گروه بین‌الملل- روز جمعه، در یک روز معاملاتی بی‌ثبات که شاخص‌ها با نوسان شدید روبه‌رو شدند، وال‌استریت بدترین هفته خود را ظرف بیش از دو سال گذشته پشت‌سر گذاشت.

گزارش تسکین‌دهنده دولت درمورد مشاغل در ماه ژوئیه از نگرانی‌ها مبنی براین که آمریکا به رکود بازخواهد گشت، کاست و بلافاصله پس از آغاز معاملات، شاخص میانگین صنعتی داوجونز به اندازه ۱۷۱ واحد رشد کرد. اما این نگرانی که بحران بدهی‌های اروپا بانک‌های آمریکا را تهدید می‌کند و رشد اقتصادی ایالات متحده شکننده است، بر بازارسهام سایه افکند. شاخص میانگین صنعتی داوجونز پس از افزایش ابتدای روز بیش از ۴۰۰ واحد سقوط کرد و پیش از ظهر را با کاهش ۲۴۳ واحدی پشت‌سر گذاشت. سپس در کمتر از یک ساعت ۴۰۰ واحد رشد کرد. در طول روز این شاخص‌ها بارها دچار نوسان شد و در نهایت با ۶۱ واحد یا ۵/۰ درصد افزایش روز را به پایان رساند. این درحالی است که نگرانی‌هایی درمود ضعف اقتصادی در سراسر جهان وجود دارد. حتی رشد اقتصادی کشورهای کمتر توسعه یافته همچون برزیل و چین که به مدت سه سال موتور رشد اقتصادی جهان بوده‌اند، درحال کند شدن است. درحالی که برزیل تلاش می‌کند تورم را مهار کند، بورس این کشور از ۴ نوامبر تاکنون درحدود ۳۰ درصد سقوط کرده است. تولیدات صنعتی در چین نیز در ماه ژوئیه برای نخستین‌بار طی یک سال گذشته کاهش یافته است.

در اروپا، مشکلات بدهی‌ها درحال گسترش است و ایتالیا و اسپانیا سومین و چهارمین اقتصادهای بزرگ این قاره را تهدید می‌کند. در آمریکا، اوایل هفته گذشته از به تعویق افتادن بازپردا‌خت بدهی‌ها جلوگیری شد اما نگرانی‌های اقتصادی همچنان باقی است. اما مهم‌تر از همه اینها، کاهش هزینه مصرف‌کننده است که رشد اندک در بخش تولیدی و شرکت‌های خدماتی را درپی دارد و همچنین اشتغالزایی که برای کاهش چشمگیر نرخ بیکاری بسیار ناچیز است. سرمایه‌گذاران نگرانند که دولت فدرال بیش از آن که به اقتصاد کمک کند به آن لطمه می‌زند. دولت به جای هزینه بیشتر تلاش می‌‌کند با کاهش هزینه‌ها از کسری بودجه خود بکاهد.

روز جمعه وزارت کار آمریکا گزارش داد در ماه ژوئیه ۱۱۷ هزار شغل ایجاد شده و در ماه‌های مه و ژوئن ۵۶ هزار شغل بیشتر از آنچه قبلا گزارش شده بود، به وجود آمده است. نرخ بیکاری از ۲/۹ درصد به ۱/۹ درصد کاهش یافت زیرا برخی از بیکاران از جست‌وجو برای کار دست کشیدند و در نتیجه به عنوان بیکار درنظر گرفته نشدند.

در این روز شاخص میانگین صنعتی داوجونز ۹۳/۶۰ واحد یا ۵۴/۰ درصد رشد کرد و به ۶۱/۱۱۴۴۴ واحد رسید. شاخص استاندارد اند پورز ۵۰۰، ۶۹/۰ واحد یا ۰۶/۰ درصد کاهش یافت و به ۳۸/۱۱۹۹ واحد رسید. شاخص نسدک کامپوزیت ۹۸/۲۳ واحد یا ۹۴/۰ درصد افت کرد و به ۴۱/۲۵۳۲ واحد رسید.

در هفته منتهی به ۵ اوت، شاخص میانگین صنعتی داوجونز ۸/۵ واحد، شاخص استاندارد اند پورز ۵۰۰، ۲/۷ درصد و شاخص نسدک کامپوزیت ۱/۸ درصد سقوط کرد.