رویترز: شرکتهای خصوصی گمنام وارد گود شدند
تغییر استراتژی فروش نفت ایران به اروپا
دنیایاقتصاد- خبرگزاری رویترز طی گزارشی از تغییر استراتژی فروش نفت ایران به اروپا اعلام کرد: شرکتهای خصوصی گمنام ایرانی نفت این کشور را به تجار نفتی اروپایی عرضه میکنند. پیش از این، در اواسط تیرماه بانک مرکزی و وزارت نفت کشورمان موافقتنامهای را با اتحادیه صادرکنندگان محصولات نفت، گاز و پتروشیمی به منظور صدور روزانه ۵۰۰ هزار بشکه نفت ایران از طریق شرکتهای خصوصی به کشورهای اروپایی امضا کردند و به نظر میرسد گزارش رویترز، نشانهای از فعال شدن این شرکتهای خصوصی در بازار نفت باشد. در رویدادی دیگر، منابع چینی از حل اختلاف شرکت ملی نفتکش ایران با چین بر سر کرایه حمل نفت خبر دادند و اعلام کردند در هر روز از ماه جولای (۱۱ تیر تا ۱۱ مرداد) بیش از نیم میلیون بشکه نفت ایران با تانکرهای ایرانی به چین انتقال مییابد.
شرکتهای خصوصی گمنام
اما به گزارش خبرگزاری فارس، رویترز طی گزارشی نوشت: در ادامه تلاشهای تهران برای دور زدن تحریمهای غرب، شرکتهای خصوصی گمنام، نفت ایران را به تجار نفتی اروپایی عرضه میکنند.
بر اساس این گزارش، تجاری که نفت را برای پالایشگاههای اروپایی میخرند، میگویند، روزانه پیشنهادهایی را برای خرید نفت ایران دریافت میکنند، که به ادعای آنها گاهی برخی از این پیشنهادها حتی با قول انجام کاغذ بازیهای ساختگی جهت پنهان کردن منبع اصلی خرید نفت است.
در تلاش برای دور زدن تحریمهای غرب، تهران از ماه گذشته سیاست گذشته خود را که در آن نفت ایران تنها از طریق شرکت ملی نفت ایران عرضه میشد تغییر داده و به شرکتهای خصوصی اجازه داده که وارد معاملات نفتی شوند.
یک هفته پس از اعمال تحریمهای یکجانبه نفتی اتحادیه اروپا و آمریکا علیه ایران، بانک مرکزی و وزارت نفت کشورمان موافقتنامهای را با اتحادیه صادرکنندگان محصولات نفت، گاز و پتروشیمی به منظور صدور روزانه ۵۰۰ هزار بشکه نفت ایران از طریق شرکتهای خصوصی به کشورهای اروپایی امضا کردند. به این ترتیب کنسرسیوم ایرانی برای دور زدن تحریمهای نفت تشکیل شد. این حجم از صادرات دقیقا همان صادرات نفتی به اروپا است که به موجب تحریمها متوقف شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، نفت ایران برای ارسال به ترکیه اکنون به بندر سیدی کریر در سواحل مصر در مدیترانه فرستاده میشود و از آنجا توسط شرکتهای کوچک به بازار نفت اروپا عرضه میشود.
یک تاجر نفتی که با شرکت نفت دولتی یکی از کشورها همکاری میکند، در این زمینه گفت: «اکثر پیشنهادها برای خرید نفت به صورت تلفنی ارائه میشود. همه این پیشنهادها از جانب شرکتهایی مطرح میشوند که ایرانیها پشت آنها قرار دارند.»
البته تمام فروشندگان نفت ایران در خارج از اروپا نیستند. پیگیریهای رویترز نشان میدهد که یک شرکت خصوصی عرضه کننده نفت ایران با عنوان سلاما در ایتالیا ثبت شده است.
تجار نفتی میگویند: در حال حاضر حدود ۷ میلیون بشکه نفت خام ایران به ارزش ۷۰۰ میلیون دلار در مصر ذخیره شده است و توسط شرکتهای خصوصی با شرایط بارگیری فوری به فروش میرسد.
بنا بر این گزارش که منابع رسمی آن را تایید نمیکنند، برخی فروشندگان میگویند که حاضرند به منظور دور زدن تحریمها و فراهم کردن حاشیه امن جهت خرید نفت ایران، مجوز عراقی برای محمولهها تهیه کنند تا منبع اصلی نفت بارگیری شده مشخص نشود.
رییس یکی از شرکتهای مشتری نفت گفت که وی روزانه سه تماس در مورد پیشنهاد خرید نفت ایران با تخفیف دریافت میکند.
وی گفت: «مساله آن است که نفت را با تخفیف قابل توجهی عرضه میکنند و شما هم به دنبال سود بیشتر هستید. اما سوال اینجاست که شما به چه قیمتی حاضرید به زندان بیفتید.»
