کتاب - دانشنامه ۱۸جلدی دانشگستر منتشر شد
همکاری ۳۰۰ مولف و مترجم در ۸ سال مستمر
دانشنامه دانش گستر که حاصل ۸ سال کار مستمر ۳۰۰ مولف و مترجم شناخته شده ایرانی است در ۱۸ جلد و ۱۵۲۰۰ صفحه با ۶۷هزار مدخل و ۲۰هزار تصویر در قطع وزیری و با جلد زرکوب منتشر شد. کامران فانی کتابشناس و ادیب نامی که در زمره سرویراستاران اصلی این دانشنامه به شمار میرود، ضمن بیان این خبر به روابط عمومی دانشنامه دانش گستر گفت: این دانشنامه بزرگترین و کاملترین دانشنامهای است که تا کنون به زبان فارسی منتشر شده و در آن زندگینامه هزار تن از مشاهیر در گذشته و زنده ایران و جهان و ۳هزار عنوان کتاب برجسته معرفی و شرح شده است. او افزود: از مهمترین ویژگیهای این دانشنامه انتشار همزمان تمامی ۱۸ جلد آن است، کاری که تا کنون در ایران رخ نداده است و عمده کتابهای مرجع و دانشنامههای حجیم یا با تاخیر در انتشار روبهرو بودهاند یا اینکه دوره آنها به صورت ناقص منتشر شد و به پایان خود نرسید.
به گفته فانی، این دانشنامه حاصل سرمایهگذاری آقای حسینعلی سودآور از نوادگان خاندان فرهنگی ملک است که شاید در نوع خود در چنین سطحی در بخش خصوصی نشر بدون کمک هیچ نهاد دولتی انجام شده است. وی افزود: حدود ۴۵ سال پیش و در سال ۱۳۳۵ دایرهالمعارف مرحوم دکتر مصاحب در موسسه امیرکبیر به همت عبدالرحیم جعفری آغاز به کار کرد و نخستین جلدش در سال ۱۳۴۵ روانه بازار شد. این دایرهالمعارف معتبر که در نهایت به سه جلد خلاصه گردید، حدود چهل و سه هزار مدخل دارد و این در حالی است که دانشنامه دانش گستر شصت و هفت هزار مدخل دارد. شصت هزار مقاله در آن چاپ شده و از آن میان شصت درصدش مدخل های خارجی و نوعا ترجمه شده و چهل درصد آن هم مدخل های ایرانی است. همچنین بیست هزار تصویر در لابهلای صفحات، زینت بخش مطالب متنوع آن هستند. در واقع دانشنامه دانش گستر در مقایسه با دایرهالمعارف مصاحب، هم کامل شده، هم به روز شده و هم مصور است. دانشنامه دانشگستر حاوی تمامی اطلاعات عمومی است که هر فردی از دانشآموز، دانشجو، معلم، استاد، صنعتگر، کارگر و تمامی افراد خانواده به آن نیاز دارند و در آن اطلاعات مفیدی در حوزههای علمی و فرهنگی و سیاسی و اقتصادی از نام افراد، مکانها، پدیدهها و رخدادهای گوناگون در حوزههای تاریخ، جغرافیا، ادبیات، موسیقی، سینما، نقاشی، پزشکی، گیاهشناسی، جانورشناسی، صنعت، امور نظامی و سپاهیگری و صدها موضوع دیگر در این دانشنامه آمده است. دکترمحمدعلی سادات از دیگر سرویراستاران این دانشنامههم در گفتوگویی با بیان برخی ویژگیهای این دانشنامه گفت: این دانشنامه نخستین دایرهالمعارفی است که بر اساس الگوها و استانداردهای جهانی دانشنامهنگاری به زبان فارسی تهیه شده است. دکتر محسن خلیجی، مدیرعامل این موسسه نیز در گفتوگویی درباره نوع سرمایهگذاری در این دانشنامه گفت: نظر به حجم سنگین سرمایهگذاری، تولید این دانشنامه از نظر اقتصادی هیچگونه توجیهی ندارد و این نکته را بانی موسسه دانش گستر از ابتدا نیک میدانسته و تنها دلیلی که باعث شد آقای سودآور در این مسیر قدم نهد، استمرار فعالیتهای خیریه از نوع فرهنگی است که پدربزرگش حدود ۱۰۰ سال پیش در شهر مشهد آغاز کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشنامه دانشگستر، از ویژگیهای شاخص این دانشنامه، اختصاص مداخلی برای افراد زنده و مشهور در حوزههای مختلف علمی، فرهنگی و سیاسی است و این ابداعی در دانشنامهنگاری محسوب میشود و تاکنون در هیچ کتاب مرجع فارسی افراد در قید حیات معروف معرفی نشدهاند. دانشنامه دانشگستر زیر نظر کامران فانی، محمد علی سادات و علی رامین در موسسه علمی- فرهنگی دانش گستر تدوین شده و علاوه بر این سه تن از استادانی چون ایرج افشار، نصرالله پورجوادی، بهاءالدین خرمشاهی و عبدالحسین آذرنگ نیز در مراحل مختلف تدوین این فرهنگ، یار و مددکار مجموعه دستاندرکاران بودهاند.
حجم بالای مطالب و ضرورت نظارت بر درستی آنها، ایجاب کرده تا تعداد زیادی از نویسندگان و ویراستاران زبان فارسی با موسسه دانشگستر همکاری کنند. در این خصوص نزدیک به سیصد نفر در طول هشت سال کار پی در پی با بانیان کار همراه و همگام بودند. رونمایی از این طرح عظیم فرهنگی قرار است در آیندهای نزدیک و با حضور اصحاب فرهنگ و هنر و قلم در کتابخانه ملی انجام گیرد.
ارسال نظر