پیشنهاد خرید سهام بانک سرمایه توسط شهرداری‌ کلان‌شهرها

لیلا اکبرپور

مجمع فوق‌العاده بانک سرمایه در خصوص انتخاب اعضای جدید هیات‌مدیره تا پایان آبان‌ماه برگزار می‌شود و ۳ نفر از اعضا توسط سهامداران عمده این بانک معرفی خواهند شد. مهندس آخوندی، مدیرعامل سابق سازمان بازنشستگی شهرداری تهران و مدیرعامل هلدینگ سرمایه‌گذاری شهرداری تهران، در هجدهمین نشست معاونان اداری مالی شهرداری‌های کلان‌شهر کشور ضمن بیان مطلب فوق گفت: سازمان بازنشستگی شهرداری تهران توانست ۴۰درصد سهام بانک سرمایه را با قیمت مناسب آن خریداری کند و از طریق مدیریت آن گردش مالی شهرداری و تعیین سیاست‌ها، مشکلات شهرداری را مدنظر قرار دهد.

آخوندی با بیان اینکه در مدیریت بانک قطعا ضوابط و مقررات بانک مرکزی رعایت خواهد شد، ادامه داد: بانک سرمایه با سرمایه ۳۵۰میلیارد تومانی و سهامدار بزرگی مانند صندوق ذخیره فرهنگیان به ثبت رسید که در آغاز کار در رقابت با بانک نوپای دیگری که همزمان با آن کار خود را شروع کرد، نتوانست موفق عمل کند.

او با یادآوری اینکه سهام‌ اسمی بانک سرمایه نیز از ارزش پایین‌تری برخوردار بود، افزود: از زمانی که بحث خرید بیش از ۴۰درصد سهام بانک سرمایه توسط سازمان بازنشستگی شهرداری عنوان شد، ارزش سهام روند صعودی را طی کرد؛ به طوری که در حال حاضر به سختی می‌توان سهامداری را یافت که قصد فروش سهم خود را داشته باشد.

آخوندی گفت: حدود ۲۵درصد از سهام بانک سرمایه متعلق به اشخاص حقیقی و حقوقی دیگر است که در زمان پذیر‌ه‌نویسی به خرید سهام اقدام کرده بودند.

او اظهار داشت: بانک سرمایه در حال حاضر ۵۰ شعبه دارد که با برنامه‌ریزی مدیرعامل این بانک این شعب در پایان سال ۸۶ به ۱۰۰ شعبه افزایش خواهدیافت.

به گفته او گردش مالی و اعتبار شهرداری تهران، موجب پویایی بانک و ارزش افزوده قیمت سهام خواهد شد.

آخوندی همچنین از شهرداری‌های کلان‌شهرها خواست تا هر کدام

۲ تا ۳درصد سهام بانک سرمایه را از سازمان بازنشستگی شهرداری تهران خریداری کنند تا با دارا بودن ۱۶درصد سهام به رفع مشکلات و پیشرفت پروژه‌ها سرعت و سهولت بخشند. آخوندی خاطرنشان کرد: شهرداری‌ها می‌توانند با رعایت ضوابط و قوانین در امور بانک، بیمه و لیزینگ به موفقیت دست یابند.

بانک‌های اسلامی کمک اسلامی کنند

معاون اداری مالی شهرداری تهران در هجدهمین نشست معاونان کلان‌شهرهای کشور ضمن یادآوری تقدیم لایحه درآمدهای پایدار شهرداری در سال ۶۲ گفت: از آن تاریخ ۲۴سال گذشت و هنوز لایحه درآمدهای پایدار شهرداری به مجلس تقدیم نشده است.

دکتر پورزرندی با اشاره به اینکه ۸۰درصد درآمدهای شهرداری تهران ناپایدار است، افزود: در بررسی درآمدهای شهرداری ۲۴کشور جهان نشان داده شد ۴۰درصد سبد درآمدی شهرداری‌ها کمک دولت، ۲۶درصد بهای خدمات،‌۲۴درصد مالیات‌های محلی و ۱۰درصد از سیستم منابع مالی است.

پورزرندی ادامه داد: درآمد شهرداری پایتخت در این مقایسه به ترتیب ۶ تا ۸درصد بهای خدمات و عوارض نوسازی و ۸۲درصد درآمد کد «ح» یعنی ساخت‌وساز می‌باشد که تمامی ناپایدار هستند.

او با یادآوری اینکه دولت تنها به بحث حمل‌ونقل کمک می‌کند، گفت: شهرداری تهران به شدت با کمبود منابع روبه‌رو است و برای اجرای پروژه‌های توسعه شهری نیازمند فاینانس است.

