مریم عسگری

از قدیم گفته‌اند دست بالای دست بسیار است. یک روز یک مدل، طرح و... در بازار می‌درخشد و اوج می‌گیرد و فردا شاید دیگر کسی حالی هم از آن کالای پرطرفدار دیروز نپرسد. نمونه بارز این مثال را می‌توان در بازار تلویزیون مشاهده کرد. تا سال‌ها قبل که تلویزیون‌های CRT رنگی با آن شکل و شمایل جعبه مانندشان، پا جای پای تلویزیون‌های مبله قدیمی‌گذاشتند تا امروز که نمونه‌های LED آمده‌اند تا به هر طریقی شده روی LCD‌ها را کم کنند، مدل و تکنولوژی‌های جدیدی وارد بازار شده‌اند.

امروزه تلویزیون‌های باریک به اصطلاح LED با برندهای مختلفی وارد بازار شده‌اند که البته قیمت بالاتری نسبت به نمونه‌های LCD دارند. اینکه می‌گوییم به اصطلاح از آن جهت است که بر اساس اعلام کارشناسان بازار نیمی‌از نمونه‌های LED موجود در بازار واقعا LED نیستند و فاقد قابلیت‌های لازم هستند و به عبارتی نیمی‌از این LED‌ها تنها به صرف باریک بودنشان است که نام LED را یدک می‌کشند. به عقیده آنها اکثر تلویزیون‌هایی که با عنوان پرطمطراق LED در بازار موجودند در حقیقت همان LCD‌هایی هستند که به جای لامپ فلورسنت از سیستم نورافشانی LED استفاده می‌کند و صد البته این تلویزیون‌ها به طور ۱۰۰ درصد LED نیستند و نباید این نام به آنها اطلاق شود.

بر اساس اعلام مادیران، یکی از عرضه‌کنندگان تلویزیون‌های FULL LED نیز در تلویزیون‌هایی که FULL LED نیستند LEDها عمود بر صفحه نمایش و به سمت مرکز می‌تابند که پس از مدتی با فشاری که به دستگاه وارد می‌شود داغ می‌شوند و داغ شدن‌های مکرر مسلما به دستگاه صدمه وارد می‌کند. تلویزیون‌های دیگری هم در بازار وجود دارند که از لامپ فلورسنتی CCFL بهره برده‌اند که در این صورت نیز کنتراست ارائه شده با کنتراست منتشر شده از مدل‌های FULL LED بسیار ضعیف‌تر خواهد بود.

به گفته عسگری، یک کارشناس بازار (تشخیص و ایجاد تمایز بین یک تلویزیون LCD که از طریق لامپ فلورسنت نوردهی می‌کند با یک تلویزیونLED که از دیودهای نورانی استفاده می‌کند آن قدر مهم است که در برخی از کشورها مانند انگلستان به عرضه‌کنندگان این کالا با برخی از برندها اجازه نداده‌اند در تبلیغاتشان برای تلویزیون‌های به اصطلاح LED از لفظ LED TV استفاده کنند، مگر اینکه توضیحی کامل در مورد شیوه نوردهی این تلویزیون‌ها داده شده باشد.

اما متاسفانه این اتفاق در ایران نمی‌افتد و مردم با تصور اینکه این تلویزیون‌ها واقعا LED هستند اقدام به خرید می‌کنند.)

بگذریم از اینکه به دلیل قیمت بالایی که این تلویزیون‌ها دارند همچنان LCD‌ها در بازار پرفروشند.

LED چیست؟

LED مخفف واژه diodeا light emitted و به معنای دیود ساطع‌کننده نور است. دیودهای ساطع‌کننده نور در واقع جزو خانواده دیودها هستند که دیودها نیز زیر گروه نیمه‌هادی‌ها به شمار می‌آیند. خاصیتی که ledها را از سایر نیمه‌هادی‌ها متمایز می‌کند این است که با گذرجریان از آنها مقداری انرژی به صورت نور از آنها ساطع می‌شود.

