توافقهای دو غول اقتصادی
عکس: AFP در دیدار نخست وزیر چین از هند انجام شد
توافق دو غول اقتصادی آسیا
گروه بینالملل- در شرایطی که تجارت دو کشور چین و هند در سال گذشته میلادی به ۶۶ میلیارد دلار رسید، اکنون هر دو طرف بر این باورند که پتانسیل برای روابط اقتصادی دو کشور به مراتب بیشتر است. لیکچیانگ نخستوزیر چین که به هند سفر کرده است در دیدار خود با مانموهانسینگ، بر سر بهبود روابط سیاسی اقتصادی و تجاری به توافق رسیدند.
لی کچیانگ دیروز گفت دو کشور باید مکانیسمهای موثری را برای برطرف کردن مناقشه مرزی در نظر بگیرند. کُچیانگ که فروردین ماه امسال به مقام نخست وزیری چین رسیده است، هدف از این نخستین سفر خارجی خود را «افزایش اعتماد و تقویت همکاری متقابل» اعلام کرد و گفت «صلح جهانی بدون همکاری استراتژیک چین و هند محقق نخواهد شد.» نخستوزیر چین تاکید کرد که کشورش به صلح و آرامش پایبند است.
در بیانیه مشترکی که به نظر میرسد کسری تجاری ۲۹ میلیارد دلاری هند در برابر چین را هدف قرار داده است، دو طرف توافق کردند که بیتوازنی تجاری را از میان بردارند و توجه خاصی به تجارت مواد دارویی، خدمات فناوری اطلاعات و بخش کشاورزی مبذول دارند.
بر اساس این توافق قرار است مجتمع اسار گروپ هندوستان با بانک توسعه چین و پترو چاینا، بزرگترین تولیدکننده نفت و گاز چین قرارداد یک وام یک میلیارد دلاری منعقد کند. منابع اعلام کردند که این وام توسط عرضه محصولات پالایشگاهی به پتروچاینا مورد پشتیبانی قرار خواهد گرفت.
در شرایطی که روابط اقتصادی بین این دو غول نوظهور که ۴۰ درصد جمعیت جهان را تشکیل دادهاند، رو به بهبود است، بهرغم توافقنامه صلح سال ۱۹۶۲، مرزهای شمالی همچنان مورد مناقشه است و گهگاه با بروز حوادثی در مرز، تنشهایی را بین دو کشور ایجاد میکنند. از آن جمله ماه پیش هند چین را متهم کرد که نیروهایش از مرز بالفعل (دو فاکتو) دو کشور عبور کردهاند. اما کچیانگ در هنگام ورود به دهلی نو گفت اینکه هند اولین مقصد او بعد از تصدی نخست وزیری بوده نشاندهنده اهمیتی است که پکن برای روابط با هند قائل است.
این در شرایطی است که یکشنبه شب در گفتوگویی غیر رسمی مانموهان سینگ نخست وزیر هند به کچیانگ گفت تنشهایی مثل آنچه اخیرا در مرز دو کشور اتفاق افتاد میتواند بر روابط دو کشور تاثیر منفی بگذارد.
چین و هند بر سر منطقه لداخ، شمالیترین نقطه هند از دهه ۵۰ میلادی اختلاف دارند. هر دو نخستوزیر مایل هستند مانع از تاثیر مسائل مرزی بر روابط گرم دو کشور شوند، از این رو به نظر میرسد گفتوگوها بیشتر در مورد تجارت باشد.
چین یکی از بزرگترین شرکای تجاری هند است و دو کشور توافق کردهاند تا سال ۲۰۱۵ تجارت دوجانبه را به ۱۰۰ میلیارد دلار در سال برسانند. در این سفر سه روزه کچیانگ با پراناب موخرجی رییسجمهور هند و سونیا گاندی رییس حزب کنگره و رهبر اپوزیسیون در مجلس سفلای هند دیدار میکند.
نخست وزیر چین پیش از آنکه رهسپار پاکستان، سوئیس و آلمان شود در دهلی نو برای دانشجویان و در مومبای (بمبئی)، پایتخت اقتصادی هند برای رهبران تجاری سخنرانی خواهد کرد.
لی کُچیانگ در آخرین روز از سفر خود به بمبئی، پایتخت اقتصادی هند، خواهد رفت. او سپس راهی پاکستان، سوئیس و آلمان میشود.
مانموهان سینگ نخست وزیر هند (راست) و لیکچیانگ نخست وزیر چین در دیدار دیروز- عکس:AFP
ارسال نظر