«رن ژنگ فی»(Ren Zhengfei) رئیس و بنیانگذار غول مخابراتی هوآوی روز گذشته (سه‌شنبه ۲۸ خرداد) در نشستی خبری در دفتر مرکزی هوآوی اعلام کرد که تحریم تجاری «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا علیه این شرکت سبب شده حدود ۳۰ میلیارد دلار از درآمد پیش‌بینی شده این شرکت برای ۲ سال آینده کمتر شود.

به گفته وی، هرچند هوآوی در ۲ سال آینده ظرفیت تولید خود را کاهش خواهد داد اما انتظار می‌رود درآمد سالیانه حاصل از فروش محصولات این شرکت در سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ حدود ۱۰۰ میلیارد دلار باشد.

 

** آغاز ماجرا

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در یکسال اخیر تقابل تجاری بزرگی علیه چین به راه انداخته که دامنه آن همچنان در حال گسترش است.

وی پس از اعمال چند باره تعرفه‌های مختلف بر میلیاردها دلار کالاهای وارداتی از چین آن هم با توجیه سود یکطرفه پکن از صادرات به آمریکا و زیان تولیدکنندگان ایالات متحده، به سراغ غول اینترنتی و مخابراتی چین یعنی هوآوی رفت تا از گسترش حضور آن در عرصه فناوری جهان جلوگیری کند.

رئیس جمهوری آمریکا این بار به بهانه جاسوسی شرکت مخابراتی هواوی از کاربرانش، ضمن بستن بازارهای آمریکا روی محصولات و خدمات این شرکت چینی، از متحدان خود بویژه اروپا خواست واشنگتن را در این تحریم هوآوی همراهی کنند.

تقابل دو کشور به سمتی پیش رفت که کانادا به درخواست مقام‌های قضائی آمریکا «وان ژو منگ» دختر رئیس شرکت هوآوی را که مدیریت مالی ارشد این شرکت چینی را برعهده دارد دستگیر کرد.

هرچند واشنگتن درخواست استرداد او را داده است اما دولت اتاوا در این درگیری تجاری که شعله‌های آن به عرصه‌های سیاسی نیز کشیده شده است، منگ را آزاد و در حصر خانگی قرار داده است.

از نظر کاخ سفید، هوآوی با دولت چین همکاری دارد و پکن با استفاده از تجهیزات نصب شده این شرکت، از آمریکا جاسوسی و یا به آن حمله سایبری می‌کند.

اتهام دیگر هوآوی از نظر آمریکا، نقض بالقوه تحریم‌ها علیه ایران است اما این شرکت و دولت چین این اتهامات را رد کرده و فشارهای واشنگتن را بهانه‌ای برای جلوگیری از حضور گسترده چین در عرصه فناوری جهانی می‌دانند.

 

** زیان‌های میلیاردی برای شرکت‌های آمریکایی

اقدام ترامپ در تحریم تجاری شرکت هوآوی سبب شد تا شرکت‌های آمریکایی تولیدکننده و توسعه‌دهنده تجهیزات اینترنتی و مخابراتی که همکاری همکاری گسترده‌ای با این شرکت چینی داشتند، مجبور به توقف همکاری شوند.

رئیس جمهوری آمریکا تلاش کرده تا با درج شرکت چینی در فهرست سیاه تجارت با ایالات متحده، آن را از بازار کشورش و اروپا خارج کند اما طبق آمار اعلام شده، فقط در سال ۲۰۱۸ میلادی هوآوی ۷۰ میلیارد دلار صرف خرید تجهیزات و قطعات کرده که ۱۱ میلیارد دلار آن نصیب شرکت‌های آمریکایی همچون «کوآلکام» و «اینتل» شده است.

تعامل و همکاری هوآوی با دیگر شرکت‌های فناوری آمریکایی همچون گوگل بیانگر آن است که توقف همکاری شرکت‌های فناوری آمریکایی با هوآوی آن هم با توجه به این میزان درآمدزایی، زیان بسیار سنگینی برای آنها به همراه خواهد داشت.

براساس اعلام برخی رسانه‌ها، مسئولان شرکت‌های «کوآلکام» و «اینتل» که تأمین‌کننده تراشه‌های پردازنده‌های هوآوی بودند، تلاش دارند مخفیانه برای تسهیل محدودیت‌های این شرکت لابی کنند.

آنها برای تسهیل محدودیت‌های فروش به هوآوی در حال فشار وارد کردن به دولت آمریکا هستند.

به گفته بنیانگذار هوآوی، این شرکت در طول سالیان اخیر زنجیره‌های همکاری خود را با ۱۷۰ کشور گسترش داده و توانسته به سه میلیارد نفر خدمات ارائه دهد.

هوآوی دومین سازنده بزرگ تلفن همراه در جهان و از پیشتازان در بخش تجهیزات مخابراتی برای راه‌اندازی نسل بعدی فناوری بی‌سیم (جی ۵) است.