او گفت: شهرداری‌ها در دنیا از اعتبار برخوردارند و براساس کد اعتباری خود از موسسات و بانک‌ها تسهیلات دریافت می‌کنند در حالی که در ایران وقتی شهرداری به یک بانک برای دریافت تسهیلات وارد می‌شود، انبوهی از مقررات و موانع برای رد درخواستش ارائه می‌شود.

معاون اداری مالی شهرداری تهران خاطرنشان کرد: مگر بانکداری ایران اسلامی نیست و طبق عقود شرعی قراردادها منعقد نمی‌شوند، پس چرا به شهرداری برای توسعه شهری و دستیابی به آینده خوب شهر برای کودکان خودتان به روش اسلامی کمک نمی‌شود و منابعی را به عنوان وام در اختیارش نمی‌گذارند.

او یادآور شد: می‌توان با فراهم آوردن مقدمات و بررسی صورت‌های مالی شهرداری‌ها به عنوان نهادهای عمومی که از پول مردم اداره می‌شود، حمایت کرد.

او گفت: ۷۵ کیلومتر مترو تهران ظرف ۲۵ سال ساخته شد که البته ۵۰ کیلومتر آن روی زمین است و تنها ۲۵ کیلومتر از زیرزمین عبور می‌کند، به عبارتی سالی یک کیلومتر مترو ساخته شده است. اگر بخواهیم با همین روند ادامه دهیم برای ۳۰۰ کیلومتر مورد نیاز مترو تهران باید ۳۰۰ سال صبر کنیم.

او همچنین از اجرای نوسازی بافت‌های فرسوده به عنوان یک اولویت در کارها نام برد و گفت: ضمن جلوگیری از بحران در شهر تهران این نوسازی توجیه اقتصادی نیز دارد.

پورزرندی بر مشارکت مردم و خرید اوراق مشارکت تاکید کرد و گفت: یک بار تجربه فروش اوراق در پرونده نواب موفق نبود؛ چون کل پروژه به درستی دیده نشده بود.

او همچنین مشارکت مردم را در سرمایه‌گذاری و خرید واحدهای تجاری پروژه‌ها روش دیگری برای تامین مالی شهرداری‌ها اعلام کرد و گفت: شهرداری تهران حدود ۸۰۰میلیارد تومان از این طریق تامین منابع داشت که اتفاقا سودآوری قابل ملاحظه‌ای برای مردم داشت و سود شهرداری در توسعه شهری آن بود.

به گفته او پروژه‌های بزرگ مسکونی و تجاری که نیازمند منابع یک هزار و چند صد میلیارد تومانی است جای سرمایه‌گذاری موسسات و بانک‌ها می‌باشد که ضمن حمایت از شهر خود به سودآوری قابل ملاحظه‌ای نیز دست خواهند یافت.

پورزرندی همچنین گفت: روش دیگر تامین مالی گشایش LC داخلی است که برخی از بانک‌ها با شهرداری‌ همکاری کرده و از این طریق تسهیلاتی را در اختیار پیمانکاران شهرداری به ضمانت شهرداری قرار دادند.

او از نشست مدیران شهرداری با کمیسیون اقتصادی مجلس خبر داد و گفت: در این نشست گفته شد، ۳۰درصد درآمدها باید پایدار شود و شهرداری بتواند از درآمد پایداری برخوردار باشد.

او خاطرنشان کرد:‌ به هر حال پروژه‌های شهری و صورت‌های مالی شهرداری شفاف است و می‌توان به درستی در مورد آن تصمیم گرفت.

او از تغییر نظام حسابداری نقدی به تعهدی به عنوان ابزاری کارآمد برای شفافیت صورت‌‌های مالی نام برد و گفت: با توجه به اجرای این سیستم اکنون به راحتی می‌توان برای شهرداری تهران کد اعتباری تعیین کرد و براساس آن اوراق مشارکت منتشر کرد تا بخشی از کمبود منابع جبران شود.

او در خصوص عملکرد تعاونی اعتبار شهر در رفع نیازهای کارکنان شهرداری تهران و تامین بخشی از منابع پروژه‌ها گفت: این تعاونی در سال گذشته ۵۰۰میلیارد تومان جذب منابع داشت و وارد پروژه‌های شهری شد، همچنین به تمام کارکنان معادل یک میلیون تومان وام اعطا کرد که در تاریخ شهرداری‌ها امری بی‌سابقه بود.

او خاطرنشان کرد:‌ گردش مالی شهرداری تهران ۲ تا ۳هزار میلیارد تومان است که گردش این مبلغ از طریق بانک سرمایه موجب پویایی آن خواهد شد.

به گفته او اوراق مشارکت شهرداری‌ها در دنیا ظرف ۲ ساعت فروخته می‌شود چون صورت‌های مالی شفاف است از این رو شهرداری تهران هم با اجرای سیستم تعهدی صورت‌های مالی خود را شفاف کرده و اکنون صورت‌های مالی ۶ ماهه اول امسال هم آماده ارائه به مردم است.