برگزاری نشست مجازی وزرای خارجه ۶ کشور همسایه افغانستان
در تماس تلفنی اخیر شاه محمود قریشی وزیر خارجه پاکستان با امیرعبداللهیان و در پی رایزنیهای چند روز اخیر با وزرای خارجه روسیه و چین توافق شد اجلاس همسایگان افغانستان در سطح نمایندههای ویژه و همچنین وزرای خارجه طی چند روز آینده به صورت مجازی برگزار شود. در همین راستا نشست نمایندههای ویژه روز یکشنبه ۱۴ شهریور ماه به صورت مجازی برگزار و مقرر شده بود نشست مجازی وزرای خارجه نیز چهارشنبه ۱۷ شهریور ماه (دیروز) برگزار شود. وزارت خارجه پاکستان اعلام کرد نشست مجازی وزرای خارجه به میزبانی این کشور برگزار شده است. شاه محمود قریشی وزیر خارجه پاکستان چهارم شهریور ماه پس از سفر به سه کشور آسیای مرکزی به ایران آمد و با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان دیدار کرد و درباره وضعیت افغانستان به رایزنی پرداخت. تحولات افغانستان، چالشهای مشترک و فرصتهای جدید برای برقراری ثبات منطقهای از محورهای این نشست مجازی بوده است.
نشست آتی وزرای خارجه کشورهای همسایه در تهران
همزمان سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه اولویت ایران ثبات و آرامش در افغانستان و تحقق اراده و خواست مردم این کشور است، گفت: « در نشست روز چهارشنبه وزرای خارجه ۶ کشور همسایه افغانستان توافق شد نشست بعدی طی یکی، دو ماه آینده در تهران برگزار شود.» به گزارش خبرگزاری فارس، خطیبزاده در گفتوگویی تلویزیونی درباره نشست مجازی وزرای خارجه ۶ کشور همسایه افغانستان افزود: «این نشست متعاقب اجلاس مجازی چند روز پیش نمایندگان ویژه در امور افغانستان، برگزار شد.» وی دستورکار اصلی را چگونگی کمک به تحقق خواست و اراده مردم افغانستان و رسیدن به یک افغانستان آرام و با صلح و ثبات برشمرد.
گفتوگوی رئیسی و رئیس شورای اروپا
همچنین شارل میشل، رئیس شورای اروپا در رشته توییتی از گفتوگو با سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران درباره تحولات افغانستان و احیای برجام خبر داد. رئیس شورای اروپا اعلام کرد با رئیسجمهور ایران درباره اهمیت ازسرگیری مذاکرات برای بازگرداندن برجام به مسیر اصلی و تحولات افغانستان گفتوگو کرده است. به گزارش خبرگزاری فارس وی در این خصوص گفت: «اتحادیه اروپا و ایران منافع مشترکی برای همکاری با یکدیگر در موضوعات منطقهای و جهانی از جمله درباره افغانستان دارند.» این دیپلمات ارشد اروپا در ادامه در اشاره به مسائل اخیر افغانستان و نقش جمهوری اسلامی ایران در میزبانی از همسایگان افغان نوشت: «جامعه بینالمللی نباید از هیچ تلاشی برای پاسخگویی به بحرانهای انسانی کوتاهی کند. ایران به عنوان همسایه نقش تاریخی مهمی در میزبانی افغانها داشته است.» حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در نشست روز دوشنبه ۱۵ شهریور در جمع سفرا و روسای نمایندگیهای سیاسی خارجی و همچنین روسای سازمانهای بینالمللی مقیم ایران ضمن اشاره به ارتباط با همه طرفها در این کشور، بر تشکیل دولتی فراگیر با مشارکت همه اقوام در افغانستان تاکید کرده بود.
نظر شمخانی درباره اولویت اول افغانستان
همزمان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: «اولویت اول افغانستان ثبات و آرامش است.» به گزارش «ایسنا»، علی شمخانی در توییتی نوشت: «بیتوجهی به ضرورت ایجاد حکومت فراگیر، مداخله خارجی و استفاده از ابزار نظامی به جای گفتوگو برای پاسخگویی به مطالبات اقوام و گروههای اجتماعی، نگرانیهای اصلی دوستان مردم افغانستان است.»
گفتوگوی تلفنی امیرعبداللهیان و کرزی
از سوی دیگر در گفتوگوی تلفنی سهشنبه عصر حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان با حامد کرزی رئیس جمهور سابق افغانستان، آخرین تحولات این کشور مورد گفتوگو و تبادل نظر قرار گرفت. به گزارش «ایسنا»، وزیر امور خارجه کشورمان در این گفتوگو بر سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر گفتوگو میان تمام گروهها با هدف تشکیل یک دولت فراگیر در افغانستان که بازتابدهنده ترکیب قومی و جمعیتی این کشور باشد تاکید کرد و افزود: «افغانستان تنها از این طریق میتواند به صلح پایدار برسد.» امیر عبداللهیان تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران خواستار افغانستانی عاری از جنگ و تروریسم است.» وزیر امور خارجه افزود: «جمهوری اسلامی ایران مرزها و گذرگاههای مرزی خود با افغانستان را برای تسهیل وضعیت فعلی در این کشور باز نگه میدارد و تجارت را ادامه خواهد داد.» همچنین امیرعبداللهیان درباره نقش مخرب آمریکا در افغانستان گفت: «آمریکا طی دو دهه گذشته مسبب و مسوول نابسامانیهای کنونی در افغانستان است. در عین حال این نظر و اراده مردم افغانستان است که باید به این وضعیت پایان داده و محقق شود.» حامد کرزی، رئیس جمهور اسبق افغانستان نیز در این تماس تلفنی گفت: «بزرگان افغانستان برای عبور از این وضعیت نهایت تلاش خود را انجام میدهند و هدف اصلی تحقق خواست و اراده مردم افغانستان است.» وی ضمن تقدیر از مواضع و مساعی بهکار گرفته شده از سوی جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: «همراه با دیگر بزرگان و ریش سفیدان، با گروههای مختلف از جمله طالبان در حال رایزنی هستند و از جمهوری اسلامی ایران هم درخواست دارند کمافیالسابق کمکهای خود را در راستای تسهیل این امر ادامه دهد.»
ادعای بایدن درباره چین و طالبان
همچنین به گزارش «ایسنا» به نقل از خبرگزاری رویترز، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا روز سهشنبه در جمع خبرنگاران در پاسخ به اینکه آیا نگران تامین مالی طالبان از سوی چین نیست، گفت: «چین یک مشکل واقعی با طالبان دارد. بنابراین من مطمئنم آنها تلاش خواهند کرد با طالبان به توافق برسند، همانطور که پاکستان، روسیه و ایران نیز در همین راستا تلاش خواهند کرد. همه آنها در تلاشند بدانند که حالا باید چه کار کنند.»