بر اساس رای دیوان عدالت اداری فعالیت پلتفرمهای اینترنتی در زمینه توزیع دارو مغایرتی با قوانین ندارد و این موضوع در آییننامه حمایت از تولید دانشبنیان و مصوبات هیات مقرراتزدایی نیز تایید شده است. با این حال بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد که وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو همچنان در این خصوص پاسخگو نیستند و هنوز خبری از اصلاح ضوابط اجرای آزمایشی آییننامه عرضه اینترنتی دارو در سکوها نشده است.
انتخاب: حسینعلی حاجیدلیگانی، نایبرئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، از ایجاد سطح دسترسی یا همان اینترنت طبقاتی در طرح صیانت جدید خبر داده است. به گفته او، طرح صیانت جدید که «نظامبخشی فضای مجازی» نام گرفته، خواهان اعمال این سطوح دسترسی است. او در این باره میگوید: «نام این طرح دیگر صیانت نیست و هنوز به صحن مجلس نیامده است. این طرح مشابه قوانین جوامع غربی است، یعنی بهدنبال سطحبندی استفاده و دسترسی است؛ همان کاری که غربیها انجام میدهند، اما ما بدتر از آنها رها کردهایم.» او اضافه میکند: «این طرح تداخلی با رفع فیلترینگ ندارد و میتواند دسترسیها را چارچوبمند کند. ما نباید اجازه دهیم مردممان در صخره[دره] سقوط کنند.»
ایسنا: مدیرعامل انویدیا روز شنبه گفت همکاری جهانی در فناوری حتی اگر دولت جدید آمریکا کنترلهای صادراتی سختگیرانهتری را روی محصولات رایانشی پیشرفته اعمال کند، ادامه خواهد یافت. دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، در نخستین دوره ریاستجمهوری خود با استناد به امنیت ملی محدودیتهایی را بر فروش فناوری آمریکا به چین اعمال کرد؛ این سیاست در دوره ریاستجمهوری جو بایدن ادامه یافت. این محدودیتها باعث شد انویدیا که برترین تولیدکننده تراشههای مورد استفاده در هوش مصنوعی است، مجبور شود مسیر صادرات محصولات خود را در چین تغییر دهد.
روز گذشته وزیر ارتباطات در جلسه بررسی و تبیین مسائل کلیدی استان خراسان رضوی در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، در شرایطی ضرر و زیان فیلترینگ به کسبوکارها را ۵۰ هزار میلیارد تومان عنوان کرد که فعالان اقتصادی حداقل در سال ۱۴۰۱ اعلام کردهاند که صرفا در ۴ ماه بیش از ۳۹ همت از این محل متضرر شدهاند. ستار هاشمی، وزیر ارتباطات با تاکید بر اینکه آسیبشناسی جدی درباره فیلترینگ انجام شده است، اعلام کرد که این محدودیتها بیش از ۵٠ همت به کسبوکارها آسیب زده است. او همچنین به موضوع مهاجرت نخبگان اشاره کرد که در استارتآپها تحت تاثیر فیلترینگ به شکلی پررنگ و شدید اتفاق افتاد.
سیتنا: مدیر گروه امور زیربنایی و تولیدی مرکز مطالعات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام معتقد است که در صورت به نتیجه نرسیدن طرح رفع فیلترینگ در شورای عالی فضای مجازی، رئیسجمهور میتواند این طرح را از مسیر شورای هماهنگی سران قوا به نتیجه برساند. سعید باستانی پیرامون روند پیگیری موضوع رفع فیلترینگ از مسیر شورای عالی فضای مجازی گفت: «شورای عالی فضای مجازی یکی از راهها برای پیگیری طرح رفع فیلترینگ است. در این شورا برخی اعضای حقوقی مثل رئیسجمهور، رئیس قوهقضائیه، رئیس مجلس و چندین وزیر، معاونت علمی رئیسجمهور، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس، رئیس سازمان صداوسیما و چندین فرد حقوقی دیگر حضور دارند و اعضای حقیقی هم افراد تعریف شدهای هستند که قابلیت مذاکره با آنها وجود دارد.»
