مجلس بررسی میکند
درخواست نمایندگان آمریکا برای مذاکره با ایران
دنیای اقتصاد - مرجان توحیدی: نمایندگانی که از مجلس ایران برای شرکت در اجلاس بینالمللی بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول به ایالاتمتحده سفر کرده بودند، از دیدار و درخواست تعدادی از نمایندگان کنگره آمریکا مبنیبر حضور و گفتوگو با ایران خبر دادند. وزیر امور اقتصادی و دارایی، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس به همراه مخبر کمیسیون ویژه بررسی طرح تحول و یکی از اعضای کمیسیون برنامهوبودجه مجلس به منظور شرکت در اجلاس بینالمللی بانک جهانی و صندوق پول به آمریکا سفر کرده بودند که از جمله دستاوردهای این سفر از زبان مصباحیمقدم و کاظم دلخوش، قول مساعد مسوولان صندوق بینالمللی پول برای تامینمالی پروژههای گذشته ایران و دیدار تعدادی از نمایندگان آمریکا با نمایندگان ایران در حاشیه این اجلاس بوده است. کاظم دلخوش، عضو کمیسیون اقتصادی و مخبر کمیسیون ویژه پس از بازگشت از این سفر در گفتوگو با ایلنا با اشاره به اینکه ۶۰تن از نمایندگان آمریکا سال گذشته طی مکاتبهای با غلامعلی حدادعادل، رییس مجلس هفتم درخواست گفتوگو و حضور در ایران و بازدید از مجلس شورای اسلامی را مطرح کرده بودند، ادامه داد: رییس این گروه از نمایندگان آمریکا که درخواست مذاکره با نمایندگان ایران را مطرح کرده بود در اجلاس بانک جهانی حضور داشت که طی نشست دوستانه میان نمایندگان ایران و آمریکا باردیگر درخواست آنها مطرح شد.
وی با بیان اینکه نمایندگان آمریکا همچنان خواستار مذاکره با نمایندگان ایران هستند، تصریح کرد: در این دیدار دوستانه به آنها اعلام کردیم که جمهوری اسلامی ایران با تمامی کشورها به جز اسرائیل آماده گفت وگو و مذاکره است، البته به هیچ وجه از حقوق ملت خود و استقلال کشور نمیگذرد.دلخوش با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران با هیچ کشوری به جز اسرائیل خصومت ندارد، ادامه داد: در صورت مساعد بودن شرایط و عدم دخالت آمریکا در امور داخلی ایران، میتوان باب گفتوگو با نمایندگان این کشور را گشود.نماینده صومعهسرا در پاسخ به اینکه برای پیگیری درخواست نمایندگان آمریکا چه خواهید کرد، گفت: طی جلسه ای با رییس مجلس درخواست نمایندگان آمریکا را به ایشان منتقل میکنیم.همچنین محمدرضا تابش پس از پایان سفر هفت روزه هیات اعزامی ایران برای شرکت در اجلاس پاییزه بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول در واشنگتن گفت: طی فرآیندی خاص با تعاملات پارلمانی ایران و آمریکا موافقیم. به گفته وی، منظور از این فرآیند خاص آن است که مقامات رسمی کنگره آمریکا برای مذاکره و گفتوگو با ایران درخواست رسمی خود را برای مقامات کشورمان ارسال کنند تا این موضوع در مجلس ایران و میان دیگر مقامات مسوول مورد بررسی و پیگیری قرار گیرد.
این اظهارات دلخوش در شرایطی مطرح میشود که در مجلس هفتم آن زمان که بحث جمعآوری امضا برای تشکیل گروه دوستی پارلمانی ایران و آمریکا به یکباره در راهروی مجلس شنیده شد، اکثر نمایندگان نسبت به این حرکت موضع گرفتند و روابط پارلمانی با کنگرهای را که به گفته آنها برای برنامههای ضدایرانی پول جمع میکند را تقبیح کردند.
