴۶۴میلیارد ریال بوده است.

رشد درآمد‌ها

براساس گزارش هیات‌مدیره بانک پارسیان، درآمد حاصل از تسهیلات اعطایی بانک در سال ۸۵ حدود ۸/۱برابر سال قبل از آن و ۵/۴برابر سال ۱۳۸۳ بوده است.

همچنین مجموع درآمدهای بانک در سال ۱۳۸۵ به حدود ۶/۱برابر سال قبل از آن و حدود ۴ برابر سال ۱۳۸۳ رسیده است.

سود پرداختی به سپرده‌گذاران

مدیر عامل بانک پارسیان در ادامه گزارش خود به مجمع این بانک با ارائه اطلاعاتی در مورد سود پرداختی به سپرده‌گذاران طی سال‌های گذشته گفت: اطلاعات عملکردی بانک پارسیان در سال‌های قبل بیانگر رشد ۵/۵برابری سود پرداختی به سپرده‌گذاران در ۲سال اخیر می‌باشد که این رشد قابل ملاحظه بیانگر افزایش اعتماد عمومی به بانک و نرخ‌های رقابتی سود سپرده‌ها و کیفیت مناسب خدمات بانکی است.

نمایه ارائه شده در گزارش هیات‌مدیره بانک پارسیان نشان می‌دهد سود پرداخت شده به سپرده‌گذاران بانک پارسیان در سال ۱۳۸۳ معادل ۲هزار و ۳۵۰میلیارد ریال، در سال ۱۳۸۴ معادل ۷هزار و ۲۶۵میلیارد ریال و در سال ۸۵ معادل ۱۲هزار و ۹۰۷میلیارد ریال بوده است.

نسبت سود تسهیلات به مجموع درآمدها

به گفته شایسته، مدیرعامل بانک پارسیان، با افزایش اندازه بانک، منابع مالی بیشتری به اعطای تسهیلات اختصاص یافته است و در نتیجه در سال ۱۳۸۵ سهم سود حاصل از تسهیلات اعطایی به مجموع درآمدهای بانک تا حدودی افزایش یافته است.

این نسبت همچنین نشان‌دهنده تغییر در ترکیب درآمدهای بانک می‌باشد.

شایسته گفت: سایر درآمدهای بانک پارسیان شامل درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری در اوراق مشارکت دولتی، درآمد سایر سرمایه‌گذاری‌های بانک و درآمدهای غیرمشاع است که در سال ۱۳۸۵ مجموعا حدود ۱۰درصد درآمدهای بانک را تشکیل می‌دهد.

تسهیم منافع مالی

براساس گزارش هیات مدیره بانک پارسیان، کل ارزش ایجاد شده از فعالیت‌های این بانک برای ذینفعان مختلف در سال ۸۵ معادل ۱۶هزار و ۲۱۷میلیارد ریال بوده است. از کل ارزش ایجاد شده، ۸۰درصد به سپرده‌گذاران، ۶درصد به سهامداران، ۲درصد به دولت (مالیات)، ۲درصد به کارکنان و ۱۰درصد جهت رشد بانک (شامل سود تقسیم نشده، اندوخته‌ها و ذخیره تسهیلات و استهلاک) تخصیص یافته است. افزون بر آن، تسهیلات اعطایی منجر به ایجاد درآمدهایی برای دولت در قالب مالیات نقل و انتقال املاک و خودرو و مالیات ترهین وثایق شده که در محاسبات فوق منظور نشده است. همچنین در سال ۸۵ تعداد ۸۸۰ شغل جدید مستقیم توسط این بانک ایجاد شده و از کل مبلغ پرداختی به کارکنان که حدود ۲۷۳میلیارد ریال بوده است، بخشی به عنوان مالیات حقوق به دولت پرداخت شده است.

جذب نقدینگی

در سال ۸۵ مجموع نقدینگی جذب شده توسط بانک در قالب انواع سپرده نسبت به سال قبل از آن ۳۷هزار و ۲۲۳میلیارد ریال افزایش یافته است.

بنابراین گزارش، محصولات سپرده بانک پارسیان توانسته است توجه پس‌اندازکنندگان زیادی را جلب نماید به گونه‌ای که تعداد حساب‌های سپرده در پایان سال ۸۵ بیش از ۷/۱میلیون حساب بوده است. در دوره مورد گزارش بیش از ۵۱۵هزار فقره حساب سپرده جدید برای مشتریان این بانک افتتاح شده است.

