دنیای اقتصاد: وزارت صنعت، معدن و تجارت نقشه راه تولید 37 محصول صنعتی را برای سه سال آینده اعلام کرد. در نقشه راه پیش‌بینی شده از سوی این وزارتخانه جهشی چند پله‌ای برای برخی محصولات صنعتی در نظر گرفته شده که در صورت تحقق اهداف پیش‌بینی شده شاهد رشدی چشمگیر در بخش صنعتی کشور خواهیم بود. تسهیل در روند دسترسی به مواد اولیه از یکسو و بهبود روند نقل و انتقال پول در صورت حصول توافق نهایی ایران با گروه 1+5 را می‌توان از جمله دلایل ترسیم نقشه خوش‌بینانه این وزارتخانه تا سال 1396 دانست. چشم‌انداز ۳۷ محصول صنعتی اعلام شد
مسیر سه ساله تولید


گروه صنعت و معدن:
پس از اعلام وضعیت تولید 15 محصول معدنی در چشم‌انداز سال 96، وزارت صنعت، معدن و تجارت این بار اقدام به انتشار جزئیات تولید 37 محصول صنعتی منتخب در سه سال آینده کرد. دسترسی آسان به مواد اولیه و تسهیل نقل و انتقال پول در صورت حصول توافق‌نهایی ایران با گروه 1+5 را می‌توان یکی از دلایل ترسیم نقشه‌ای خوش‌بینانه از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت دانست. در نقشه راه پیش‌بینی شده از سوی این وزارتخانه جهشی چند پله‌ای برای اکثر محصولات صنعتی منتخب در نظر گرفته شده که در صورت تحقق آن شاهد رشدی چشمگیر در بخش صنعتی کشور خواهیم بود.

در جدول منتشر شده از سوی وزارت صنعت،معدن و تجارت برای انواع خودرو سواری رسیدن به تولید یک میلیون و ۵۵۰ هزار دستگاه خودرو تا سال ۱۳۹۶ در نظر گرفته شده است. رشد پیش‌بینی شده برای این بخش در حالی است که خودروسازان سال گذشته را با تولید ۹۷۴ هزار دستگاه خودرو به پایان رساندند و برای سال جاری این صنعت نیز تولید یک میلیون و ۲۳۵ هزار دستگاه و برای سال آینده نیز تولید یک میلیون و ۴۳۰ هزار دستگاه انواع خودرو سواری در نظر گرفته شده است.

لغو برخی تحریم‌های بین‌المللی اعمال شده را شاید بتوان‌مهم‌ترین دلیلی دانست که موجب شده وزارت صنعت برای این بخش رشد تولید ۵۷۰ هزار دستگاهی را تا سه سال آینده در نظر گیرد. از سوی دیگر به گفته فعالان اقتصادی در سال گذشته با لغو تحریم‌ها و بهبود روند دسترسی خودروسازان به مواد اولیه و قطعات، روند تولید در این بخش شتاب گرفت و موجب شد تا پس از چند سال رکود، این بخش رشد تولید را تجربه کند. فعالان این بخش همچنین معتقدند رفع سایر موانع از جمله تسهیل دسترسی به منابع بانکی و بهبود فضای کسب‌و‌‌کار تداوم شرایط کنونی را به همراه خواهد داشت.

از سوی دیگر برای وانت نیز تولید ۲۰۰ هزار دستگاه، برای اتوبوس و مینی‌بوس تولید ۱۲ هزار دستگاه، کامیون کشنده تولید ۴۳ هزار دستگاه، کمباین تولید ۱۲۰۰ دستگاه و برای تراکتور نیز تولید ۳۰ هزار دستگاه برای سه سال آینده پیش‌بینی شده است.

برای تولید روغن نباتی نیز تولید یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن در سال ۱۳۹۶ در نظر گرفته شده است. افزایش تولید در حدود ۲۳۰ هزار تنی روغن نباتی در سه سال آینده در حالی است که بخشی از نیاز داخلی این محصول از طریق واردات تامین می‌شود. براساس آمار اعلام شده مجموع تولید روغن نباتی سال گذشته برابر با یک میلیون و ۴۷۶ هزار تن بوده و برای سال جاری تولید یک میلیون و ۵۰۰ هزار تنی در نظر گرفته شده است. تولید دارو نیز در مسیر اعلام شده از سوی وزارت صنعت با رشد همراه خواهد بود. ظاهرا با رفع برخی تحریم‌ها و تسهیل دسترسی به مواد اولیه مورد نیاز این صنعت این وزارتخانه رشد چند پله‌ای را برای این بخش پیش‌‌بینی کرده است. براساس آمار اعلام شده در سال گذشته در مجموع ۳۸میلیارد عدد دارو در کشور تولید شده و طی سه سال آینده نیز قرار است تولید این محصول به ۵۰ میلیارد عدد برسد. برای پودر شوینده نیز رسیدن به تولید ۷۵۰ هزار تنی تا سال ۱۳۹۶ در نظر گرفته شده است، تولید پودر شوینده در سال گذشته برابر با ۶۳۳ هزار تن بوده است و براساس برنامه وزارت صنعت برای سال جاری باید تولید این محصول صنعتی به ۶۵۰ هزار تن برسد.