سیتنا: رئیس هیاتمدیره سندیکای صنعت مخابرات ایران معتقد است که تاکنون پروژه فیبرنوری در مناطقی اجرا شده که نه تنها توجیه اقتصادی ندارد، بلکه تعداد متقاضیان آنها نیز قابل توجه نیست؛ بنابراین سرمایهگذاری صورت گرفته در این مناطق برگشت سرمایه نخواهد داشت. حسین ریاضی در ارزیابی روند پیشبرد پروژه فیبرنوری گفت: «در حال حاضر در حوزه فیبرنوری مساله اتصال این سرویس در مقایسه با مساله پوشش از اهمیت بیشتری برخوردار است، چرا که مردم زمانی که به اینترنت پرسرعت دسترسی پیدا میکنند از این سرویس استقبال خواهند کرد و صرفا ایجاد پوشش رضایتمندی آنها را به دنبال نخواهد داشت.»
سیتنا: روز گذشته در صحن علنی مجلس شورای اسلامی طرح ملی هوش مصنوعی اعلام وصول شد. سند ملی هوش مصنوعی ۲۹ خرداد به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید و مرداد ماه برای اجرا به دستگاههای مربوطه ابلاغ شد. مصطفی طاهری، عضو کمیسیون صنایع مجلس گفت: «سندهایی که قانون نیست و ابلاغ میشود، ضمانت اجرایی ندارد. قصد داریم این موضوع را به قانون تبدیل کنیم.»
دنیای اقتصاد آنلاین: وزیر ارتباطات در شرایطی ضرر و زیان فیلترینگ به کسب و کارها را ۵۰ هزار میلیارد تومان عنوان میکند که فعالان اقتصادی، حداقل در سال ۱۴۰۱ اعلام کردهاند که صرفا در ۴ ماه، بیش از ۳۹ همت از این محل متضرر شدهاند.
شنبه، ۰۳ آذر ۱۴۰۳
سناریوهای آینده پیادهسازی زیر ذرهبین قرار گرفتند
سند ملی هوش مصنوعی ایران در تیرماه ۱۴۰۳ با هدف تعیین مسیر توسعه و استفاده هوش مصنوعی در کشور ابلاغ شد. این سند که به عنوان راهبرد ملی در حوزه هوش مصنوعی طراحی شده است، تاکنون با نقدهایی در حوزههای خطمشیگذاری، نگاشت نهادی و سازوکارهای اجرایی مواجه شده است. از جمله چالشهای مطرحشده میتوان به ابهامات در تعیین مسوولیتها، ضعف در طراحی ساختار اجرایی و عدم همسویی با قانون برنامه هفتم توسعه اشاره کرد. همچنین رویکرد ایستا و غیرفعالانه سند به جای رویکرد فوق فعال و آیندهنگر و مبتنی بر تحول سریع فناوری نیز از جمله نگرانیهای کارشناسان هستند.
ایسنا: اپل و آلفابت(شرکت مادر گوگل) احتمالا با تحقیقات رسمی انگلیس درباره نفوذ مرورگرهای وب آنها در تلفنهای همراه روبهرو خواهند شد. سازمان رقابت و بازار انگلیس روز جمعه در بیانیهای اعلام کرد بازارهای مرورگرهای تلفن همراه برای کسبوکارها و میلیونها کاربر تلفن در این کشور خوب عمل نمیکنند. این آژانس توصیه میکند که فعالیتهای دو شرکت تحت قوانین سختگیرانهتر رقابت در بازارهای دیجیتال که از سال آینده اجرایی میشود، بررسی شود. رگولاتور انگلیس در بیانیهای درباره یافتههای کوتاهمدت خود گفت: «اپل و گوگل میتوانند انتخابهای مصرفکننده را دستکاری کنند تا مرورگرهای سافاری و کروم را به واضحترین یا سادهترین گزینه برای آنها تبدیل کنند.»
مهر: سازمان هوانوردی فدرال آمریکا (FAA) پیشنویسی از ارزیابی پیشنهاد اسپیسایکس برای افزایش تعداد پرتاب و فرود موشکها در مقر بوکاچیکا این شرکت را منتشر کرده است.
تسنیم: وزیر ارتباطات با بیان اینکه رفع فیلترینگ در دستور کار و اقدام دولت است، گفت: «نگاه ما در دولت چهاردهم توسعه دیپلماسی فناوری است؛ به این معنا که بتوانیم از ظرفیت جوانهای توانمند و خلاق کشور برای توسعه خدمات به کشورهای مختلف استفاده کنیم.» ستار هاشمی در بازدید از پردیس رضوی پارک فاوای مشهد اظهار کرد: «در وزارت ارتباطات نگاهی حمایتی به شرکتهایی که در این خصوص مشغول خدمت هستند، داریم و امیدواریم که بتوانیم زمینی به مساحت بیش از ۹ هکتار در اختیار مجموعه شرکتهای دانشبنیان مشهد قرار دهیم تا از ظرفیتهای این حوزه استفاده کنیم.»