نصیری، داریوش قنبری؛ جلال حسینی، عطارزاده، دانشیار، گرامیمقدم و رودکی نمایندگان گرمی، ایلام، زنجان، نیشابور، ماهنشان، بجنورد و شیراز از جمله نمایندگانی بودند که جمعآوری امضا برای تشکیل گروه دوستی پارلمانی ایران و آمریکا را در مجلس شروع کردند. اما به محض شکلگیری این اقدام تعداد زیادی از نمایندگان در برابر آنها واکنش نشان داده و حتی افرادی چون حسن کامران تاکید کرده بود که هرکس در مجلس نباید چیزی بگوید که این تصور پیش بیاید که در مجلس برخی وکیل آمریکا هستند و از مجلس اسلامی باید اخراج شوند. تعدادی دیگر از نمایندگان نیز چون تابش این حرکت را اقدامی در جهت خودباختگی خوانده و تاکید کرده بودند که در مذاکره با آمریکا باید استراتژی خاصی داشت. رییس کمیسیون امنیت ملی هم گفته بود که دهها میلیون دلار از مجلس آمریکا برای مقابله با ایران به تصویب رسیده و براساس تحریمهای این کشور حدود دو دهه است که رنج میبریم و در چنین فضایی تشکیل گروه دوستی اقدامی بجا نیست.
در کنار این واکنش تند مجلس که البته به عقبنشینی برخی از نمایندگان امضاکننده طرح منجر شد، وزارت امور خارجه نیز این اقدام را مطلوب ارزیابی نکرد و اکثر روزنامههای وابسته به جناح راست چون کیهان نیز از این اقدام نمایندگان انتقاد و با آن مخالفت کردند. اگرچه همزمان مقامات کاخ سفید هرگونه دیدار احتمالی رهبران دموکرات کنگره از ایران را بیفایده خوانده بودند. این چنین بود که این طرح به نوعی در نطفه خفه شد و به سرانجام نرسید تا اینکه تعدادی از نمایندگان در مجلس هشتم از تقاضای تعدادی از نمایندگان کنگره برای حضور در ایران و گفتوگو خبر داده و نه تنها در برابر این مساله موضع تندی اتخاذ نکردند، بلکه چنین درخواستی را قابل بررسی خواندند.
حتی رییس مجلس هشتم هم در حاشیه دومین روز از اجلاس اتحادیه بینالمجالس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شما به عنوان رییس مجلس ایران فرصتی داشتید که با اعضای پارلمان آمریکا در خصوص مساله هستهای صحبتی کنید یا نه، گفته بود: تاکنون صحبت نکردیم، اما چندی پیش چند نامه از طرف چند تن از نمایندگان آمریکا از جمله شخصیتهای سطح بالا و سناتورها به ما ارسال شد که تقاضا کرده بودند گفتوگوهایی صورت بگیرد که در حال بررسی آنها هستیم.
بررسی تقاضای نمایندگان آمریکا با حضور وزیر امور خارجه
اما سخنگوی هیاترییسه، محسن کوهکن نیز در این باره در گفتوگو با ایرنا، در خصوص دیدار برخی از نمایندگان مجلس ایران با نمایندگان آمریکا در حاشیه اجلاس صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی تاکید کرد: اگر نمایندگان آمریکا بخواهند چنین درخواستهایی جنبه عملی به خود بگیرد، باید با تقاضای کتبی آنان همراه باشد.
سخنگوی هیاترییسه مجلس تاکید کرد: انتقال اظهارنظر نمایندگان آمریکا نمیتواند مبنای تصمیمگیری باشد.کوهکن در عین حال تصریح کرد: تجربه نشان داده که آمریکاییها در گفتار و رفتار خود صادق نیستند و به همین خاطر لازم است که صادقانه درخواست مکتوب خود را به مجلس شورای اسلامی، رییس آن یا روسای کمیسیونها ارائه کنند.در همین حال نایب رییس کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی در واکنش به مذاکرات غیررسمی نمایندگان ایران و آمریکا در حاشیه اجلاس پاییزه بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول در واشنگتن، اظهار کرد: تقاضای مذاکره نمایندگان آمریکا با ایران را در کمیسیون امنیتملی بررسی میکنیم.
