مخالفت نمایندگان مجلس با دو فوریت

لایحه استفاده از منابع بنزین

دنیای اقتصاد- حدادعادل، تذکر یکی از نمایندگان مجلس در خصوص تاخیر زیاد ارائه گزارش عملکرد برنامه چهارم از سوی رییس‌جمهور را وارد دانست و با بیان اینکه کتبا و شفاها به احمدی‌نژاد تذکر داده است، گفت: از رییس‌جمهور گله‌مندیم که چرا برای تقدیم گزارش به مجلس نیامده است. در جلسه دیروز مجلس صورت گرفت

رد فوریت لایحه مصرف منابع حاصل از صرفه‌جویی بنزین

حدادعادل از تاخیر رییس‌جمهوری در ارائه گزارش برنامه چهارم گلایه کرد

نمایندگان مجلس به هیچ‌یک از دو فوریت لایحه نحوه مصرف منابع حاصل از صرفه‌جویی در مصرف بنزین رای نداند.

به گزارش خبرگزاری مهر، در جلسه دیروز مجلس نمایندگان ابتدا دو فوریت این لایحه را مورد بررسی قرار دادند و موافقان و مخالفان نیز در خصوص لایحه نحوه مصرف حاصل از صرفه جویی بنزین سخن گفتند اما دو فوریت این لایحه در رای‌گیری از ۲۲۴ نماینده حاضر با ۶۷ رای موافق، ۱۱۵ رای مخالف و ۱۰ رای ممتنع به تصویب نرسید.

در ادامه نمایندگان برای یک فوریت این لایحه رای‌گیری کردند که از مجموع ۲۲۵ نماینده حاضر ۷۵ نفر رای موافق، ۱۰۴ نفر رای مخالف و ۱۰ نفر رای ممتنع دادند.

براساس این لایحه دولت پیش بینی کرده بود سالانه ۴‌میلیارد دلار به خاطر سهمیه‌بندی بنزین صرفه‌جویی ارزی حاصل خواهد شد، به همین دلیل از مجلس خواسته بود ۵‌هزار ‌میلیارد تومان از منابع درآمدی جدید را برای چهار بخش توسعه پالایشگاه‌ها، بهبود بخش حمل‌ونقل و توسعه راه‌آهن، بیمه بیکاری و کمک به زنان سرپرست خانوار هزینه کند.

رفعت بیات نماینده زنجان در مخالفت با دو فوریت این لایحه گفت: در مقدمه توجیهی این لایحه سه مطلب وجود دارد که مانع از رای ما به این لایحه می‌شود.

وی با بیان اینکه بند «و» تبصره ۱۳ این قانون بطور کامل اجرا نشده است، گفت: دو قسمت از این بند بر زمین مانده و هنوز دولت به ما نگفته که چرا دو بند از این تبصره اجرا نشده است، پس نمی‌توانیم بگوییم چقدر از این پول صرفه‌جویی شده است.

وی افزود: از ابتدای فروردین‌ماه روزی ۶۰‌میلیون لیتر بنزین باید به صورت سهمیه‌بندی ارائه می‌شد، اما به خاطر تاخیر در اجرای این طرح متاسفانه ۳ ماه اول سال تا ۸۵ میلیون لیتر مصرف داشته‌ایم. در این سه‌ماه قبل از سهمیه‌بندی یک‌‌هزار و ۱۱۶‌میلیون دلار بیشتر خرج کرده‌ایم.

نماینده زنجان تصریح کرد: دولت در این لایحه عنوان کرده که ۴‌میلیارد دلار صرفه‌جویی از سهمیه‌بندی بنزین نصیب‌اش می‌شود و به همین دلیل در ماده واحده لایحه آورده است

۵ ‌هزارمیلیارد تومان از این منبع استفاده کنید.

وی افزود: در یک مقایسه ساده می‌بینیم که هزینه‌هایی که در چهار بند این لایحه آمده است جمع‌اش بیشتر از ۵‌هزار‌میلیارد تومان است.

از سوی دیگر، ایرج ندیمی در دفاع از این لایحه گفت: عنوان این لایحه اصلاح برنامه چهارم توسعه در مورد نحوه مصرف منابع حاصل از صرفه‌جویی بنزین است، بنابراین در مورد اصلاح برنامه صحبت می‌کنیم و ایراداتی که برخی دوستان دارند، مبنی‌بر اینکه مگر صرفه‌جویی حاصل شده که حالا بخواهیم هزینه کنیم، می‌تواند در زمان بررسی کلیات لایحه رفع شود. ما الان به دولت اجازه می‌دهیم که در صورت حاصل شدن صرفه‌جویی و به دست آمدن آمار و ارقام، درآمد حاصله از صرفه‌جویی را برای بهبود پالایشگاه‌ها، حمل‌ونقل، کمک به سرپرست خانوارها و بیمه بیکاری هزینه کند.

وی تصریح کرد: در فوریت این لایحه شکی نیست اما به هر صورت مجلس باید در رابطه با سیاست‌گذاری نحوه مصرف منابع حاصل از صرفه‌جویی بنزین، تکلیف دولت را مشخص کند.