LEDها تا اواخر دهه گذشته فقط می‌توانستند سه نور آبی، سبز و قرمز تولیدکنند که این موضوع باعث کاربرد محدود آنها بود، اما این اواخر LEDهایی با رنگ آبی وارد بازار شده‌اند که می‌توانند نور سفید با‌ هاله‌ای از رنگ آبی تولید کنند. به همین دلیل امروزه تولیدکنندگان تلویزیون و مانیتور به راحتی از این تکنولوژی در ساخت تلویزیون استفاده می‌کنند. امروزه استفاده از LED به خاطر افزایش عمر نمایشگر و صرفه‌جویی انرژی به‌صرفه‌تر از نمایشگرهای پلاسما است. همین طور در آنها از جیوه نیز استفاده نشده است و در آن از عناصر دیگری مانند گالیوم و آرسنیک استفاده شده است. همچنین به دلیل وجود دیود نورانی که سرعت خاموش و روشن شدن در آن زیاد است، خاموش و روشن شدن تصویر در این نمایشگرها به سرعت انجام می‌گیرد و به لحاظ علمی کنتراست بهتری دارد. کاربران می‌توانند وقتی LED خاموش است رنگ مشکی عمیق و وقتی روشن است، روشنایی بالایی ایجاد کنند.

به گفته عسگری، یک کارشناس بازار، تصویر در LED بسیار روشن‌تر است و کنتراست بسیار بهتری دارد و نقاط سیاه در آن عمیق ترند.

از طرفی، به دلیل استفاده از سیستم نوردهی EDGE-LED ضخامت این تلویزیون‌ها بسیار کم است، به طوری که LED‌های موجود در بازار کمی بیش از ۲۵ میلیمتر هستند! البته شرکت سونی نمونه‌هایی از تلویزیون‌های LED را وارد بازار کرده است که ضخامت آنها کمتر از یک سانتیمتر است. این کارشناس افزود: LED TV‌ها نسبت به LCD حدود ۴۰ درصد برق کمتری مصرف می‌کنند، همچنین طیف رنگ در آنها وسیع‌تر است به‌خصوص وقتی از تکنولوژی نوردهی RGB-LED استفاده شده باشد، همچنین LED TV‌ها آلودگی محیط زیستی کمتری دارند که این موضوع باعث شده است نظر طرفداران محیط زیست به سمت این تلویزیون‌ها جلب شود.

اما در کنار این مزایا باید به عمر کوتاه دیودهای OLED در قیاس با پانل‌های LCD و Plasma نیز اشاره کرد. دیودهای OLEDبه طور متوسط ۱۶ هزار ساعت عمر می‌کنند، در حالی که عمر سلول‌های LCD و Plasma بیش از ۶۰ هزار ساعت است. همچنین دیودهای OLED حساسیت بسیاری به رطوبت دارند. اما به هر حال مزایای این تکنولوژی بیش از معایب آن است؛ البته به شرطی که آنچه به عنوان LED TV در بازار عرضه می‌شود واقعا LED TV باشد.

اختلاف قیمت‌ها

اگرچه بازار لوازم صوتی و تصویری طی یک سال اخیر روزهای بی‌رونق و سردی را سپری کرد و قیمت‌ها نیز در حد قابل توجهی، طی چند مرحله کاهش یافت؛ اما تلویزیون‌های نسل جدید که با عنوان LED در بازار شناخته می‌شوند قیمت‌های بالایی دارند.

به گفته فعالان بازار، در حال حاضر اختلاف قیمت بین نمونه‌های LED و LCD حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد است.

البته در برخی از برندها این اختلاف قیمت به چند میلیون تومان می‌رسد.