حسین سبحانینیا نماینده نیشابور، در گفتوگو با ایلنا، با اشاره به اینکه پیش از این نیز رییس مجلس از بررسی پیشنهاد نمایندگان آمریکا برای گفتوگو و مذاکره با ایران خبر داده بود، افزود: تاکنون هیچ تقاضای رسمیای از سوی مقامات آمریکا برای مذاکره با ایران ارائه نشده است، اما همین اظهارات غیر رسمی و فردی نمایندگان آمریکا را نیز میتوانیم بررسی کنیم.وی با بیان اینکه برای این منظور با کارشناس و صاحبنظران وزارت امور خارجه مذاکراتی خواهند داشت، افزود: پس از پایان تعطیلات این هفته مجلس با دعوت از وزیر امور خارجه این موضوع را بررسی خواهیم کرد.
به هر روی باید دید واکنش مجلس هشتمیها که بیشتر از هفتمیها داعیه اصولگرایی دارند، چه خواهد بود. آیا مذاکره و حضور نمایندگان کنگره را در ایران میپذیرند، چه در صورت وقوع چنین مسالهای آن هم در شرایطی که بحث مذاکره با آمریکا بدون پیششرط از سوی احمدینژاد بارها مطرح شده است، شاید بتواند به آب شدن یخ روابط طرفین کمک کند.
تقدیر AFTA از روند مبارزه با پولشویی در ایران
اما رییس کمیسیون اقتصادی، مصباحیمقدم پس از بازگشت از این سفر با اشاره به اینکه به عنوان رییس کمیسیون مشترک مبارزه با پولشویی در مجلس هفتم برای شرکت در اجلاس پاییزه بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول در واشنگتن دعوت شده بود، در تشریح دستاوردهای این اجلاس که در هفته گذشته برگزار شد، اظهار کرد: AFTA به عنوان یک نهاد بینالمللی غیر دولتی موثر که بر پولشویی در دنیا نظارت دارد، پیش از این نسبت به پیگیری مساله پولشویی در ایران گزارش منفی داده بود که پس از تلاشهای مجلس هفتم برای اصلاح این روند؛ در سال جاری گزارش نسبتا مثبتی از اقدامات ایران ارائه داد.
وی با اشاره به دیدارها و گفتوگوهایش با نمایندگان این نهاد بینالمللی غیردولتی و صندوق بینالمللی پول ادامه داد: گر چه گزارش ارائه شده از سوی آنها دارای نکات مثبتی بود و طی آن از روند مبارزه با پولشویی در ایران تقدیر شده بود، اما نکات دیگری داشت که ما پیشنهادات اصلاحی خود را برای آن مطرح کردیم که با توافق آنان مواجه شد.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به پیشنهاد ایران برای بهبود عملکرد بانک جهانی در این اجلاس مبنیبر اینکه اقدامات این بانک نباید تحتتاثیر مناسبات سیاسی قرار گیرد، ادامه داد: متاسفانه بهرغم صراحت اساسنامه بانک جهانی بر این مساله، طی سه سال گذشته عملکرد بانک جهانی تحت تاثیر مناسبات سیاسی قرارگرفته است. به همین دلیل منابع مالی پروژههای جدید ایران به ویژه در بخش آب و انرژی تامین نشده و به درخواست ایران در این زمینه رسیدگی نشده است.مصباحی مقدم با اشاره به دیدار نمایندگان ایران با معاون بانک جهانی و رییس صندوق بینالمللی پول ادامه داد: بهرغم نگرانی ما نسبت به عدم تامین مالی پروژههای گذشته و در دست جریان ایران؛ این مسوولان قول مساعد دادند که پروژههای گذشته ایران همچنان از تامین مالی صندوق بینالمللی پول بهرهمند باشند.به گفته وی، نشست پاییزه صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی به شدت تحت تاثیر بحران مالی آمریکا و بازار سرمایه آمریکا و اروپا قرار داشت بهگونهای که ۹۰درصد گفتوگوها حول موضوع چگونگی حل این بحران بوده است.
ارسال نظر