یک دلال نفتی مدعی شد که شک دارد که شرکتهای خصوصی قادر باشند حجم زیادی از نفت ایران را به دلیل پیچیدگیهای مالی به فروش برسانند.
حل اختلاف شرکت ملی نفتکش ایران با چین
در رویدادی دیگر، منابع چینی از حل اختلاف شرکت ملی نفتکش ایران با چین بر سر کرایه حمل نفت خبر دادند و اعلام کردند در هر روز از ماه جولای بیش از نیم میلیون بشکه نفت ایران با تانکرهای ایرانی به چین انتقال مییابد.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از رویترز، مقامات دولتی چین گفتند: پس از آنکه شرکت پالایشگاهی سینوپک چین و شرکت ملی نفتکش ایران اختلاف بر سر کرایه حمل نفت ایران را حل کردند، چین، بزرگترین مشتری نفت ایران، تمام حجم نفت توافق شده طبق قراردادهای منعقده را در ماه جولای از ایران دریافت خواهد کرد. بروز این اختلاف، بارگیری به موقع محمولههای نفتی ایران به مقصد چین را تهدید میکرد.
بر اساس این گزارش یک مقام دولتی چینی که نخواست نامش فاش شود، گفت: «مساله بارگیری نفت ایران در ماه جولای (۱۱ تیرماه تا ۱۱ مردادماه) حل شده است. قرار است ۷ سوپر تانکر که چهار تای آنها متعلق به شرکتهای سینوپک و ژوهای ژنرونگ هستند این بارگیریها را انجام دهند.» هر سوپر تانکر ظرفیت حمل حدود ۲ میلیون بشکه نفت را دارا است. بر این اساس چین ۱۶ میلیون بشکه نفت، معادل حدود ۵۲۰ هزار بشکه در روز در ماه جولای از ایران وارد خواهد کرد. موسسه پترولوجستیکس نیز در ژنو اعلام کرد که واردات ماه جولای نفت چین از ایران به رکورد ۵۹۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید. تحریمهای اتحادیه اروپا چین را مجبور کرده تا از شرکت ملی نفتکش ایران بخواهد، مسوولیت حمل محمولههای نفت ایران به چین را بر عهده بگیرد. تانکرهای چینی به دلیل تحریمها علیه ایران، نمیتوانند در زمان حمل نفت ایران از پوشش بیمهای شرکتهای اروپایی برخوردار شوند. چین در گذشته نیز در برخی مواقع از این شرکت ایرانی برای حمل نفت ایران کمک میگرفت؛ اما این اولین باری است که شرکت سینوپک از ایران خواسته که کل نفت یک ماه وارداتی از ایران را شرکتهای ایرانی حمل کنند.
شرکت ملی نفتکش ایران و شرکت سینوپک چین پیش از این بر سر نرخ کرایه حمل نفت ایران اختلاف داشتند. طرف ایرانی خواهان دریافت مبلغی اضافه بر نرخ شاخص حمل و نقل دریایی برای تامین پوشش بیمهای محمولههای نفتی بود؛ اما طرف چینی خواستار اعمال نرخهای بازار جهانی بود.
شرکت ایرانی یک پالایشگاه فرانسوی را خرید
خبرگزاری فارس گزارش داد: یک شرکت خصوصی ایرانی برای دور زدن تحریم نفتی اروپا علیه ایران، پالایشگاهی تعطیل شده در فرانسه را خریداری کرده است.
بر اساس این گزارش، یک شرکت بزرگ پالایشی به نام PETRO PLUS که زنجیرهای از پالایشگاهها را در کشورهای مختلف اروپایی تحت مالکیت داشت، اخیرا با ضرردهی مواجه شده و تصمیم گرفت چند شرکت پالایشی خود را در بعضی کشورهای اروپایی تعطیل کند.
واحد پالایشگاهی petro plus در فرانسه نیز از جمله واحدهایی بود که در لیست تعطیلی پالایشگاهها قرار گرفت. بر این اساس با توجه به حضور نفت ایران در سبد تامین خوراک این پالایشگاه، شرکت تدبیر انرژی به عنوان یک شرکت خصوصی، برای بهرهمند شدن از سود اقتصادی و همچنین گشودن گرهی در تعامل نفتی ایران و اروپا و شکستن تحریمهای مورد حمایت آمریکا، برای خریداری و راهاندازی مجدد این واحد پالایشگاهی در فرانسه که از ۶ یا ۷ ماه پیش تعطیل شده، اقدام کرده است.
بر این اساس، علاوه بر بهرهمندی از بازار فرآوردههای نفتی در فرانسه و اروپا، این شرکت خصوصی ایرانی با خرید نفت خام ایران و مصرف آن در پالایشگاه فرانسوی خود، میتواند گام مؤثر و قابل تکراری برای زیر پا گذاشتن (و نه حتی دور زدن) تحریمها پیدا کند. اقدامی که به طور متقابل منافع اقتصادی را برای ایران و فرانسه به شکل همزمان در پی خواهد داشت.
ارسال نظر