ابراهیم درستی، رییس اتحادیه لوازم صوتی و تصویری و لوازم یدکی گوشی تلفن همراه در این باره می‌گوید: در حال حاضر قیمت تلویزیون‌های نسل جدید (LED) در بازار داخلی بسیار بالا است؛ ولی امیدواریم با عرضه گسترده این نمونه‌ها به بازار قیمت‌ها کاهش یابد. وی افزود، علت قیمت بالای این تلویزیون‌ها عرضه محدود این تلویزیون‌ها است. این درحالی است که شاهد عرضه گسترده تلویزیون‌های LED سامسونگ در بازار داخلی هستیم که به‌رغم تبلیغات بسیاری که برای آنها شده است میزان تقاضا برای آنها در حد ناچیزی است.

برندهای LED باز

سامسونگ، شارپ و ال‌جی از معروفترین عرضه‌کنندگان تلویزیون‌های LED به بازار داخلی هستند که در این بین سامسونگ تبلیغات گسترده‌تری را در این زمینه داشته است، اما با این وجود بر اساس اعلام فعالان بازار، فروش این LED TV‌ها در حد بسیار کمی‌ است.

بر اساس اعلام حافظ پخش، عرضه‌کننده لوازم صوتی و تصویری سامسونگ در بازار داخلی، مدل‌های مختلف تلویزیون‌های LED با سایزهای ۳۲ تا ۵۵ اینچ در بازار داخلی موجودند که قیمت آنها به همراه هدایایی که به عنوان پروموشن به خریدار ارائه می‌شود حدود یک میلیون و ۱۹۰ هزار تومان تا پنج میلیون و ۶۷۰ هزار تومان است.

ال‌جی هم شش نمونه از تلویزیون‌های LED را در سبد محصولات خود دارد.

این تلویزیون‌ها که با مدل‌های

SL ۹۰۰،SL۸۰۰ وSL۷۰۰ در سایزهای ۴۲ تا ۴۷ اینچ در بازار داخلی موجودند قیمتی حدود ۳ تا پنج میلیون تومان دارند و اما شارپ هم یک نمونه تلویزیون FULL LED به بازار داخلی عرضه کرده است که بر اساس اعلام کارشناسان این شرکت و همچنین فعالان بازار، قابلیت‌های بیشتری نسبت به LED TV‌های سایر برندها دارد. این تلویزیون که LC-۴۰LE۷۰۰M نام دارد گذشته از مصرف برق پایین‌تر، ‌از کنتراست یک بر دو میلیون پیکسل و کیفیت تصویر فوق‌العاده نیز برخوردار است.

بر اساس اعلام کارشناس بخش تلویزیون‌های این شرکت، یکی از فناوری‌هایی که در تلویزیون‌های LED شارپ مورد بهره‌برداری قرار گرفته فناوری CRYSTAL CLEAR است که نور را به کل صفحه نمایش منتشر می‌کند و لایه‌های سیاه را عمیق، سفید را درخشان و رنگ‌های اصلی (قرمز، آبی و سبز) را به طور یکنواخت نمایش می‌دهد، همچنین به کمک پردازنده ۱۰۰ هرتزی دستگاه تصاویر پی در پی و سریع به صورت کاملا شفاف و واضح نمایش داده می‌شوند. شرکت سونی هم که به عرضه تلویزیون‌های گران قیمت معروف است با عرضه نمونه‌های LED گران قیمت توانسته است این سمت را همچنان حفظ کند. یکی از کارشناسان پخش فروش شرکت بازرگانی ایران، مدل‌های ZX۱ا،X۴۵۰ با سایزهای ۴۶ و ۵۵ اینچ را از LED TV‌های با قابلیت سونی معرفی کرد که متاسفانه به دلیل قیمت بالایی که دارند فروش چندانی ندارند. این تلویزیون‌ها با قیمتی بین شش میلیون و ۴۵۰ هزار تومان تا ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسند و ضخامت آنها تنها ۹.۹ میلیمتر است.