براساس نقشه راه پیش‌بینی شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت لاستیک خودرو نیز در سه‌سال آینده رشدی ۷۵ هزار تنی را تجربه کند. سال گذشته لاستیک‌سازان در مجموع موفق به تولید ۲۲۵ هزار تن لاستیک خودرو در کشور شده بودند و در سال ۱۳۹۶ نیز باید آمار تولید لاستیک خودرو به ۳۰۰ هزار تن برسد. از سوی دیگر در برنامه راهبردی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای کاغذ نیز در سه سال آینده تولید ۷۰۰ هزار تنی، کارتن تولید ۴۰۰ هزار تنی، نئوپان تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار متر مکعب و فیبر نیز تولید ۷۰۰ هزار متر مکعبی در نظر گرفته شده است.

اما برای تولید سموم دفع آفات نباتی افزایش ۴هزار تنی در سه سال آینده پیش‌بینی شده است، به طوری که سال گذشته مجموع تولید این محصول صنعتی برابر با ۳۱ هزار تن بوده و در سال ۱۳۹۶ نیز رسیدن به تولید ۳۵ هزار تنی برای این محصول صنعتی پیش‌بینی شده است. روغن موتور یکی دیگر از محصولات صنعتی است که در لیست وزارت صنعت قرار گرفته و برای این محصول صنعتی نیز رسیدن به تولید ۹۰۰ هزار تنی مدنظر قرار گرفته است. برای سال جاری نیز تولید ۸۵۰ هزار تن روغن موتور صنعتی از سوی این وزارتخانه پیش‌بینی شده است. برنامه پیش‌بینی شده برای تولید LAB نیز برای سال جاری ۱۴۰ هزار تن است و برای سال ۱۳۹۶ نیز تولید ۱۵۰ هزار تنی در نظر گرفته شده است. در خصوص DMT نیز رشدی ۱۴ هزار تنی مدنظر قرار گرفته به طوری که در سال گذشته مجموع تولید DMT در کشور برابر با ۲۶ هزار تن بوده و در سال جاری نیز رسید به تولید ۴۰ هزار تنی در دستور کار قرار گرفته است؛ روندی که برای سال ۹۵ و ۹۶ نیز تکرار خواهد شد، اما برای تولید دوده رشدی ۲۰ هزار تنی در سه سال آینده مدنظر قرار گرفته، به طوری که در سال جاری تولید ۸۰ هزار تنی دوده و در سال ۱۳۹۶ نیز تولید ۱۰۰ هزار تنی پیش‌بینی شده است. پتروشیمی یکی دیگر از محصولات در نظر گرفته شده از سوی وزارت صنعت که در سال جاری تولید ۵۰ هزار تنی برای این محصول و برای سه سال آینده نیز تولید ۶۰ هزار تنی در نظر گرفته شده است.

از سوی دیگر برای الیاف پلی استر رسیدن به تولید ۱۸۰ هزار تنی، نخ فیلامنت پلی‌استر تولید ۲۵۰ هزار تنی، الیاف اکریلیک تولید ۳۰ هزار تنی و نخ سیستم پنبه‌ای نیز تولید ۲۲۰ هزار تنی برای سال ۱۳۹۶ پیش‌بینی شده است؛ اما برای تولید فرش ماشینی نیز رشد ۷ میلیون متر مربعی در نظر گرفته شده، به طوری که برای سال جاری رسیدن به تولید ۸۸ میلیون متر مربعی و برای سال ۹۶ نیز تولید ۹۵ متر مربعی پیش‌بینی شده است.

برای انواع پایپوش نیز در سال جاری تولید۹ میلیون زوج و برای سال ۹۶ نیز رسیدن به ۱۰ میلیون زوج پایپوش در نظر گرفته شده است. در سال‌های قبل بخش اعظمی از نیاز کشور به پایپوش از طریق واردات تامین می‌شد و وزارت صنعت سعی دارد تا سهم تولید داخل را در این بخش افزایش دهد. برای چرم نیز این وزارتخانه مسیر راه ۳میلیون و ۵۰۰ هزار فوت مربع را تا سال ۱۳۹۶ در نظر گرفته است.

اما برای انواع تلویزیون، یخچال فریزر، ماشین لباسشویی و کولر آبی که در گروه لوازم خانگی قرار دارند، وزارت صنعت در کنار صنایع خودرو و فولاد استراتژی توسعه‌ای را برای این صنعت در نظر گرفته است. براساس برنامه‌ریزی وزارت صنعت برای تولید انواع تلویزیون تولید ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه، برای یخچال و فریزر تولید یک میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه، ماشین لباسشویی تولید یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاهی و برای کولر آبی نیز تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاهی تا سال ۱۳۹۶ در نظر گرفته شده است.

از سوی دیگر برای الکتروموتور نیز در سال جاری تولید ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاهی پیش‌بینی شده و در سال ۱۳۹۶ نیز براساس برنامه، تولید این محصول صنعتی به ۱۰ میلیون دستگاه خواهد رسید. برای ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی نیز تولید ۸۰۰ هزار تنی برای سال جاری و ۹۰۰ هزار تنی برای سال ۱۳۹۶ در نظر گرفته شده است. اما تولید واگن باری در برنامه پیش‌بینی وزارت صنعت جهش چشمگیر خواهد داشت به طوری که تولید واگن باری در سال جاری به ۵۰۰ دستگاه و در سال ۱۳۹۶ نیز به۳۳۰۰دستگاه خواهد رسید.

تولید 37 کالا پس از 3 سال