به تازگی یکی از نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی در مصاحبهای اعلام کرده است که تعداد آرای دولت برای رفع فیلترینگ در شورای عالی فضای مجازی کم است و بیشتر اعضا مخالف این اقدام هستند. علی مطهری در گفتوگو با تابناک تاکید کرد که سایتها و شبکههای اجتماعی که فیلتر شدهاند، بهتر است به حالت عادی بازگردند.
سیتنا: یک عضو کمیسیون صنایع مجلس درباره امنیت شبکه در کشور هشدار داد. مصطفی طاهری، عضو کمیسیون صنایع مجلس، در نشست کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، با بیان اینکه عدم اعتماد مردم به حاکمیت، دلیل اصلی عدم استقبال از پیامرسانهای داخلی است، افزود: «در همه جای دنیا از همان ابتدای کار قانون حفاظت از دادههای شخصی را تدوین میکنند، اما ما در ایران این قانون را نداریم.»
سیتنا: رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور گفت: «باید در معماری پروژه فیبرنوری طبق نیازهای کشور بازنگری صورت گیرد، چرا که این پروژه از لحاظ اقتصادی با میزان سرمایهگذاری فعلی بازگشت سرمایه خوبی نداشته و توجیه اقتصادی ندارد.» علی حکیمجوادی در ارزیابی روند پیشبرد پروژه فیبرنوری، گفت: «۲۰میلیون پوشش فیبرنوری تا پایان ۱۴۰۴ هدفگذاری سنگینی است. درخصوص پروژه فیبرنوری باید زمانبندی تعیین شود تا پیادهسازی بهتر صورت گیرد، همچنین این طرح باید سرعت و کیفیت بالاتری را به مردم ارائه دهد.»
دنیای اقتصاد آنلاین: نمایندگان مجلس میگویند که در شورای عالی فضای مجازی تعداد آرای دولت برای رفع فیلترینگ کم است و بیشتر اعضا مخالف رفع فیلترینگ هستند.
جمعه، ۰۲ آذر ۱۴۰۳
اظهارات مسوولان درباره رفع محدودیتهای اینترنتی جنجالآفرین شد
در هفتههای اخیر اظهارات مختلفی از سمت مخالفان و موافقان رفع فیلترینگ منتشر شدند، اما عنوان جنجالیترین آنها به رسول جلیلی، یکی از اعضای شورای عالی فضای مجازی، تعلق میگیرد که بر اساس ادعای او فیلترینگ به رشد کسبوکارهای داخلی کمک کرده است. این گفته با واکنش و انتقادات جدی فعالان اکوسیستم اقتصاد دیجیتال کشور مواجه شد؛ تا جایی که دو پلتفرم مطرح مسیریابی و اشتراکگذاری ویدئو در واکنش رسمی نسبت به این موضوع بیانیه منتشر کردند. همچنین همزمان با انتشار صحبتهای عجیب این عضو شورای عالی فضای مجازی در موافقت با فیلترینگ از این جهت که مردم از فیلتر یوتیوب و ویز راضی هستند و کسبوکارهای داخلی هم از این سیاست منتفع شدهاند، اتاق بازرگانی ایران پژوهشی درباره «اثر فیلترینگ اینترنت بر تجارت داخلی و خارجی(فروش آنلاین) کسبوکارهای اینترنتی کشور» منتشر کرده که بر اساس یافتههای آن، فیلترینگ در سال ۱۴۰۱ ماهانه تقریبا ۳۹ هزار میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به اقتصاد دیجیتال کشور خسارت وارد کرده است.
نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه در نشستی مورد بررسی قرار گرفت. در حال حاضر کاربران میتوانند با مراجعه به اپلیکیشنهای اپراتورهای تلفن همراه یا شمارهگیری کد دستوری #۸۰۰* و ارسال کد ۱۱ برای لغو پیامکهای دریافتی و ارسال کد ۱۲ برای فعالسازی پیامکهای لغو شده بهمنظور مدیریت دریافت پیامکهای انبوه تبلیغاتی اقدام کنند.
