قربانی خاموش تحریمهای نفتی آمریکا
طبق اعلام اداره اطلاعات انرژی آمریکا، کرهجنوبی در سال ۲۰۱۷ حدود ۳ میلیون بشکه در روز نفت خام و میعانات وارد کرد و به پنجمین واردکننده بزرگ جهان تبدیل شد. کرهجنوبی همچنین ۷/ ۲ میلیون بشکه در روز نفت و سایر مایعات نفتی را مصرف کرد. سه پالایشگاه از ۱۰ پالایشگاه بزرگ نفت جهان در کرهجنوبی واقع است که این کشور را به یکی از بزرگترین صادرکنندگان فرآوردههای نفتی آسیا تبدیل کرده است. کرهجنوبی به دلیل ظرفیت بالای پالایش نفت خام به تامینکنندگان نفت خاورمیانه وابسته است و بیش از ۸۲ درصد از وارداتش در سال ۲۰۱۷ از این منطقه بود.
کرهجنوبی تحت فشار تحریمهای آمریکا ناچار شد حجم واردات نفت خام خود از ایران را تغییر دهد. این کشور برای جبران واردات کمتر از ایران، به واردات از روسیه و سایر صادرکنندگان خاورمیانه مانند عراق، قطر و اماراتمتحده عربی اقدام کرد. هنگامی که در سال ۲۰۱۶ تحریمها علیه ایران برچیده شد، کرهجنوبی واردات میعانات از ایران را دوباره افزایش داد. نفت و میعانات ایران تا سال ۲۰۱۷ به ۱۲ درصد از واردات کرهجنوبی بهبود یافت. آمریکا در ماه مه سال ۲۰۱۹ معافیت از تحریمهای نفتی برای مشتریان بزرگ ایران شامل چین، هند، کرهجنوبی و ژاپن را تمدید نکرد و در نتیجه این کشورها ناچار شدند وارداتشان را محدود کنند. پیش از وضع تحریمها، کرهجنوبی بزرگترین واردکننده میعانات ایران بود. مشتریان آسیایی بهدلیل بازدهی خوب نفتای میعانات پارسجنوبی ایران، به آن بهعنوان ماده خام اصلی صنعت پتروشیمی علاقهمند هستند. بهعلاوه خریداران کرهجنوبی میعانات ایران را بهدلیل قیمت نسبتا ارزان آن به میعانات قطر ترجیح میدهند. کرهجنوبی ۲۳ نوع مختلف میعانات را در سال ۲۰۱۸ از ۱۵ کشور خریداری و امتحان کرد تا شاید بتواند آنها را جایگزین میعانات ایران به ارزش حدود ۹ میلیارد دلار کند.
پالایشگاههای نفت کرهجنوبی شامل «ای کی اینچئون پتروکم»، «هیوندای اویل بانک» و «هانووآ توتال پتروکمیکال» اکنون باید دنیا را برای میعانات جایگزین اما گرانتر بگردند. واحدهای اسپلیتر کرهجنوبی برای فرآوری میعانات ایران و قطر که سولفور اندکی داشته و پس ماندهای ندارد، طراحی شدهاند. آمریکا گویا میعانات خود را به کرهجنوبی عرضه کرده است، اما این کشور برای فرآوری میعانات آمریکا باید تجهیزات پالایشگاههای خود را تغییر دهد. واردات نفت کرهجنوبی از آمریکا در آوریل پنج برابر افزایش یافت و به ۴۵/ ۱ میلیون تن رسید اما خریداران کرهجنوبی نگران هستند که هزینههای تولید پتروشیمی آنها بهدلیل عدم امکان واردات از ایران افزایش پیدا کرده و توان رقابت آنها را در مواجهه با عرضه فزاینده از سوی چین کمتر میکند.
ارسال نظر