به‌‌گزارش «ایسنا»، تجدیدپذیرها تنها بخش انرژی هستند که طی سال و دهه گذشته، در سطح جهانی، نرخ رشد دو‌رقمی داشتند، در سال ۲۰۱۰، جهان ۵/ ۱۰اگزاژول انرژی تجدیدپذیر مصرف کرد. در سال ۲۰۲۱، این رقم به ۹/ ۳۹ اگزاژول رسید. افزایش ۱/ ۵  اگزاژول مصرف انرژی تجدیدپذیر در سال ۲۰۲۱، افزایش بزرگی برای یک سال بود و رکورد مصرف انرژی تجدیدپذیر در یک سال را شکست. انرژی برق‌آبی که به عنوان یک بخش انرژی جداگانه دیگر دیده می‌شود، در سطح جهانی با نرخ بسیار کندتری از منابع انرژی تجدیدپذیر مدرن مانند نیروی خورشیدی، رشد می‌کند. مصرف جهانی برق‌آبی در سال میلادی گذشته، ۳/ ۴۰ اگزاژول بود که همچنان بیشتر از نیروی بادی و خورشیدی است. با این حال میانگین ۱۰ ساله نرخ رشد سالانه برق‌آبی، تنها ۵/ ۱درصد بوده که بسیار کمتر است. در بخش نیروی تجدیدپذیر، بادی (۴۹ درصد) و خورشید (۲/ ۲۷درصد) عمده مصرف را تشکیل می‌دهند. اگرچه مصرف نیروی بادی در مقایسه با مصرف خورشیدی، بالاتر مانده اما نرخ رشد ۱۰ ساله مصرف نیروی خورشیدی، بیش از دو برابر نرخ رشد نیروی بادی است.

چین بزرگ‌ترین مصرف‌کننده انرژی تجدیدپذیر

در این بین چین بزرگ‌ترین مصرف‌کننده انرژی تجدیدپذیر جهان به حساب می‌آید، نرخ رشد چین طی یک دهه گذشته از همه ۱۰ مصرف‌کننده بزرگ فراتر رفته است. در مجموع، ۱۰ مصرف‌کننده بزرگ، ۹/ ۷۵ درصد از انرژی تجدیدپذیر جهان در سال ۲۰۲۱ را مصرف کردند. اما جهان با یک چالش روبه‌رو است. در مقایسه با ۱/ ۵ اگزاژول افزایش مصرف انرژی تجدیدپذیر، تقاضای جهانی برای انرژی در سال ۲۰۲۱، به میزان ۳/ ۳۱ اگزاژول افزایش یافت که شش برابر بیشتر بود. بر مبنای روند فعلی، بیش از یک دهه طول خواهد کشید تا انرژی تجدیدپذیر بتواند با رشد تقاضای جهانی برای انرژی برابری کند.

ایران در کدام پله قرار دارد؟

صنعت تجدیدپذیرها در ایران در فرآیند توسعه آرام خود اکنون به ظرفیت نصب شده ۹۷۰ مگاوات رسیده و قرار است با بهره‌‌برداری از نیروگاه‌های احداث شده تا پایان سال جاری این رقم به بیش از ۱۱۲۰ مگاوات برسد. بر اساس آخرین آمار توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر از ابتدای سال تا پایان مهرماه سهم تولید انرژی‌‌های تجدیدپذیر و پاک از کل تولید برق کشور ۶درصد بوده است. بر اساس این گزارش میزان برق تولید شده از منابع پاک تا پایان مهرماه سال جاری به ۸۸۸۷ میلیون‌‌کیلووات‌‌ ساعت رسیده که موجب شده از انتشار ۸۶ هزار تن گاز گلخانه‌‌ای و همچنین ۷/ ۰هزار تن آلاینده‌های محلی تا پایان مهرماه جلوگیری شود.

علاوه بر این تولید این میزان انرژی تجدیدپذیر باعث صرفه‌‌جویی ۳۴ میلیون لیتری آب در ماه مذکور شده و علاوه بر این، صرفه‌‌جویی در مصرف سوخت‌‌های فسیلی به میزان ۴۲ میلیون مترمکعب معادل گاز طبیعی را محقق کرده است. در حال حاضر تعداد مولدهای تجدیدپذیر مختص مشترکان (محدود به ظرفیت انشعاب) تا پایان مهرماه به ۹۵ هزار و ۹۶۹ واحد با مجموع ظرفیت ۸۲۹۱ کیلووات رسیده است. مجموع ظرفیت انرژی خورشیدی کشور تا پایان مهرماه با تولید ۱۲/ ۵۱۹ مگاوات به ۵/ ۵۳ درصد رسیده و مجموع ظرفیت انرژی بادی کشور با تولید ۲۹/ ۳۳۲ مگاوات بالغ بر ۳/ ۳۴ درصد است.