عظیم‌ترین تراژدی تاریخ: سه فیلم در 36 سال

سه فیلم مستقیم در ارتباط با واقعه عاشورا همه سهم سینمای ایران در بیش از سه‌دهه‌ای است که از انقلابش سپری شده است.به گزارش خبرگزاری فارس سینمای ایران در بدترین وضعیت خود تولیدی معادل سالانه ۵۰ فیلم سینمایی با گردش مالی میلیاردی دارد. در تمام سال‌های پس از انقلاب سه فیلم به صورت کاملا مستقیم به عاشورا پرداخته است. سفیر: جسارت در پرداخت صحنه‌های خشن

«سفیر» ساخته فریبرز صالح را می‌توان به‌عنوان اولین فیلم سینمایی درباره شکل‌گیری قیام عاشورا دانست. صالح این فیلم را در سال ۶۱ و در نخستین سال‌های پیروزی انقلاب در کارنامه خود به ثبت رساند و این فیلم تا مدت‌ها به عنوان یک فیلم مناسبتی در سینما و تلویزیون به نمایش در آمده است. در این فیلم قیس‌ابن مسهر صیدوای به‌عنوان نماینده امام حسین (ع) با نامه‌ای برای سلیمان ابن صرد خزاعی راهی شهر کوفه می‌شود. در راه به دست شرطه‌های ابن زیاد والی کوفه، دستگیر و به زندان افکنده می‌شود. قیس پیش از دستگیری نامه را از بین می‌برد و در زندان زندانیان را علیه والی شهر یعنی عبیدالله بن زیاد می‌شوراند. حسین‌ابن نمیر، فرمانده راهداران، قیس را به زندان ابن زیاد در کوفه منتقل می‌کند. ابن زیاد به پیشنهاد مشاورش، خالد، از قیس می‌خواهد که در مسجد سخنرانی کند و به دروغ به مردم بگوید امام قصد بیعت با یزید را دارد. قیس به ظاهر این خواسته را می‌پذیرد اما در روز موعود علیه یزید سخنرانی می‌کند و ابن زیاد هم از این کار قیس به خشم آمده، او را از فراز دارالعماره به زیر می‌اندازد. نکته قابل ذکر درباره «سفیر»، ساختار صحنه‌های خشن فیلم بود که در آن سال‌های سینمای ایران به جذب مخاطب برای دیدن فیلمی درباره واقعه عاشورا کمک زیادی کرد.

روز واقعه: فیلم‌نامه و پرداخت قدرتمند

پس از آن «روز واقعه» در سال ۷۳ توسط شهرام اسدی ساخته شد که از آن می‌توان به عنوان موثق‌ترین فیلم درباره قیام عاشورا یاد کرد که مستقیما به واقعه کربلا می‌پردازد.

در «روز واقعه»، «عبدالله» با بازی (علیرضا شجاع‌نوری) جوانی نصرانی که تازه اسلام آورده است، در جریان عروسی خود با «راحله» دختر «زید» ندایی می‌شنود که او را به یاری فرا می‌خواند. «عبدالله» به دنبال این ندا بیابان به بیابان و واحه به واحه تا کربلا می‌تازد و سرانجام زمانی به کربلا می‌رسد که عصر روز عاشورا است، زمانی که «حقیقت» را در زنجیر.... پاره پاره بر خاک... و سرانجام «حقیقت» را بر سر نیزه می‌بیند.

روز واقعه با فیلم‌نامه‌ای از بهرام بیضایی و کارگردانی خوب شهرام اسدی توانست در تاریخ سینمای ایران جور ساخته نشدن فیلمی درباره این تراژدی عظیم را تا سال‌ها به دوش بکشد.

رستاخیز: فیلمی عظیم درباره واقعه‌ای عظیم

پرونده سینمای عاشورا نزدیک به ۲ دهه بسته بود تا اینکه احمدرضا درویش «رستاخیز» را با محوریت مستقیم روز عاشورا ساخت و در آن از لوکیشن‌های عظیم و عوامل حرفه‌ای سینما بهره گرفت تا اثری درخور شأن این واقعه عظیم به تصویر بکشد. این فیلم مورد توجه بسیاری قرار گرفت و توانست عنوان بهترین فیلم جشنواره فیلم فجر را به خود اختصاص دهد و ۸ سیمرغ بلورین را از آن خود کرد. «رستاخیز» در یک ساختار قوی مقطع تاریخی مرگ معاویه تا شهادت امام حسین(ع) در روز عاشورا را از زاویه دید بکیر بن حر (فرزند حر بن یزید ریاحی) روایت می‌کند. البته به تصویر کشیدن چهره حضرت عباس علمدار ابی عبدالله و جوان رشید کربلا حضرت علی‌اکبر (ع) در این فیلم با حواشی هم روبه‌رو شد اما سرانجام این فیلم بدون حذف نمایش چهره حضرت عباس پروانه نمایش گرفت.

عظیم‌ترین تراژدی تاریخ: سه فیلم در 36 سال