در کنار همکاری هوآوی با گوگل و دیگر شرکت‌های فن‌آوری آمریکایی همچون «کورنینگ و آرم»، مایکروسافت از مهمترین شرکای نرم‌افزاری این شرکت چینی است.

با توجه به زیان‌های در پیش روی تجار آمریکایی از منع همکاری با شرکت هوآوی، اواسط خرداد سال جاری مدیران شرکت‌های فناوری درآمریکا به دولت دونالد ترامپ هشدار دادند که توقف همکاری با شرکت هوآوی، امنیت ملی آمریکا را تهدید می‌کند.

روزنامه آمریکایی واشنگتن پست در این زمینه نوشت: شرکت‌های فناوری آمریکا به وزارت بازرگانی این کشور گفته‌اند تصمیم دولت ترامپ در منع فروش تجهیزات به هوآوی، می‌تواند بشدت بر سود حاصل از کل درآمد شرکت‌های آنها تأثیر گذاشته و مانع از تلاش‌هایشان در توسعه نوآوری‌های جدید از جمله فناوری‌های مورد نیاز ارتش آمریکا شود.

براساس گزارش انجمن صنایع نیمه هادی آمریکا، هوآوی سومین شرکت بزرگ خریدار تراشه‌های رایانه‌ای ساخت آمریکا است.

طبق مقررات وزارت بازرگانی آمریکا، شرکت‌های آمریکایی متقاضی ادامه فروش محصولات خود به هوآوی باید مجوز دریافت کنند. اما استدلال شرکت‌های فناوری آمریکا این است که منع همکاری با هوآوی سبب آسیب به چشم‌انداز فعالیت شرکت‌های سازنده تراشه در آمریکا شده است زیرا شرکت‌های چینی در نتیجه این تحریم‌ها، وابستگی خود به آمریکا را کمتر کرده کرده و به دنبال تامین کنندگانی در کشورهای دیگر هستند.

گوگل نیز تلاش دارد دولت ترامپ را قانع کند تا همکاری با هوآوی را ادامه دهد؛ به اعتقاد این غول جست‌وجوگر اینترنتی، ارائه نشدن سیستم عامل و سرویس‌های گوگل به هوآوی منجر به توسعه نسخه‌ای هیبرید از آن توسط شرکت چینی خواهد شد که خطر هک شدن اندروید را بسیار بالا می‌برد.

جدا از این نگرانی امنیتی گوگل، بدون شک این شرکت نیز همچون دیگر کمپانی‌های آمریکایی در صورت قطع همکاری با شرکای بزرگی چون هوآوی، درآمد بسیار زیادی را از دست خواهند داد.

 

** کاخ سفید به دنبال چیست؟

در دولت ترامپ، تقابل تجاری و سیاسی میان واشنگتن و پکن شدت یافته و کاخ سفید اقدام به تشکیل پرونده‌های مختلف قضایی علیه شرکت‌های فناوری چین با اتهام سرقت ابزارهای امنیت سایبری و نقض تحریم‌ها کرده است.

پیش از اقدام علیه هوآوی، واشنگتن شرکت ارتباطات «زی تی ای» چین را به نقض تحریم‌های ایران متهم کرد و از شرکت‌های آمریکایی خواست از فروش قطعات به «زی تی ای» خودداری کنند.

هرچند که بعد از مدتی آمریکا به دلایلی که برخی رسانه‌ها آن را «تجارت فرزندان و شرکت او با این شرکت چینی» اعلام کردند، تعامل شرکت‌های آمریکایی با «زی تی ای» را مجاز و فقط جریمه‌ای بر آن شرکت اعمال کرد.

ادامه تقابل پکن و واشنگتن در عرصه فناوری سبب شده تا اوایل خرداد سال جاری شرکت هوآوی از تصویب طرح «مجوز دفاع ملی ۲۰۱۹» در کنگره آمریکا که سبب محرومیت این شرکت از حقوق عمومی خود شده، به یکی از دادگاه‌های واشنگتن شکایت کند زیرا آن را ناقض قانون اساسی خوانده و خواستار لغو آن شده است.

از نگاه ناظران اقتصادی و سیاسی، ترامپ همه تلاش خود را به کار بسته تا از هر راهی برای فشار تجاری بر چین بیافزاید زیرا معتقد است که پکن یک رقابت نابرابر تجاری در جهان به راه انداخته و هدف «اول آمریکا» از این طریق به خطر افتاده است.

عقب ماندن آمریکا از عرصه فناوری‌های ارتباطی بویژه در رقابت با هوآوی از دیگر عواملی است که تلاش کاخ سفید برای فشار مضاعف بر این شرکت چینی را دوچندان کرده، زیرا نگران از دست دادن بازارهای آینده است.

همانطور که «استیو بنن» استراتژیست سابق دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا چندی پیش در گفت وگو با روزنامه «ساوت چاینا» نیز گفته بود که بیرون راندن هوآوی از بازار غرب ۱۰ برابر با اهمیت‌تر از حصول توافق تجاری با چین است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.