کلنگ مجتمع پتروشیمی گلستان در حالی اواخر آبان ماه سال‌جاری در نزدیکی تالاب آلاگل بر زمین خورد که بر اساس مصوبه سال ۸۱ هیات وزیران استقرار پالایشگاه و پتروشیمی در استانهای گیلان، مازندران و گلستان به دلیل حساسیت اکولوژیکی مناطق شمالی کشور ممنوع شده بود. از سوی دیگر معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی، در این مراسم در حالی اعلام کرد که عملیات اجرایی مجتمع پتروشیمی گلستان از ۲۴ آذرماه آغاز می‌شود که به گفته مدیرکل محیط‌زیست گلستان، هنوز درخصوص احداث این واحد از محیط‌زیست استعلام نشده است و سرپرست معاونت محیط انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست نیز تاکید کرده است که این سازمان از ماجرای احداث پتروشیمی اطلاعی ندارد!

به گزارش «ایسنا»، براساس مصوبه سال ۸۱ هیات دولت تنها صنایع کشاورزی، گروه‌های کد «الف» و «ب»، گروه «و» به استثنای گروه شیمیایی، صنایع کانی غیرفلزی وابسته به مواد معدنی و کشتارگاه‌ها که دارای آلایندگی پایین و فاقد فاضلاب خروجی هستند، با رعایت ضوابط استقرار صنایع مجاز بودند در ۳ استان شمالی کشور و خارج از شهرک‌های صنعتی مستقر شوند که اخیرا استقرار صنایع گروه «ج» نیز با موافقت سازمان حفاظت محیط‌زیست بلامانع شد. این در حالی است که مجتمع‌های پتروشیمی جزو صنایع شیمیایی گروه «و» است!

از سوی دیگر در حالی که پیش از مطالعات ارزیابی زیست‌محیطی، واحدهای صنعتی ملزم به ارائه گزارش مکانیابی برای استقرار هستند، مجتمع پتروشیمی گلستان بدون ارائه هیچ یک از این گزارش‌ها و با گرفتن زمینی از منابع طبیعی اقدام به کلنگ‌زنی برای احداث کرده است.

به طوری که دکتر شهریاری مدیر کل محیط‌زیست استان گلستان معتقد است، که مسوولان هنوز اقدام به عملیات اجرایی نکرده‌اند و با کلنگ‌زنی تنها خواسته‌اند اعتبار این طرح را جذب کنند!

اما مهندس غلامحسین نجابت، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی و مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی ایران در مراسم کلنگ‌زنی مجتمع پتروشیمی گلستان گفته بود: شرکت مجری طرح مشخص و زمین محل احداث آن نیز تعیین شده است.

وی همچنین درباره طرح‌های در دست اجرای این شرکت گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی، سه طرح اوره آمونیاک گلستان، زنجان و لردگان را در برنامه دارد که همگی این طرح‌ها مراحل مقدماتی را طی می‌کنند.

نجابت حتی از اختصاص ۵۰۰‌میلیون دلار اعتبار برای احداث مجتمع پتروشیمی استان گلستان خبر داده و گفته بود که از این میزان اعتبار بیش از ۳۰۰‌میلیون دلار ارزی و بقیه ریالی است.

مجتمع پتروشیمی گلستان سالانه یک‌میلیون تن کود ازته (اوره) تولید خواهد کرد که ۳۵۰هزار تن از آن صادر می‌شود.