مروری بر فازهای ۶، ۷ و ۸ پارسجنوبی
میدان گازی پارس جنوبی از بزرگترین منابع گازی جهان است که بر روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیجفارس قرار دارد و یکی از اصلیترین منابع انرژی کشور به شمار میرود. هماکنون به منظور توسعه ۲۴ فاز این میدان برای تولید ۸۲۰میلیون مترمکعب گاز در روز برنامههایی صورت گرفته است. در این بین توسعه فازهای ۶، ۷ و ۸ پارس جنوبی از جمله پروژههای پرچالشی بوده که روند توسعه آن از آغاز به کار آن با تاخیرهایی مواجه شده است. طرح توسعه این فازها با هدف تولید روزانه ۱۰۴میلیون مترمکعب گاز ترش و خشک، تولید روزانه ۱۵۸هزار بشکه میعانات گازی و تولید سالانه ۶/۱میلیون تن گاز مایع (پروپان و بوتان) LPG جهت صادرات در تیر ماه سال ۱۳۷۹ با سرمایهگذاری بالغ بر یکمیلیارد و ۹۶۴میلیون دلار به صورت بیع متقابل به شرکت ایرانی پتروپارس واگذار شد.
شرکت پتروپارس نیز برای بخش دریایی فازهای ۶، ۷ و ۸ پارس جنوبی با شرکت نفتی نروژی استات اویل قرارداد بست.
در ابتدا قرار بود این پروژه اردیبهشت ماه سال ۸۶ به بهرهبرداری کامل برسد. اما در مهر ماه سال ۸۶ غلامحسین نوذری، وزیر نفت با بیان این مطلب که فاز ۶ پارس جنوبی به طور کامل آماده بهرهبرداری است، اعلام کرد پیشرفت پروژه فازهای ۷ و ۸ بیش از ۹۷درصد است و تا سه ماه آینده یعنی در زمستان ۸۶ تکمیل خواهند شد. البته قرار بود اواخر آبان ماه ۸۶ گاز مورد نیاز فاز ۶ تامین و از این فاز به عنوان پشتیبانی پالایشگاههای پارس جنوبی استفاده شود. اما با گذشت نزدیک به یک سال از زمان وعده داده شده برای بهرهبرداری از این سه فاز، مسوولان این پروژه با اشاره به این مطلب که نمیتوان ۱۰۰درصد تولید کامل از این سه فاز را در زمستان امسال تضمین کرد، وعده تولید گاز از یک فاز این پروژه را میدهند.
به گفته یک مقام آگاه در شرکت نفت و گاز پارس، شرایط آب و هوایی یکی از دلایلی است که باعث تاخیر در اجرای پروژه فازهای ۶ تا ۸ شده است. علاوه بر این برای تکمیل تاسیسات دریایی به گازوئیل احتیاج است که مشکل انتقال گازوئیل از خشکی به سمت دریا، اعمال تحریمها و عمل نکردن پیمانکار به تعهدات خود از دیگر عواملی است که باعث ایجاد تاخیر در اجرای پروژه میشود. این در حالی است که محمد جواد شمس، مجری طرح توسعه فازهای ۶ تا ۸ موضوع افزایش قیمتها را که از سال ۲۰۰۳ آغاز شده است، به عنوان علت اصلی تاخیر در اجرای این پروژه اعلام میکند. وی روز گذشته در حاشیه بازدید وزیر نفت از اجرای پروژه فازهای ۶ تا ۸ پارس جنوبی با اعلام این خبر که فاز ۷ آماده بهرهبرداری است، گفت: پالایشگاه فازهای ۶ تا ۸ نیز در مرحله بهرهبرداری قرار دارند.
وی همچنین پیشرفت فیزیکی تاسیسات جانبی، مخازن مشعلها و واحدهای فرآورش این فازها را ۹/۹۹درصد عنوان کرد. شمس همچنین با اشاره به برنامه زمانبندی وعده داد که آغاز دریافت گاز از سکوی فاز ۷ پارس جنوبی ۳۱ تیر ماه امسال، دریافت گاز از سکوی فاز ۶ پارس جنوبی ۲۴ مهر ماه و دریافت گاز از سکوی فاز ۸ پارس جنوبی نیز بهمن ماه خواهد بود.
بنابراین با وجود تاخیرهای فراوانی که در اجرای این پروژه صورت گرفته است، باید منتظر باشیم که آیا این فازها تا پایان امسال به بهرهبرداری کامل میرسند یا خیر؟ لازم به ذکر است که درآمد حاصل از توسعه هر فاز روزانه ۷میلیون دلار برآورد شده و میزان سرمایهگذاری در این فاز نیز ۲میلیارد و ۶۸۳میلیون دلار بوده است.
ارسال نظر