دنیای اقتصاد - تازه‌ترین رتبه‌بندی انجام شده در خصوص اقتصادهای رقابتی جهان که توسط مجمع جهانی اقتصاد انجام شده، نشان می‌دهد که برخی کشورهای منطقه موقعیت خود را بهبود بخشیده‌اند. قطر از رتبه 31 به 26، عربستان از 35 به 27، امارات از 37 به 31 و بحرین از 43 به 37 ارتقا یافته‌اند.

تازه‌ترین رتبه‌بندی مجمع جهانی اقتصاد منتشر شد
رقابتی‌ترین اقتصادهای جهان
شادی آذری
مجمع جهانی اقتصاد گزارش 2009-2008 خود در مورد رتبه‌بندی رقابتی‌ترین کشورهای جهان را منتشر کرد. براساس این گزارش ایالات متحده آمریکا در صدر این رتبه‌بندی جای گرفته و سوئیس در جایگاه دوم. پس از این دو کشور، به ترتیب کشورهای دانمارک، سوئد و سنگاپور رقابتی‌ترین اقتصادهای جهان را به خود اختصاص داده‌اند. اقتصادهای اروپایی ده رتبه نخست را در میان رقابتی‌ترین اقتصادهای جهان کسب کرده‌اند، طوری که پس از کشور آسیایی سنگاپور به ترتیب فنلاند، آلمان و هلند جای گرفته‌اند. اقتصاد انگلستان در شرایطی که هنوز هم بسیار رقابتی است، سه پله سقوط کرده و از گروه ده اقتصاد رقابتی جهان خارج شده است.
علت اصلی این مساله تضعیف بازارهای مالی انگلستان بوده است. جمهوری خلق چین همچنان در میان اقتصادهای بزرگ نوظهور پیشگام است. امسال نیز اقتصاد این کشور چهار پله نسبت به رتبه‌بندی پیشین ترقی کرده و در زمره ۳۰ اقتصاد رقابتی جهان جای گرفته است. هر چهار اقتصاد در حال توسعه جهان که دارای سرعت رشد بالا هستند، یعنی برزیل، روسیه، هندوستان و چین در نیمه نخست این رتبه‌بندی جای دارند. پس از چین به ترتیب هندوستان، روسیه و برزیل قرار گرفته‌اند. چندین اقتصاد آسیایی عملکرد بسیار قدرتمند را از خود نشان داده‌اند به طوری که ژاپن، هنگ‌کنگ، جمهوری کره و تایوان و چین در بین ۲۰ کشور برتر جهان به لحاظ رقابتی بودن اقتصادشان جای گرفتند. در آمریکای لاتین، شیلی بالاترین رتبه را به خود اختصاص داده است و پس از آن به ترتیب پاناما، کاستاریکا و مکزیک جای دارند.
تعدادی از کشورهای خاورمیانه و منطقه آفریقای شمالی در نیمه نخست فهرست رتبه‌بندی‌ها قرار گرفته‌اند که در صدر آنها فلسطین اشغالی است و پس از آن به ترتیب قطر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کویت و تونس جای دارند. کشورهای حوزه خلیج‌فارس نسبت به سال گذشته بهبود چشمگیری را نشان داده‌اند.
در آفریقای تحت صحرا، آفریقای جنوبی، بوتسوانا و ماریتیوس در نیمه نخست فهرست رتبه‌بندی جای گرفته‌اند و چندین کشور این منطقه به طور قابل توجهی ویژگی رقابتی بودن اقتصاد خود را بهبود بخشیده‌اند.
خاویر سالایی مارتین، استاد اقتصاد دانشگاه کلمبیای ایالات متحده و یکی از نویسندگان این گزارش می‌گوید: «افزایش قیمت‌های غذا و انرژی، بحران مالی بین‌المللی و رکود اقتصاد مرتبط با آن در کشورهای عمده جهان سیاست‌گذاران را با چالش‌های جدید مدیریت اقتصاد مواجه ساخته است. بی‌ثباتی‌های اقتصادی امروز اهمیت فضای اقتصادی حامی رقابت‌پذیری را تحت‌الشعاع قرار داده است در حالی که چنین فضایی می‌تواند به اقتصادها کمک کند تا با اینگونه شوک‌ها مقابله کنند و اطمینان حاصل کنند که عملکرد قدرتمند اقتصاد به آینده نیز منتقل می‌شود.»
این رتبه‌بندی با استفاده از داده‌هایی که در اختیار عموم قرار می‌گیرند، نظرسنجی از مدیران سرشماری سالانه و جامع مجمع جهانی اقتصاد و موسسات تحقیقاتی و سازمان‌های کسب و کار همکار با این مجمع در کشورهایی که گزارش آنها را تحت پوشش قرار داده، انجام شده است. در سال جاری بیش از ۱۲۰۰۰نفر از رهبران کسب و کار از ۱۳۴اقتصاد جهان مورد نظرسنجی قرار گرفتند. این نظرسنجی طوری طراحی شده است که طیف وسیعی از عوامل تاثیرگذار بر وضعیت کسب و کار در یک اقتصاد را مورد بررسی قرار می‌دهد. به علاوه این گزارش فهرستی جامع از نقاط ضعف و قوت کشورها را در بر می‌گیرد و بدینوسیله این امکان را فراهم می‌آورد که اولویت‌های کلیدی ایجاد اصلاحات در سیاست‌ها تعیین شود.۱۲ معیار از جمله اقتصاد کلان موسسات مالی و بانکی، زیر ساخت‌ها، آموزش، بهداشت و ... در هر یک از این ۱۳۴ کشور مورد بررسی قرار گرفته است.
مجمع جهانی اقتصاد قصد دارد پوشش جغرافیایی رتبه‌بندی خود را هر ساله گسترش دهد. با توجه به این که امسال 134 کشور مورد بررسی قرار گرفته است، این گزارش جامع‌ترین گزارش در نوع خود محسوب می‌شود چون پوشش آن به کشورهای برونئی دارالسلام، کوت دیووی، غنا و مالاوی نیز گسترش یافته است.
در این گزارش نقاط ضعف و قوت هر یک از کشورها و اقتصادها براساس تحلیل استفاده شده در محاسبه رتبه، مورد بررسی قرار گرفته است. به علاوه یک بخش از جداول داده‌ای به این گزارش ضمیمه شده است که بیش از ۱۱۰ شاخص را مورد بررسی قرار می‌دهد به علاوه بحث‌هایی در مورد برخی کشورها از جمله انگلستان، کاستاریکا و عربستان سعودی به این گزارش ضمیمه شده و تحلیل‌های عمیقی از مسائل تاثیرگذار رقابتی بودن کشورها مطرح شده است.