ایرنا: معاون مرکز آمار ایران گفت: افزایش جمعیت فعال، بالارفتن نرخ مشارکت اقتصادی و همچنین افزایش 903 هزار نفری تعداد شاغلان، علائم خوبی برای پیامد خروج از رکود در بازار کار است.علیرضا زاهدیان در توضیح افزایش جمعیت فعال گفت: وقتی که جمعیت فعال افزایش یابد به این معنا است که امیدواری در بازار کار افزایش یافته و جمعیت بیشتری با امید به یافتن شغل در جست‌وجوی کار هستند.


وی همچنین روند افزایش جمعیت غیرفعال در کشور را طبیعی دانست و گفت: در کنار جمعیت بازنشسته، برخی از بانوان به دلیل مسوولیت‌های خانواده نمی‌توانند وارد بازار کار شوند؛ همچنین افرادی دارای درآمد بدون کار هستند که همه آنها به جمیعت غیرفعال افزوده می‌شوند. این مقام مسوول در مرکز آمار افزود: علاوه بر این افزایش ظرفیت دانشگاه‌ها در 10 سال گذشته را نیز می‌توان یکی از دلایل افزایش جمعیت غیرفعال اقتصادی دانست. بنابراین آنچه اهمیت دارد سهم جمعیت فعال است که از ابتدای سال 1393 روند افزایشی یافته است. وی ادامه داد: نتایج آمارگیری از نیروی کار کشور نشان می‌دهد بخشی از جمعیت زنان بعد از سن 40 تا 45 سالگی ترجیح می‌دهند از بازار کار خارج شده و به خیل جمعیت زنان خانه دارد، بپیوندند. زاهدیان توضیح داد: زنان یاد شده به دلایل گوناگون تصور می‌کنند که بهتر است به جای ادامه کار به دلیل اینکه خانواده به ثبات اقتصادی دست‌یافته به خانه بروند و مدیریت امور خانه را برعهده بگیرند و این در حالی است که تعدادی از زنان ناامید از بازار کار، به سوی خانه‌داری کشیده می‌شوند. وی تاکید کرد: همچنین زنان تحصیلکرده شغل‌های خاصی را در نظر دارند که در صورت عدم دستیابی به آن، به عرصه خانه باز می‌گردند و در بخش جمعیت غیرفعال قرار می‌گیرند. معاون مرکز آمار ایران با بیان اینکه مرکز آمار در ارائه آمارها بی‌طرف است، افزود: طرح آمارگیری از نیروی کار در سال 1382 بازطراحی و با استانداردهای سازمان بین‌المللی کار منطبق شد. این طرح در سال 1383آزمایش و برای نخستین بار در اردیبهشت 1384 اجرا شد؛ تاکنون 42 فصل متوالی از اجرای آن می‌گذرد اما در این مدت مبانی و طراحی آن تغییری نکرده است. وی ادامه داد: به عبارت دیگر این طرح در زمان دولت هشتم طراحی و آزمایش و نخستین بار اجرا شد؛ این روند در دولت‌های نهم، دهم و یازدهم نیز ادامه یافت یعنی مبنای تهیه نرخ بیکاری و دیگر شاخص‌های نیروی کار ثابت بوده است. علاوه بر این در این 42 فصل، بارها نرخ بیکاری کاهش و افزایش یافته است.


زاهدیان تاکید کرد: در صورتی که نرخ بیکاری فقط افزایشی یا فقط کاهشی بود امکان مطرح کردن شبهات به آن وجود داشت، اما روند نرخ بیکاری جای هیچ شبهه‌ای در بی‌طرفی مرکز آمار باقی نمی‌گذارد. وی گفت: در هر فصل نرخ بیکاری در تعدادی از استان‌ها افزایش و در تعدادی دیگر کاهش یافته است؛ برای نمونه در تابستان ۱۳۹۴ نسبت به تابستان سال گذشته، در ۱۲ استان نرخ بیکاری کاهش، در یک استان ثابت و در سایر استان ها افزایش یافت. همین دلایل برای بی‌طرفی مرکز آمار کافی است.