تداوم سیاست‌های دوگانه علیه تهران

آلمان اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران را پیگیری می‌کند

سولانا: مذاکرات تا توقف غنی‌سازی اورانیوم ادامه می‌یابد

دنیای‌اقتصاد- در حالی که خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و نماینده تام‌الاختیار گروه۱+۵ و همچنین مقام‌های ایرانی بر تداوم مذاکرات در چارچوب گروه یاد شده تاکید دارند، آمریکا و برخی متحدانش از جمله آلمان تلاش دارند تا راه‌حل دیگری به غیر از گفت‌و‌گو برای آنچه که خطرات برنامه هسته‌ای ایران می‌نامند، بیابند. از همین رو، طی یک هفته گذشته مقام‌های آمریکایی از برخی تلاش‌ها برای تشکیل «ائتلاف اراده» علیه تهران خبر دادند؛ برلوسکنی، نخست‌وزیر ایتالیا در دیدار با جورج بوش بر مواضع مشترک دولت خود با دولت بوش تاکید کرد؛ و در نهایت باباجان، وزیر امور خارجه ترکیه از درخواست غرب برای پیوستن ترکیه به گروه مذاکره‌کننده با ایران حکایت کرد. اینک اما دولت آلمان با متقاعد کردن بانک‌ها و شرکت‌های انرژی و بیمه برای قطع روابط با ایران، تلاش دارد تحریم‌ها علیه تهران را تشدید کند. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از هفته‌نامه اشپیگل، این اقدام بخشی از تلاش‌های مداوم آلمان برای مجاب کردن ایران به توقف برنامه هسته‌ای‌ خود است.

بر اساس این گزارش، نمایندگان چندین وزارتخانه آلمان روز دوشنبه گذشته به منظور هماهنگی طرحی بدین منظور دیدار کردند.

وزرای اقتصاد و دارایی مامور آغاز گفت‌وگوها با نمایندگان وزارت صنایع به منظور بحث درباره تحریم‌ها شدند. سخنگوی وزارت خارجه آلمان درباره این گزارش اظهارنظری نکرد، اما به نوشته این مجله، طرح‌های آلمان از پیشنهاد فرانسه برای کشورهای هم‌عقیده به منظور بازداشتن سرمایه‌گذاری اقتصادی در ایران تا زمانی که سازمان ملل یا اتحادیه اروپایی طرح هماهنگی برای افزایش تحریم‌ها علیه ایران نداشته باشد، گرفته شده است. این تحریم‌های تجاری درباره محصولاتی اعمال می‌شود که تنها توسط کشورهای مزبور تولید شده و یافتن جایگزین این کالاها از دیگر کشورها را برای ایران دشوار می‌کند.

این در حالی است که چند روز پیش سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه بر اهمیت ادامه گفت‌وگوها در چارچوب گروه ۱+۵ میانجیان بین‌المللی در حل و فصل مساله هسته‌ای ایران (پنج عضو دائم شورای امنیت به علاوه آلمان) با ایران و همچنین غیره سازنده بودن سیاستی که برخی کشورها در رابطه با اخذ تدابیری برای اعمال تحریم‌های یکجانبه بر ضد ایران تاکید کرد.

روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز نوشت: با توجه به عدم موفقیت آمریکا و متحدانش برای تحریم ایران در شورای امنیت، آنها تصمیم گرفتند تحریم‌های یکجانبه‌ای را علیه بخش‌های انرژی و مالی این کشور اعمال کنند.

این در حالی است که سولانا در گفت‌وگو با روزنامه سعودی عکاظ اظهار کرد: اتحادیه اروپایی بر اهمیت زیاد ادامه راهبرد دیپلماتیک دو سویه در قبال ایران تاکید دارد، یعنی گفت‌وگوها همچنان تا توقف غنی‌سازی اورانیوم با تهران ادامه دارد و از سوی دیگر راهکار تحریم از طریق شورای امنیت را نیز اعمال می‌کند. وی تاکیدکرد: باید تحریم‌ها علیه ایران تا زمان اجرای خواسته‌های جامعه جهانی از سوی ایران به قوت خود باقی باشد.

این در حالی است که وزیر امور خارجه ترکیه که به تازگی یکی از کرسی‌های عضویت غیردائم در شورای امنیت سازمان ملل را از آن خود کرده است، با بیان این که برنامه هسته‌ای ایران باید از طریق راه‌حل‌های دیپلماتیک حل شود، ‌گفت: اگر در این مساله از راه‌حل‌های جایگزین استفاده شود در منطقه مشکلات زیادی روی خواهد داد.

به گزارش سایت خبری اینترنت هابر، باباجان، پس از عضویت کشور خود در شورای امنیت درباره دیدگاه آنکارا درباره مساله هسته‌ای ایران در چارچوب این شورا، ترکیه را دوست و همسایه ایران اعلام کرد و گفت: از هنگام امضای توافق‌نامه قصر شیرین میان تهران و آنکارا،‌ در روابط این دو کشور تا کنون هیچ اختلالی ایجاد نشده است و از طرف دیگر نیز ترکیه با صراحت اعلام کرده است، مخالف گسترش سلاح هسته‌ای در منطقه است.

وی ادامه داد: در شرایط حاکم،‌ ترکیه با ایران در پاسخ به بسته پیشنهادی و انجام مذاکرات با کشورهای عضو شورای امنیت در یک دیپلماسی فشرده به سرمی‌برد. آنکارا در چند ماه گذشته در روند مذاکرات هسته‌ای ایران قرار گرفت که پس از عضویت در شورا نیز به راه خود ادامه می‌دهد.

باباجان با اشاره به موضوع هسته‌ای ایران افزود: این مساله باید از راه دیپلماتیک حل شود، زیرا اگر در این مساله از راه‌حل‌های جایگزین استفاده شود در منطقه باعث مشکلات بسیار بزرگی می‌شود؛ بر همین اساس ترکیه موضع خود را آشکارا اعلام می‌کند که سیاست آنکارا پس از عضویت در شورا تغییری نمی‌کند. وزیر امور خارجه ترکیه با اشاره به قطعنامه‌های پیشین ارائه شده علیه ایران از سوی شورای امنیت، گفت: ترکیه از هر تصمیمی که در شورای امنیت گرفته شود، پیروی می‌کند.