ضرورت تعادل در توسعه درمان مستقیم و غیرمستقیم
مراسم گرامیداشت روز پزشک، روز داروساز و روز کارمند، با حضور جمعی از پزشکان و داروسازان سراسر کشور و برخی از کارمندان ستادی سازمان تامیناجتماعی به میزبانی این سازمان برگزار شد. در این مراسم که با حضور محمدهادی زاهدیوفا سرپرست وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی، میرهاشم موسوی مدیرعامل سازمان تامیناجتماعی، مهدی رئیسزاده رئیس سازمان نظامپزشکی و همچنین معاونان و جمعی از مدیران سازمان تامیناجتماعی برگزار شد، از پزشکان، داروسازان و کارمندان نمونه تقدیر شد. مدیرعامل سازمان تامیناجتماعی در این مراسم ضمن تبریک روز پزشک، داروساز و کارمند و تسلیت ایام اربعین اباعبدالله الحسین(ع) اظهار کرد: تامیناجتماعی امروز، تامیناجتماعی ۲۰سال پیش یا حتی ۱۰سال پیش نیست. تامیناجتماعی در شرایطی به سر میبرد که در هزینه فایده خدمات حتما باید نگاه تحلیلی و راهبردی خود را تدقیق کند.
میرهاشم موسوی افزود: امروز ما در تامیناجتماعی با کسری منابع نقدینگی مواجه هستیم. البته این مساله به این معنا نیست که نباید خدمات خود را توسعه دهیم، اما توسعه در درمان مستقیم را تا کجا باید ادامه دهیم؟ ما در سال گذشته بالغ بر ۶هزار میلیارد تومان در درمان مستقیم برای توسعه و ساختوساز و خرید تجهیزات و ارتقای هتلینگ و... هزینه داشتیم. امسال بناست که ۴هزار نیروی جدید جذب کنیم و حدود ۹هزار میلیارد تومان در بخش توسعه، اعتبار پیشبینی شده است. اما آیا خروجی این اعتبارات و تحلیل راهبردی آن رسیدن به نقطه مطلوب است یا نه؟ البته بخشی از فضای تصمیم از حوزه اختیارات ما خارج است که در قالب نظام تعرفهگذاری در شورای عالی بیمه و تولیگری سلامت در حوزه بهداشت است. ما متولی سلامت به این معنی که باید تولیدکننده اولیه و اصلی سلامت باشیم، قاعدتا نیستیم و نمیتوانیم باشیم. مراکزی داریم که تمامی امکانات و تجهیزات در حد بسیار عالی فراهم شده، اما ضریب اشغال پایین است و ما متولی آموزش پزشک نیستیم.
آموزش و تربیت با وزارت بهداشت است و طبعا بیشترین بهرهمندی هم برای آنهاست. امسال ۹هزار میلیارد تومان، سال آینده چه مقدار در بخش درمان مستقیم و توسعه باید سرمایهگذاری کنیم. وی تصریح کرد: اینکه ما در بخش توسعه داریم کار را اینطور جلو میبریم، در بخش خریدهای راهبردی چقدر باید هزینههای ما کاهش پیدا کند؟ اگر یک طرف نمودار پایین میآید، آن طرف باید بالا برود، اما نمودار ما از هر دو طرف بالا میرود. اینکه ما در نگاه راهبردی بتوانیم مدیریت بهینه منابع را در حوزه درمان داشته باشیم و نسبت بهینه میان توسعه خدمات درمان مستقیم و غیرمستقیم را مشخص کنیم، اولویتی است که من به عنوان یک صورتمساله مهم از شما نخبگان مطالبه میکنم. مدیرعامل سازمان تامیناجتماعی در ادامه گفت: یکی دیگر از مطالبات اصلی حاکمیت در حوزه درمان که سازمان تامیناجتماعی در آن الگویی موفق بوده و انشاءالله بقیه دستگاههای مرتبط هم موفق باشند، این است که باید پرداخت از جیب مردم را در حوزه درمان کاهش دهیم و حتی به صفر برسانیم. در درمان مستقیم ما این اتفاق افتاده و عزیزانی که در درمان مستقیم از ما خدمات میگیرند، چیزی پرداخت نمیکنند.
