تنشهای مرزی و آسیبهای اقتصادی قزاقستان-قرقیزستان
به گزارش فارس، «شیرعادل باکتیگولاف» کارشناس علوم سیاسی قرقیز با اشاره به انتقادات شدید «الماسبیک آتامبایف» رئیس جمهور قرقیزستان که در ۷ اکتبر سال جاری نسبت به «نورسلطان نظربایف» رئیس جمهور قزاقستان، اظهار داشت: دلیل واقعی تشدید کنترل در مرزهای قرقیزی- قزاقی قاچاق برخی کالاها بود که باعث تشدید کنترل عبور شهروندان و وسایل حمل و نقل در مرزهای ۲ کشور بود.
وی در این باره ادامه داد: اقدامات در مرزها نه فقط نسبت به شهروندان قرقیزستان بلکه نسبت به دیگر کشورها نیز اعمال میشوند.
باکتیگولاف با اشاره به بهبودی اوضاع در مرزها، ادامه داد: هر کدام از طرفین مواضع و نظرات خود را بیان کردند و احتمالا مشکلات پیش آمده در هفتههای آینده حل میشوند.
«آینوره ارضیماتاوا» استاد دانشگاه قرقیزستان با اشاره به اینکه دلیل انتقادات آتامبایف از نظربایف دخالت وی در امور داخلی این کشور بود، اظهار داشت: جواب مقامات قزاقستان و تشدید کنترل مرزی واکنش شدید بود زیرا مردم عادی تحت تأثیر آن قرار داشتند.
وی با اشاره به سخنرانی اخیر آتامبایف مبنی بر اینکه در انتقاد از نظربایف حق با وی نبوده، تصریح کرد: این اظهار پشیمانی یعنی بیایید سر میز مذاکره بنشینیم و تنشها را کاهش دهیم.
ارضیماتاوا با بیان اینکه هر 2 از طرفین از این اوضاع ضرر دیدند، گفت: چنین اوضاعی به نفع هیچ کس نیست، در قزاقستان نیروهای مخالف دولت نظربایف فعال شدند.
«روستام بورناشف» کارشناس قزاق در امور آسیای مرکزی با اشاره به اینکه انتقادات آتامبایف از همتای قزاق خود در 7 اکتبر باعث تنش در روابط این 2 کشور شد، خاطرنشان کرد: سخنان اخیر آتامبایف مبنی بر اینکه شاید در مورد نظربایف حق با وی نبود پیامی برای حل اوضاع بود.
بورناشف با اشاره به اینکه طرفین برای حفظ یا تشدید تنش در روابط هیچ دلایل عینی ندارند، ادامه داد: طرف قرقیزی انتخابات ریاست جمهوری خود را برگزار کرد و شاید قزاقستان منتظر روی کار آمدن رئیس جمهور جدید در این کشور و درک مواضع وی میباشد.
وی افزود: شرایط اقتصادی 2 کشور قزاقستان و قرقیزستان را به عادیسازی روابط تحریک خواهند کرد زیرا نه فقط شرکتهای لبنی قرقیز بلکه بازارهای قزاقی از منع واردات محصولات لبنی ضرر میبینند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر