دیجیاتو گزارش داد، در تاریخ ۳۰ نوامبر امسال دادگاه عالی مالزی شهادتی را دریافت کرد مبنی بر آنکه کیم جونگ نم ۱۲ بطری حاوی آتروپین را در زمان کشته شدنش همراه داشته. وی که با نام مستعار Kim Chol به مالزی سفر کرده بود بلافاصله بعد از آنکه پارچه ای حاوی گاز اعصاب وی اکس روی صورتش قرار داده شد در فرودگاه بین المللی کوالالامپور جان باخت.

آتروپین دارویی است که بعد از تزریق به بدن میتواند مسمومیت اورگانوفسفات را که عموما از طریق گازهای اعصاب و آفت کش ها ایجاد می گردد، درمان کند. گازهای اعصاب تسلیحاتی شیمیایی هستند که تاکنون ۱۴۰۰ قربانی در جنگ داخلی سوریه گرفته اند. آنطور که نشریه تایم گزارش داده است کره شمالی هم اکنون بین ۲۵۰۰ تا ۵۰۰۰ تن تسلیحات شیمیایی از جمله وی اکس در اختیار دارد.وقتی بدن هدف حمله گازهای اعصاب قرار می گیرد، ترشحات آن به مقدار قابل توجهی زیاد می شود.

بزاق دهان، اشک، ادرار، عرق کردن، استفراغ و مواردی مانند این زیاد می شوند تا ماده سمی از بدن خارح شود. در مقابل آتروپین برعکس این را انجام می دهد و همه چیز را خشک می کند.

باید در نظر داشت که کم شدن آب بدن عامل اصلی مرگ ناشی از آلودگی با اورگانوفسفات نیست و دلیل اصلی مرگ آنطور که پزشکان می گویند تجمع بسیار سریع ترشحات بدن درون شش هاست که تنفس را برای فرد غیرممکن می کند.

وی اکس که به باور پزشکان سمی ترین ماده موجود در دنیاست مایعی شفاف و بدون رنگ است که تنها قطره ای از آن در صورت جذب شدن توسط پوست می تواند سیستم ایمنی بدن را مختل کند. البته پزشکان میتوانند با ترکیب نمودن چندین دارو پادزهر این ماده را بسازند با این حال عملکرد وی اکس آنقدر سریع است که قربانی باید بلافاصله پادزهر تزریقی را دریافت نماید تا شانسی برای زنده ماندن داشته باشد.

گفته شده اگر کیم جونگ نم در معرض مقدار کمتری از این ماده قرار گرفته بود احتمالا بین ۲۰ تا ۳۰ دقیقه زمان در اختیار داشت تا آتروپین را به بدن خود تزریق نماید. از آنجایی که او زمان کافی برای این کار را نداشته حدس و گمان ها نشان می دهند که حمله صورت گرفته علیه وی با دز بالایی بوده است.

با نگاهی به سازوکار آتروپین هم به سادگی در می یابیم که چرا کیم جونگ نم آن حجم از این ماده را با خود حمل می کرده. هرچه مسمومیت شدیدتر باشد مقدار آتروپین مورد نیاز بدن نیز بیشتر خواهد بود و از طرفی تزریق حجم بالا از پادزهر نیز کار دشواری است. طبق استانداردها باید در ابتدا یک میلی گرم از این ماده به بدن تزریق شده و بعد از وقفه حدودا سه دقیقه ای یک میلی گرم دیگر تزریق شود و نمی توان به یکباره کل دز مورد نیاز را دریافت کرد.

یکی از مشکلات رایج در زمان مسمومیت زدایی با این ماده کمبود آن در بیمارستان هاست اما در مواردی که این محدودیت وجود نداشته مشاهده شده که بین ۳۰ تا ۴۰ میلی گرم از آن نیز به افراد تزریق شده است.

در انتها بد نیست اشاره کنیم که طبق گفته پزشکان آتروپین ساده ترین درمان برای گازهای اعصاب است و بشر نیز قرن هاست که از این ماده برای دلایل و اهداف مختلفی استفاده کرده.

زنان مصریان باستان آتروپین را برای گشاد کردن مردمک چشم های شان استفاده می کرده اند و یونانیا باستان از آن به عنوان داروی بیهوشی بهره می گرفته اند. حالا اما آتروپین در هر دوی این حوزه ها به کار گرفته می شود.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.