در درمان غیرمستقیم هم این مسیر آغاز شده، مخصوصا در جاهایی که مراکز درمانی ملکی نداریم، فرانشیز خدمات بستری، در بیمارستانهای دولتی و دانشگاهی را صفر کردهایم. فرانشیز خدمات بستری و سرپایی را برای بیمهشدگان بالای ۶۵سال در همه بیمارستانهای دولتی و دانشگاهی صفر کردهایم. اینکه حوزه درمان باید مواظب پرداخت از جیب مردم باشد، میتواند از الگوی تامیناجتماعی در این دو بخش استفاده کند. موسوی افزود: یکی دیگر از رویکردهای مهم در نظام سلامت این دولت که در سازمان تامین اجتماعی مورد توجه قرار گرفت، بحث خدمات الکترونیک سلامت بود. در این بخش هم با همکاری حوزه درمان و بخش فناوری و هوشمندسازی از ضریب پوشش خدمات الکترونیک یا نسخه الکترونیک که حدود ۶۰ تا ۶۵درصد بود، اکنون به عددی بالغ بر ۹۰درصد در نسخهنویسی و نسخهپیچی رسیدیم که امیدواریم این مقدمه باعث تحقق هدف نهایی که تشکیل پرونده الکترونیک است، شود.
تامین اجتماعی در همراهی با طرحهای کلان دولت خوب عمل کرده است و امروز ۵۰درصد طرح تحولی دارویار توسط این سازمان اداره میشود و تاکنون حتی یک مورد گزارش نداشتهایم که حاکی از چالش جدی مخصوصا در درمان مستقیم باشد. بخش داروخانه و همکاران داروساز نیز در این بخش همراهی جدی داشتند که از همه آنها تشکر میکنم. انشاءالله بتوانیم، هم در استفاده از ظرفیتهای دانشی و تجربی بخش درمان و هم در ظرفیتهای بخش کارمندی، افقهای روشنی را که در تامین اجتماعی برای ایجاد آسایش و امنیت با رویکرد عدالت دنبال میکنیم، رقم بزنیم. موسوی ادامه داد: ما در آغاز مسوولیت بالغ بر ۸۸هزار میلیارد تومان به بانک رفاه بدهکار بودیم. علاوه بر اینکه به تمامی تعهدات خود بهخصوص پرداخت مستمریها عمل کردیم، چون ادعا شده بود که این دولت حتی نمیتواند یکماه مستمری پرداخت کند، در هفته تامیناجتماعی بالغ بر ۸۸هزار میلیارد تومان بدهی انباشتهشده از سال ۱۳۹۴ تا ۱۴۰۰ را پرداخت کردیم.
همچنین در سال گذشته بالغ بر یکمیلیون بیمهشده جدید داشتهایم؛ یعنی دریچهای را از باب ایجاد آرامش و امنیت از ظرفیت موجود تامین اجتماعی به روی مردم باز کردیم. او افزود: در قالب بیمه فراگیر خانواده و طرحهایی نظیر بیمه زنان خانهدار و بیمه دانشجویی از آذرماه ۱۴۰۰ تا امروز ۷۰۰هزار بیمهشده وارد شدند که ۴۲۰هزار نفر در چند ماه ابتدایی سال ۱۴۰۱بیمه شدند. اگر روی ظرفیتهای داخلی بهویژه سرمایه انسانی خود همکاری، همراهی و تمرکز راهبردی داشته باشیم، بسیاری از مشکلات حل میشود. ما طرحی به اسم جمعینو را آغاز کردهایم که ۲۰ ایده برتر آن برای حل مشکل در حد کلان و راهبردی از میان ۱۴۰۰ ایده برگزیده شد که انشاءالله آنها را عملیاتی خواهیم کرد.