شرکت هوش مصنوعی اوپنایآی و شریک غیرانتفاعی آن کامنسنسمدیا (Common Sense Media) یک دوره آموزشی رایگان برای معلمان با هدف ابهامزدایی از هوش مصنوعی و مهندسی سریع راهاندازی کردهاند. این حرکت در حالی صورت میگیرد که اوپنایآی در حال افزایش تلاشها برای برجسته کردن نقش مثبت خود در آموزش چتبات چت جیپیتی است که راهاندازی آن در ماه نوامبر سال ۲۰۲۲ آن را به یکی از سریعترین برنامههای در حال رشد جهان تبدیل کرد.
چهارشنبه، ۳۰ آبان ۱۴۰۳
مذاکرات برای تسهیل همکاری آزمایشگاهها با کسبوکارهای سلامت الکترونیک به دور دوم کشیده شد
در پی تشدید فشارها و محدودیتهای سازمان تامین اجتماعی برای همکاری ارائهدهندگان خدمات پاراکلینیکی از جمله آزمایشگاهها و داروخانهها با پلتفرمهای سلامت دیجیتال، فعالان و نمایندگان این حوزه دور جدیدی از نامهنگاری و مذاکرات با نهادهای بالادستی این سازمان را شروع کردهاند. انجمن تجارت الکترونیک برای دومین بار در حمایت از پلتفرمهای سلامت دیجیتال خطاب به مرکز توسعه تجارت الکترونیکی نامه نوشته است. برخی از منابع خبری نیز از جلسه فعالان سلامت دیجیتال با معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری برای بررسی مشکلات اخیر خبر میدهند که تاکنون برگزار نشدهاست. با این حال جلسه هیات مقرراتزدایی در خصوص صدور مجوز فعالیت پلتفرمهای آزمایشگاهی برگزار شده است و به نظر میرسد به زودی این مجوز نهایی و صادر شود.
سیتنا: رسانه آلمانی تاگسشاو به نقل از پژوهشگرانی که کارزار گسترده روسیه در نشر اطلاعات نادرست را تحلیل و بررسی میکنند، نوشت: «اگرچه تلاشهایی برای مقابله با این مشکل صورت گرفته، اما مساله همچنان بهطور کامل حل نشده است.» به گفته کارشناسان، از زمان آغاز درگیری روسیه با اوکراین در سال ۲۰۲۲، یک کارزار پنهان انتشار اطلاعات غلط فعال شده است که عمدتا از سایتهایی با عنوان «دوقلوهای دیجیتال» استفاده میکند. این وبسایتها در ظاهر شبیه به پورتالهای رسانهای معتبر به نظر میرسند و با این هدف ساخته شدهاند که تبلیغات یا اطلاعات غلط منتشر کنند.
مهر: رقیب چینی ایلان ماسک در کسبوکار اینترنت ماهوارههای تصمیم دارد فعالیت خود در برزیل را از ۲۰۲۶ آغاز کند. «جیسون جی ژنگ» رئیس شرکت «اسپیس سیل» (Apace sail) تفاهمنامهای با شرکت ارتباطاتی برزیلی Telecomunicacoes Brasileiras S.A امضا کرده است تا تقاضا برای اینترنت ماهوارهای در مناطقی که زیرساخت فیبرنوری فعال نیست، بررسی کند.
ایسنا: اینستاگرام در اقدامی آزمایشی، به بعضی از کاربران اجازه خواهد داد «توصیه محتوا» در این پلتفرم را تنظیم کنند و در واقع، الگوریتمی را که مشخص میکند کدام پستها و ویدئوها در فید آنها به نمایش درآید را ریاستارت کنند. این تغییر فقط یک آزمایش است، اما به زودی در سطح جهانی عرضه خواهد شد و برای این طراحی شده است تا اگر کاربران متوجه شوند محتوای موجود در فید اینستاگرام آنها، دیگر با علایقشان مطابقت ندارد، آن را تغییر دهند.
منابع آگاه میگویند وزارت دادگستری آمریکا از قاضی فدرال، آمیت مهتا که در اوت، حکم داد گوگل انحصار غیرقانونی بر بازار جستوجوی آنلاین داشته است، درخواست خواهند کرد این شرکت را ملزم کند اقداماتی را در ارتباط با هوش مصنوعی و سیستمعامل اندروید خود انجام دهد. اگر قاضی آمریکایی با پیشنهاد وزارت دادگستری برای وادار کردن گوگل برای فروش اجباری کروم موافقت کند، کسبوکار این مرورگر ۲۰ میلیارد دلار ارزش خواهد داشت.