رضا عبد‌اللهی نیز در مخالفت با فوریت این لایحه گفت: در‌حال‌حاضر بسیاری از طرح‌ها هستند که منابعشان درآمد حاصل از تبصره ۱۳ بودجه ۸۶ است.

وی افزود: باید تا آخر سال صبر کرد و دید که سیاست عرضه نشدن بنزین آزاد می‌تواند دوام بیاورد و اگر هزینه‌ها بیشتر از فایده‌ها در اجرای طرح سهمیه‌بندی باشد آیا باید در سهمیه‌بندی بنزین تجدید نظر کنیم یا خیر؟

عبد‌اللهی اظهار کرد: اگر بیکاری، تورم و کند‌شدن چرخه تولید هزینه‌های بسیاری روی دست دولت و مجلس بگذارد، دلیلی برای ادامه سهمیه‌بندی بنزین باقی نمی‌ماند.

وی افزود: حداکثر تا آذر ماه بودجه سال ۸۷ به مجلس می‌آید و شما می‌توانید مواردی که در این لایحه است در بودجه سال آینده بیاورید.

عبد‌اللهی گفت: بنده به عنوان رییس کمیسیون تلفیق بودجه ۸۶ باید بگویم که همین الان بودجه با کسری مواجه است و بنزین ۵/۱ تا ۲‌میلیارد دلار کسری دارد و آموزش و پرورش نیز با ۲‌هزار و ۵۰۰‌میلیارد کسری مواجه است و ده‌ها طرح راه‌آهن نا‌تمام مانده است. بنابراین اگر پول داریم برویم کسری‌های فوق را جبران کنیم، چرا داریم پیش‌خور می‌کنیم، برویم آنها را تکمیل کنیم.

وی گفت: هنوز مرکب لایحه اصل ۴۴ خشک نشده است، در این لایحه ساختن پالایشگاه را از دولت سلب کردیم و گفتیم باید بخش‌خصوصی آن را انجام دهد آن وقت دولت لایحه می‌آورد که بگذارید پالایشگاه بسازیم.

عبداللهی در پایان گفت: این لایحه سیزدهم تیرماه ۸۶ تصویب‌شده و دولت می‌توانست آن ‌را ۴۸ روز پیش به صورت یک فوریتی به مجلس بیاورد.

همچنین عبد‌الرضا ثروتی در موافقت با این لایحه گفت: بگذارید کام مردم از این اقدام شجاعانه مجلس و دولت برای صرفه‌جویی بنزین شیرین شود تا مردم بدانند از این صرفه‌جویی چه اقداماتی می‌خواهد انجام شود و حاصل این صرفه‌جویی را مشاهده کنند.

وی افزود: با سهمیه‌بندی بنزین روزانه ۲۲ میلیون لیتر بنزین صرفه‌جویی شده است و این صرفه‌جویی قرار است در قالب برنامه چهارم در مواردی که در لایحه آمده هزینه شود.

ثروتی گفت: مگر ما در بودجه سال‌جاری ساخت پالایشگاه را تصویب نکردیم؟ الان هم منبع ساخت پالایشگاه پیش‌بینی شده است یا در ارتباط با اجرای اصل ۲۹ قانون اساسی در خصوص سرپرست خانوارها منبع در این لایحه مشخص شده است.

معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهوری نیز با بیان اینکه مردم بار اصلی اجرای سهمیه‌بندی بنزین را به دوش کشیده‌اند، در دفاع از فوریت این لایحه گفت: می‌خواهیم شیرینی انجام این کار سخت را به مردم بچشانیم.

منصور برقعی در لزوم دو فوریتی بودن لایحه نحوه مصرف منابع حاصل از صرفه‌جویی بنزین اظهار کرد: براساس تصویب مجلس و عزم و اراده دولت اتفاق جسورانه‌ای (سهمیه‌بندی بنزین) در کشور افتاد.

وی افزود: سهمیه‌بندی بنزین سال‌های زیادی در دستور کار قرار داشت، اما هیچ وقت جامه عمل نپوشید.

معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهوری اظهار کرد: سختی‌های ناشی از این سهمیه‌بندی و تغییر رفتار اجتماعی در روال اتفاقات عادی را مردم بر دوش خود می‌کشند، به همین دلیل دولت می‌خواهد مردم شیرینی این کار را احساس کنند.

بیمه کارگران ساختمانی

نمایندگان مجلس همچنین با تصویب کلیات و جزئیات طرح استفساریه بند «س» تبصره ۹ بودجه، شرکت مخابرات را موظف کردند، کارگزاران مخابرات روستایی را از محل اعتبارات شرکت مخابرات ایران در سال‌جاری بیمه کند.

همچنین نمایندگان مجلس در جلسه دیروز بررسی جزئیات لایحه بیمه‌های اجتماعی کارگران ساختمانی را که مشتمل بر ۱۵ ماده است، آغاز کردند.