وضعیت معاملات سهام بانک پارسیان در سال ۸۵

بنابر گزارش هیات مدیره بانک پارسیان، سهام این بانک از ابتدای ورود به بورس اوراق بهادار تهران در آذر ماه سال ۱۳۸۳ همواره از قدرت نقد شوندگی بالایی برخوردار بوده است و از این نظر رتبه ممتازی در بین شرکت‌های پذیرفته شده در بورس را کسب کرده است. ارزش و تعداد سهام مبادله شده بانک پارسیان نشان دهنده گردش بالای سهام در سال ۱۳۸۵ می باشد. در این سال حجم معاملات بانک شامل داد وستد ۶۱۵/۱میلیون سهم به ارزش ۵۶۱/۲میلیارد ریال می باشد که طی ۱۳۱هزار نوبت معامله، توسط ۵۱هزار نفر خریداری گردیده است.

سرانه تعداد معاملات در هر نوبت معامله، ۲۹۰/۱۲سهم و به ازای هر نفر خریدار، ۵۹۵/۳۱سهم و سرانه ارزش آن به ازای هر نوبت معامله، ۱۹میلیون ریال و به ازای هر نفر خریدار، ۵۰میلیون ریال بوده است.

در سال ۸۵، سهم بانک پارسیان از ارزش معاملات صنعت واسطه‌گری مالی شامل ۲۵شرکت بالغ بر ۵۱درصد بوده است. همچنین بانک پارسیان در سال ۸۵ از لحاظ شاخص‌های عملکرد معاملاتی شامل تعداد خریداران، تعداد دفعات معامله و تعداد سهام معامله شده حائز رتبه نخست شرکت‌های پذیرفته شده در بورس و از نظر ارزش معاملات سهام حائز رتبه پنجم و از نظر تعداد روزهای مبادلاتی حائز رتبه هشتم برترین شرکت‌های بورسی بوده است. نسبت گردش معاملات سهام بانک پارسیان طی سال ۱۳۸۵ بالغ بر ۳۲درصد بوده که در حدود ۲برابر متوسط سایر بانک‌های بورسی و حدود ۳برابر متوسط سایر شرکت‌های صنعت واسطه‌گری مالی و کل بورس بوده است.

برنامه‌های آتی

علی شایسته، مدیر عامل بانک پارسیان برنامه‌‌های آتی این بانک را بر اساس گزارش‌ هیات‌مدیره در ۱۹محور اعلام کرد. بازنگری و تدوین برنامه کسب و کار (Businessplan) برای دوره ۵ساله ۱۳۹۰-۱۳۸۶، ایجاد واحد مدیریت ریسک و کمیته حسابرسی و کنترل داخلی، نظام حاکمیت شرکتی، تنوع بخشی در انواع سپرده‌ها، تنوع در تسهیلات و افزایش اقلام تسهیلاتی برای پوشش نیازهای تسهیلاتی واحدهای تولیدی، خدماتی و تجاری، حرکت به سمت رتبه بندی مشتریان بانک برای اعطای تسهیلات، توسعه فعالیت‌های مربوط به خدمات صدور ضمانت‌نامه و گشایش اعتبارات اسنادی، توسعه شبکه در خارج از کشور با شناسایی بازارهای مبدا و مقصد تجارت با ایران و گسترش سطح ارتباطات بانک‌های خارجی از جمله محورهای برنامه آتی بانک پارسیان اعلام شد.

مجمع عمومی عادی سالانه و فوق‌العاده بانک پارسیان در روز دوشنبه گذشته حدود ۶ساعت به طول انجامید. این دو مجمع که نخستین نشست مدیران جدید بانک پارسیان با سهامداران بود اگر چه انتقادهای تند و صریح سهامداران عمدتا خرد را نیز در خود داشت اما هیات‌رییسه مجمع و شخص مدیر عامل با سعه صدر به پرسش‌‌ها و انتقادهای سهامداران پاسخ دادند.

سهامداران خرد در حالی مجامع یاد شده را ترک می‌کردند که از پذیرش نظرات آنها در مورد تقسیم سود و میزان افزایش سرمایه بانک راضی به نظر می‌رسیدند. مدیران جدید بانک پارسیان نیز در حالی مجمع را ترک می‌کردند که از ارائه گزارش عملکرد ۸ماهه خود فارغ شده بودند و با پشتوانه رای سهامداران نیرویی تازه برای رقابتی نفس گیر در بازار‌پول کشور به دست آورده بودند.