چرا اکران فیلمِ دارای مجوز با مشکل مواجه شده است؟
موانع «شیشلیک» در اکران
«شیشلیک» با بازی چهرههایی چون رضا عطاران و پژمان جمشیدی که در جشنواره فیلم فجر در سه رشته نامزد دریافت سیمرغ شده بود، در همان زمان نیز نظر تند یکی از منتقدان و روزنامههای معروف را دریافت کرد و همین امر موجب شد برخی سرنوشت چندان خوبی برای این فیلم کمدی پیشبینی نکنند؛ پیشبینیای که هفته گذشته با جلوگیری از اکران آن با وجود داشتن «پروانه نمایش» درست از آب درآمد. روحالله سهرابی، مدیرکل اداره نظارت بر عرضه و نمایش فیلم سازمان سینمایی با استناد به قانون، تفسیری متفاوت از مقوله مجوز دارد. وی در اینباره توضیح داده است: «این فیلم همانطور که عوامل فیلم هم در فضای مجازی اعلام کردهاند پروانه نمایش دارد و در تلاش هستیم با تعامل دوسویه مشکلات پیشآمده را مرتفع و موانع اکران عمومی این فیلم را برطرف کنیم؛ اما به هر حال طبیعی است که هر فیلم بنابر شرایط اجتماعی، سیاسی و فرهنگی که در هر مقطعی بر جامعه حاکم است، با ملاحظاتی هم مواجه باشد.»
وی تاکید میکند: «در همان کتاب قانون و مقرراتی که تحت عنوان آییننامه نظارت بر نمایش فیلم، مسیر دریافت پروانه ساخت و نمایش را به ما نشان میدهد، بندی وجود دارد که صراحتا میگوید «معاونت سینمایی میتواند بنا به ضرورتهای سیاسی و فرهنگی از نمایش فیلمی که دارای پروانه نمایش است جلوگیری نموده و پس از رفع موانع (در صورت امکان) مجددا اجازه نمایش صادر نماید.» بر این اساس سازمان سینمایی میتواند بهطور موقت از اکران یک فیلم دارای پروانه نمایش هم جلوگیری کند تا زمانی که شرایط برای آن فراهم و موانع رفع شود.» البته این تمام ماجرا نیست. در روزهای گذشته محمدرضا منصوری تهیهکننده فیلم «شیشلیک» بیان کرده که تاکنون فهرستی افزون بر چهل مورد اصلاحیه به فیلم وارد شده است اما مسوولان سازمان سینمایی پاسخگوی تماس عوامل نیستند.
وی گفت: «به نظر میرسد دوستان سازمان سینمایی اساسا نمیخواهند با پروژهای به نام «شیشلیک» روبهرو شوند. نمیخواهند در میزانسن ارتباط با تهیهکننده و کارگردان این فیلم قرار بگیرند و دلیلش هم روشن است؛ استدلال منطقی و قانعکنندهای برای عدم اکران فیلم ندارند. این مسئله ارتباطی هم به اصلاحاتی که به فیلم وارد کردهاند ندارد. حتما خودشان میدانند با توجه به فرآیند طیشده ما صاحب حقوقی هستیم که در حال تضییع شدن است و بالطبع دلایل محکمی برای این تضییع حق ندارند. در نتیجه از مواجهه و گفتوگو امتناع میکنند.» البته منصوری به عنوان تهیهکننده فیلم این حق را برای خود میداند که از تمام ظرفیتهای قانونی برای نجات این فیلم استفاده کند اما همچنان معتقد است باب گفتوگو بسته نیست و تا جای ممکن باید از این طریق مشکل را حل کرد.