نمایندگان با بررسی ماده یک این لایحه مصوب کردند کارگران شاغل در کارهای ساختمانی اعم از ایجاد یا توسعه ساختمان، تجدید بنا، تعمیرات اساسی یا تخریب مربوط به ساختمان با نام‌نویسی و اخذ کد ملی نزد سازمان تامین اجتماعی بیمه می‌شوند.

گلایه حدادعادل از احمدی‌نژاد

رییس مجلس در پاسخ به تذکر شفاهی نماینده مبارکه در جلسه علنی دیروز، از رییس‌جمهوری به خاطر ارائه نکردن گزارش عملکرد برنامه چهارم توسعه به مجلس گله‌ کرد.

به گزارش خبرگزاری فارس، سادات موسوی نماینده مبارکه در تذکری شفاهی به غلامعلی حدادعادل به ارائه نکردن گزارش برنامه چهارم توسعه توسط ریاست‌جمهوری به مجلس اشاره کرد و گفت:‌ به‌رغم ارائه نشدن این گزارش توسط ریاست‌جمهوری، دبیرخانه شورای اطلاع‌رسانی دولت با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که گزارش عملکرد برنامه چهارم توسعه در موعد مقرر به مجلس ارائه شده است.

وی با بیان اینکه نمی‌دانم این گزارش چه زمان و چگونه ارائه شده، خواستار اقدام عملی یعنی دعوت از رییس‌جمهوری برای ارائه گزارش به مجلس شد.

حدادعادل نیز در پاسخ به این تذکر، آن را وارد دانست و گفت: رییس‌جمهوری باید بیاید و گزارش پیشرفت عملکرد برنامه توسعه را به مجلس بدهد.

رییس مجلس با بیان اینکه هم کتبا و هم شفاها به احمدی‌نژاد تذکر داده است، خاطرنشان کرد:‌ این جا هم می‌گویم، از رییس‌جمهوری گله‌مندیم که چرا برای تقدیم گزارش به مجلس نیامده است.

حدادعادل همچنین، در پی تذکر نماینده لاهیجان نسبت به بلاتکلیفی لایحه مدیریت خدمات کشوری بر ضرورت تعیین تکلیف موضوع در جلسه مشترک دولت و مجلس و ارسال نکردن لایحه به مجمع تشخیص نظام تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، ایرج ندیمی در نشست علنی دیروز مجلس در تذکری آیین‌نامه‌ای گفت: نمایندگان مجلس نسبت به سرنوشت این مصوبه توجیه نیستند و سرنوشت لایحه مدیریت خدمات کشور مورد سوال مردم است.

وی افزود: مردم ما را متهم می‌کنند که نمی‌توانیم از حق آنها دفاع کنیم.

حدادعادل رییس مجلس نیز در پاسخ به این تذکر گفت: بنده اصرار دارم مصوبه مدیریت خدمات کشوری به بهترین وجه به تصویب برسد و در کشور اجرا شود.

وی افزود: در این مسیر مذاکراتی با دولت انجام شده است که این مصوبه به مجمع تشخیص مصلحت نظام فرستاده نشود و زودتر به نتیجه برسد.

رییس مجلس یادآور شد: اگر مصوبه مدیریت خدمات کشوری به مجمع تشخیص مصحلت نظام فرستاده نشود، انجام تغییرات بعدی در آن آسان‌تر خواهد بود.

وی یادآور شد: بنده روزانه این موضوع را پیگیری می‌کنم تا به بهترین وجه ممکن انجام شود.

شورای نگهبان عضویت در این شورا را شغل نمی داند

یک عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به اینکه براساس تفسیر این شورا، حقوقدانی شورای نگهبان شغل محسوب نمی‌شود، گفت‌: سرنوشت طرح مجلس که مبین شغل بودن عضویت در شورای نگهبان است، قابل پیش‌بینی نیست‌.

به گزارش خبرگزاری مهر‌، حسینعلی امیری در خصوص طرح نمایندگان مبنی‌بر ممنوعیت عضویت شاغلان قوای سه‌گانه در شورای نگهبان اظهار کرد: باید منتظر بمانیم و ببینیم سرنوشت این طرح چه می‌شود تا بر‌اساس آن تصمیم‌گیری کنم که عضو شورای نگهبان باشم یا در ثبت اسناد خدمت کنم‌.وی در پاسخ به این سئوال که آیا شورای نگهبان که حقوقدانی این شورا را شغل نمی‌داند، طرح نمایندگان برای ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل را رد می‌کند، گفت‌: تصمیمات در شورای نگهبان جمعی اتخاذ می‌شود و سرنوشت طرح قابل پیش‌بینی نیست‌.امیری همچنین در پاسخ به سئوال دیگری که آیا او با توجه به تعیین وضعیت حقوقی برای اعضای حقوقدان شورای نگهبان معتقد است عضویت در شورای مذکور شغل نیست، پاسخ داد‌: آنچه که ملاک است دریافت حقوق از صندوق دولت است و اگر کسی از دو صندوق دولتی حقوق دریافت کند دوشغله محسوب می‌شود اما بنده در شورا پرونده‌ای برای دریافت و پرداخت ندارم و فقط حقوق بگیر ثبت اسناد هستم‌.