انتقال بیش از ۶۸درصد فرآوردههای کشور از طریق خطوط لوله نفت
انتقال ۳میلیارد و ۸۰۰هزار لیتر سوخت مایع به نیروگاهها
وی افزود: مقدار انتقال فرآورده در سال۱۴۰۱، ۶۳میلیارد لیتر و نفتخام ۶۸میلیارد لیتر بودهاست، همچنین پارسال از طریق خطوط لوله نفت کشور، ۳میلیارد و ۸۰۰هزار لیتر سوخت مایع به ۱۹نیروگاه کشور ارسال کردیم و با وجود تعدادی توربین گازی در صنعت انتقال و شرایط کمبود گاز، تلاش کردیم تا ارسال سوخت به نیروگاههای کشور با وقفهای روبهرو نشود. مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت با تاکید بر اهمیت نقش نگهداری در طول عمر خطوط لوله نفت بیان کرد: خطوطی که در حال انتقال فرآوردههای نفتی و نفتخام هستند، اگر بهدرستی نگهداری شوند، نیاز به نوسازی ندارند. خط لوله گچساران با بیش از ۶۰ سالعمر، به نوسازی نیاز ندارد و در حال نگهداری است و بازرسیهای مداوم از تمامی خطوط در حال انجام است.
از ۱۴هزار کیلومتر خطوط لوله نفت و فرآورده در کشور، تنها ۱۲۵ کیلومتر از خط لوله اهواز - نظامیه - اندیمشک، نیاز به تعویض دارد که در حال انجام است. رحیمی با اشاره به نقش اختلاف قیمت فرآوردههای نفتی در تعداد انشعابهای غیرمجاز در کشور گفت: پارسال ۴۷ مورد برداشت غیرمجاز داشتهایم. در برخی نقاط کشف انشعابها، بهسختی انجام میشود که این موضوع از طریق بررسی پارامترهای در حال تغییر در اتاق کنترل از جمله فشار، رصد میشود و برداشتها، پیش از اینکه به میزان قابلتوجهی برسد و در بیشتر موارد پیش از آنکه برداشت انجام شود، کشف میشود.وی تاکید کرد: بیشترین کشفیات سرقتها در منطقه خوزستان و بندرعباس شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران رخ میدهد که دلیل این امر، هممرزبودن این نقاط با کشورهای همسایه است.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تصریح کرد: خطوط لوله نفتخام و فرآورده کشور بسته به سایز خطوط، دارای حریمی بهمنظور رعایت ایمنی، نظارت و انجام امور تعمیراتی است که به این حریم نباید تعرض شود. در گذشته با رشد و توسعه شهرنشینی بسیاری از خطوط لوله کشور در مسیر شهرها و حتی روستاها قرار گرفت، اما با اطلاعرسانیهای انجامشده در سالهای اخیر، استعلامهای لازم برای رعایت حریم خطوط انجام میشود.رحیمی با اشاره به اینکه در صنعت انتقال از حداکثر ظرفیت استفاده میشود، از نهاییشدن فاینانسور پروژههای جدید خطوط لوله خبر داد و بیان کرد: اجرای پروژههای جدید و در حال اجرای خطوط لوله نفتخام و فرآورده کشور در ستاد شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در حال پیگیری بهمنظور تسریع در اجراست. در آینده نزدیک با بهرهبرداری از این پروژهها، بسیاری از کمبودها و چالشهای موجود در ظرفیت خطوط لوله کشور برطرف خواهد شد.
اختصاص ۸ همت برای اجرای پروژه میترینگ در صنعت انتقال
وی از اختصاص ۸ همت برای انجام پروژه میترینگ در صنعت انتقال در سالجاری خبر داد و گفت: بحثهای بررسی و امکانسنجی این طرح آغاز شدهاست و امیدواریم بتوانیم بهزودی این پروژه بسیار مهم را طبق برنامه تعریفشده اجرایی کرده و به نتیجه برسانیم. توان تولید تجهیزات موردنیاز برای اجرای این پروژه در داخل کشور کافی است.
۶۸درصد انتقال فرآورده از طریق خطوط لوله انجام میشود
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت افزود: سالگذشته ۴۶میلیاردتن کیلومتر فرآورده انتقال دادهشده که از این مقدار ۲۸میلیاردتن کیلومتر آن توسط خطوط لوله بودهاست. به لحاظ حجمی ۱۳۰میلیارد لیتر فرآورده در کشور استفادهشده که ۶۰میلیارد لیتر آن (معادل ۶۸درصد)، از طریق خطوط لوله انتقال یافتهاست.
هزینه انتقال فرآورده زمینی ۱۰برابر انتقال از طریق خط لوله
رحیمی بیان کرد: انتقال هرتن کیلومتر فرآورده توسط نفتکش، ۸۳۸تومان هزینه و هرتن کیلومتر از طریق خطوط لوله ۷۹تومان است که این عدد نشاندهنده هزینه ۱۰ برابری انتقال فرآورده از طریق نفتکش و بهصورت زمینی است. حمل جادهای علاوهبر تحمیل هزینه انرژی، خطراتی را نیز با خود بههمراه دارد. وی اضافه کرد: هر لیتر فرآورده بین ۵۸۰ تا ۵۹۰ کیلومتر در خطوط لوله کشور حرکت میکند که این عدد نشاندهنده صرفهجویی یکمیلیارد و ۷۰۰میلیون لیتری نفتگاز در کشور است.