ایلنا: به گفته رئیس سازمان توسعه تجارت، تا ۱۰ روز آینده آیفونهایی که تا کنون وارد شده و امکان رجیستری نداشتهاند، بدون هزینه اضافهتر و تنها با پرداخت حقوق ورودی مصوب رجیستر میشوند. محمدعلی دهقاندهنوی، رئیسکل سازمان توسعه تجارت شب گذشته در گفتوگویی تلویزیونی درباره آزادسازی واردات آیفون گفت: «آزادسازی واردت با پیشنهاد وزیر صمت و وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت مصوب شد؛ برای واردات گوشی دو رویه اصلی وجود دارد یکی رویه تجاری و دیگری رویه مسافری با نرخ ورودی ۳۰ درصد است.»
ایسنا: شرکت ایکس ایلان ماسک، محمودرضا بانکی را به عنوان مدیر ارشد مالی یکی از بزرگترین پلتفرمهای رسانه اجتماعی یعنی توییتر سابق و ایکس کنونی انتخاب کرده است. این در حالی است که ایلان ماسک، مالک میلیاردر «ایکس» تمرکز خود را به سمت نقشی با هدف کارآمدتر کردن دولت تغییر داده است. بر اساس صفحه لینکدین محمودرضا بانکی، او در ماه نوامبر به ایکس پیوسته است. او که متولد تهران است و در ۱۸ سالگی به آمریکا مهاجرت کرده، پیش از این مدیر مالی در پلتفرم استریم توبی(Tubi) بود و از سال ۲۰۱۷ به مدت ۶ سال در آنجا کار کرد.
ایسنا: شرکت «گوگل» از تجهیز چتبات «جمینای» خود به ویژگی حافظه خبر داد که میتواند علاقههای کاربر را ذخیره کند تا براساس آنها به او توصیههایی را ارائه دهد. چتبات «جمینای» شرکت «گوگل» اکنون میتواند نکاتی را مانند اطلاعات مربوط به زندگی، کار و ترجیحات شخصی کاربر به خاطر بسپارد. به نقل از تک کرانچ، همانطور که در حساب رسمی گوگل در پلتفرم ایکس ذکر شده، ویژگی حافظه برای برخی از کاربران جمینای از جمله گزارشگر این خبر آغاز شده است.
سهشنبه، ۲۹ آبان ۱۴۰۳
کارشناسان انتظار دارند ثبت آیفونهای رویه تجاری تا نیمه اول دیماه امکانپذیر شود
بالاخره رجیستری گوشیهای آیفون مسافری که از هفته گذشته ثبت اظهار گمرکی آنها آغاز شده بود، بر اساس بخشنامه سازمان توسعه تجارت از دیروز کلید خورد. طبق این بخشنامه آن دسته از آیفونهایی که از ابتدای آبان ماه امسال طبق رویه مسافری وارد کشور شدهاند، امکان رجیستری دارند و در این بین رجیستری موبایلهای آیفون فعال شده در شبکه تلفن همراه که قبل از مصوبه هیات وزیران با موضوع آزادسازی واردات آیفون وارد کشور شدهاند تا اطلاع ثانوی ممنوع شد. اما این موضوع بار دیگر ابهاماتی در خصوص گوشیهای آیفونی که پیش از این تاریخ وارد کشور شدهاند، ایجاد کرده است. مردم میخواهند بدانند دولت در آینده چه سازوکاری برای رجیستری باقی گوشیهای آیفون طرحریزی خواهد کرد.
سیتنا: برای تحقق عملیاتی مصوبه ۷۹۶ شورای عالی امنیت ملی و با هدف کسب دانش فنی و بومیسازی تبلت و تلفن همراه از آنجا که فعالیت موصوف مطابقت زیادی با تولید فناوری اطلاعات دارد، بنابراین طی جلسات کارشناسی مقرر شد برونسپارسی بر اساس طراحی اصلی به عنوان زیرشاخهای از تولید نرمافزار رسمیت یابد. به گزارش تسنیم، برونسپاری بر اساس طراحی اصلی (ODM) از روشهای مطرح تولید در دنیا است. در این روش طراحی محصول توسط متخصصان امر و فرآیند تولید در سایر کارخانهها انجام میگیرد.
ایسنا: مقامات ضد انحصارطلبی وزارت دادگستری آمریکا تصمیم گرفتهاند از قاضی بخواهند شرکت گوگل را مجبور کند مرورگر کروم خود را بفروشد. یک قاضی آمریکایی در اوت اعلام کرد گوگل به شکل غیرقانونی، در بازار جستوجو، انحصار ایجاد کرده است.