دیدار وزیر بهداشت عراق با رئیس سازمان غذا و دارو
تولیدکنندگان ایرانی از فرصت استفاده کنند
در این دیدار وزیر بهداشت عراق گفت: شرکتهای معتبری در ایران وجود دارند که با ضوابط عراق سازگار هستند و در حال حاضر به این کشور صادرات دارند، در حال حاضر شرایط صادرات را برای شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی ایرانی به عراق تسهیل کردهایم و امیدواریم سایر شرکتها نیز از این فرصت استفاده کنند.
صالح الحسناوی اظهار کرد: این سفر و دیداری را که با وزیر بهداشت و مسوولان حوزه سلامت داشتیم نقطه عطفی در شروع با برکت همکاری مشترک میدانیم، بدون هیچ تردیدی حوزه دارو و تجهیزات پزشکی پرونده ویژهای در سفر ما خواهد بود. وی با اشاره به زمینههای مختلف همکاری بین ایران و عراق در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی گفت: واردات داروی ایران به بازار عراق، انتقال تجربه و تکنولوژی ساخت داروی ایرانی و تجهیزات پزشکی ایرانی جزو سرفصلهای اصلی مورد مذاکره هستند. الحسناوی با اشاره به اینکه در وزارت بهداشت عراق تسهیلات مناسبی برای آسانشدن واردات دارو و تجهیزات پزشکی ایرانی در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: بعضی از ضوابط و آییننامهها را که درگذشته خط قرمزی در وزارت بهداشت عراق محسوب میشد تغییر دادهایم و در مقابل میخواهیم که شرکتهای ایرانی که در حوزه تولید دارو و تجهیزات پزشکی فعال هستند از این شرایط استفاده کنند.
وی خطاب به شرکتهای تولیدکننده دارو و تجهیزات پزشکی گفت: تسهیلات جدید عراق برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی تولید ایران برای شرکتهای ایرانی به حد اعلا رسیده و امیدواریم شرکتهای ایرانی با ضوابط جدید عراق خود را سازگار کرده و از این تسهیلات نهایت استفاده را ببرند؛ چرا که قطعا به نفع نیاز بازار عراق و تولیدکنندگان ایرانی خواهد بود. وزیر بهداشت عراق خاطرنشان کرد: بدون تردید شرکتهای معتبری در ایران وجود دارند که با ضوابط عراق سازگار هستند و در حال حاضر به عراق صادرات دارند و محصولات آنها در بازار عراق مورد اقبال و احترام مردم است و امیدواریم سایر شرکتها نیز به این سمت پیش بروند.
درخواست از وزیر بهداشت عراق برای تسهیل ثبت داروها
در ادامه همین موضوع رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه امکان انتقال تکنولوژی ساخت دارو و تجهیزات پزشکی تولیدکنندگان داخلی به عراق مهیاست، از وزیر بهداشت عراق درخواست کرد داروهای ثبتشده در ایران را به شرطی که در عراق تولید داخل نداشته یا تولید کفایت تامین بازار را نداشته باشند، به مثابه ثبت در عراق تلقی کنند.
سیدحیدر محمدی در این دیدار ضمن تشریح وظایف و شرایط سازمان غذا و دارو اظهار کرد: ۱۸۰ کارخانه تولید داروی نهایی و ۶۵ کارخانه تولیدکننده ماده اولیه و موثره تولید دارو در ایران وجود دارد و سیستم پخش دارو از طریق ۶۲ شرکت پخش در اختیار ۱۴هزار داروخانه در سراسر کشور قرار میگیرد. وی با اشاره به اینکه ارزش ریالی بازار دارویی ایران سال گذشته بیش از ۱۰۰هزار میلیارد تومان بوده است، گفت: ارزبری حوزه دارو در ایران ۲ میلیارد دلار و ۹۹درصد داروهای موردنیاز در داخل تولید میشوند.
معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه یکی از قابلیتهای صنایع دارویی در ایران تولید تجهیزات موردنیاز این حوزه داخل کشور است، گفت: در حوزه تجهیزات پزشکی ۴۰درصد بازار توسط تولیدکنندگان داخلی تامین میشود؛ تولید در این حوزه هدفمند و استراتژیک دنبال میشود به طوری که اقلامی چون دستگاههای الکتروشوک، ونتیلاتور، همودیالیز، شتابدهنده و بسیاری از ملزومات موردنیاز تولید، تامین و برخی از آنها نیز صادر میشوند. دکتر محمدی با اشاره به اینکه ایران یکی از تولیدکنندگان داروهای با فناوری در دنیا محسوب میشود، گفت: داروهای با فناوری بالا در دنیا تولیدکنندگان محدودی دارند؛ در مورد برخی داروها ایران جزو ۱۰ کشور تولیدکننده این داروهاست و میتواند داروهای بیوسمیلار و بایوتک را تولید کند.
وی با اشاره به ایجاد و توسعه ۶ پلتفرم تولید واکسن در کشور گفت: واکسنهایی از قبیلHPV و آنفلوآنزا نیز در کشور تولید شده و واکسنهای پنوموکوک و روتاویروس در شرف تولید و ورود به بازار هستند. رئیس سازمان غذا و دارو همچنین از راهاندازی دومین پالایشگاه خون ایران در سالجاری خبر داد و گفت: سال گذشته اولین پالایشگاه تولید فاکتورهای خونی بهصورت کامل راهاندازی شد. همچنین توفیقات خوبی در سلولدرمانی (Cell therapy) و بافت داشتهایم.
آمادگی شرکتهای ایرانی برای حضور بیشتر در بازار عراق
همچنین در این مراسم نایبرئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی گفت: با توجه به تسهیل شرایط صادرات داروی ایرانی به عراق توسط وزارت بهداشت این کشور، شرکتهای تولیدی داروی ایرانی برای حضور در بازار عراق زیرساخت و آمادگی لازم را دارند. هاله حامدیفر گفت: میتوانیم با اطمینان بگوییم هر آنچه دانش فنی دارو در دنیا وجود دارد، در ایران هم وجود دارد و کیفیت داروهای تولیدی در ایران با قیمتی که قابل ارائه هستند، در دنیا بیرقیب است. وی افزود: به عنوان کسی که با تمامی صادرکنندگان داروی ایرانی در ارتباط هستم و تجربه صادرات به عراق را داشتهام درخصوص تغییر نگرش در مورد داروهای ایرانی تقدیر و تشکر میکنم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر شرکتهای دارویی ایرانی که مایل به صادرات دارو به عراق هستند باید تمام مراحل ثبت پروندههای خود را تکمیل کنند تا مسیر ثبت و صادرات به عراق تسهیل شود، عنوان کرد: شرکتهای ایرانی در زمینه انتقال تکنولوژی و تولید دارو به عراق هم تمایل به فعالیت دارند و زیرساختهای آن وجود دارد که البته نیازمند یکسری تسهیلات از سمت مسوولان و دولت عراق در زمینه سرمایهگذاری مالی است. حامدیفر خاطرنشان کرد: یکی از درخواستهای صنایع دارویی ایران از عراق برای همکاری مشترک این است که وزارت بهداشت این کشور شرکای قابل اعتمادی برای همکاری در اختیار شرکتهای ایرانی قرار دهد.