تحریمهای جدید علیه ایران در دستور کار سنای آمریکا قرار گرفت
مجازات بانک جهانی در صورت کمک به ایران
دنیایاقتصاد- مجلس سنای آمریکا برای تشدید تحریمهای اقتصادی علیه ایران به زودی پیشنویس لایحهای را به این منظور بررسی میکند. این در حالی است که نماینده آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی با سفر به پکن در تلاش است تا مقامهای چینی را برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران ترغیب کند. رژیم صهیونیستی نیز از مناسب بودن زمان برای افزایش تحریمها علیه کشورمان سخن میگوید. تلاشها برای افزایش تحریمهای اقتصادی علیه تهران در حالی صورت میگیرد که هنوز مقامهای کشورمان به بسته پیشنهادی کشورهای ۱+۵ پاسخ ندادهاند. همچنین کشورهای طرف مذاکره ایران نیز پاسخی به بسته پیشنهادی تهران ارائه نکردهاند. این در حالی است که خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و منوچهر متکی، وزیر خارجه ایران شنبه هفته جاری در تهران همزمان اعلام کردند که سرفصلهای دو بسته پیشنهادی یاد شده نقاط اشتراک متعددی دارد و میتواند مبنای مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۵ قرار گیرد و بر اساس همین اشتراک و امیدواریها، اتحادیه اروپا در نشست اخیر خود بهرغم تمایل بریتانیا و آمریکا هیچ پیشنهادی را برای افزایش تحریمها مورد بررسی قرار نداد.
بر اساس این گزارش، مجلس سنای آمریکا برای تشدید مجازاتهای اقتصادی علیه ایران به زودی بررسی لایحه تحریمهای جدید علیه این کشور را آغاز میکند.
این لایحه که «قانون تحریمهای ایران سال ۲۰۰۸» نام دارد، قرار است روز چهارشنبه (۱۸ ژوئن) برای اولین بار در کمیته امور مالی مجلس سنا مطرح و بررسی شود.
یکی از مجازاتهای مطرح در این لایحه، ممنوع شدن هرگونه کمک دولت آمریکا به ایران برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی (WTO) است.
مجازات دیگر، مسدود شدن داراییها و اموالی است که در قلمرو آمریکا توسط دیپلماتهای ایرانی یا سازمانهای وابسته به ایران از جمله بنیادهای مستضعفان و شهید یا سازمانهای اطلاعاتی ایران اداره میشود.
بر اساس این پیشنویس کمپانیهای آمریکایی که با اطلاع قبلی و از طریق شرکتهای کوچکتر وابسته به خود در خارج از آمریکا تحریمهای موجود علیه ایران را نقض میکنند، مجازات خواهند شد. همچنین موافقتنامه هستهای که به تازگی دولت آمریکا با دولت روسیه منعقد کرده است (موسوم به موافقتنامه ۱۲۳) ابطال خواهد شد، مگر آنکه روسیه به همکاریهای اتمیو نظامی خود با ایران خاتمه دهد و ایران بخشهای حساس برنامه هستهای خود از جمله غنیسازی اورانیوم را متوقف کند.
بانک جهانی نیز به خاطر اعطای هرگونه وام به ایران، مجازات مالی خواهد شد.
پیشنویس این لایحه از تاسیس یک بانک بینالمللی سوخت هستهای توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمیحمایت میکند و مبلغ ۱۵میلیون دلار به عنوان اعتبار برای برنامههای مبادلات مردمیبه ویژه سفرهای متقابل جوانان ایرانی و آمریکایی در نظر میگیرد.
این پیشنویس همچنین دولت آمریکا را به ارائه فهرستی از کمپانیهایی که بیش از ۲۰میلیون دلار در ایران سرمایهگذاری میکنند و در نتیجه مشمول تحریمهای آمریکا میشوند، موظف میکند.
البته تمام مجازاتهایی که در پیشنویس این لایحه آمده، حتی در صورت تصویب، برای رییسجمهور آمریکا الزامآور نیست.
آن طور که در این پیشنویس دیده میشود، رییسجمهور آمریکا اجازه خواهد داشت برای پیشبرد منافع کشور خود از اجرای برخی مجازاتهای مندرج در این لایحه صرفنظر کند.
این لایحه برای تصویب نهایی و تبدیل به قانون، لازم است پس از تصویب در سنا، مورد تایید مجلس نمایندگان قرار گیرد و سپس به امضای رییسجمهور برسد.
این در حالی است که نماینده آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای مذاکراتی که بیشتر بر مساله هستهای ایران متمرکز است، در پکن به سر میبرد. گرگوری شولتی، نماینده آمریکا در سازمان ملل روز دوشنبه در پکن در اظهاراتی بیاساس به خبرنگاران گفت: برنامه هستهای ایران تهدیدی برای ثبات خاورمیانه است و این به نفع چین است که به پایان دادن به این برنامه کمک کند.
براساس گزارش رادیو آمریکا، شولتی گفت: نزدیک به ۵۰درصد تامین نفتخام چین از طریق خاورمیانه انجام میشود؛ بنابراین میگویم که چین در متقاعد کردن ایران به رها کردن برنامه هستهایاش نفع اساسی خواهد داشت.
این گزارش مدعی است، ایران تحت فشار بینالمللی فزایندهای برای متوقف کردن برنامه غنیسازی اورانیوم قرار گرفته و تاکید دارد که هدف این برنامه تولید انرژی است.
چین با وجودی که به تحریمهای سازمان ملل علیه ایران رای داده است، به همراه روسیه نسبت به تحریمهای سختتر و جامعتر علیه ایران اکراه دارد.
ایران یکی از تامینکنندگان مهم انرژی برای چین است و با وجود تحریمها، پکن همچنان به تجارت با ایران ادامه میدهد. شولتی گفت که اکنون زمان تجارت مانند همیشه نیست.
او افزود: اکنون زمان آن است که مقامات ایرانی بفهمند اقدامشان پیامدهایی دارد و بنابراین من فکر میکنم مهم است که آنها این پیام را از رفتار و گفتار کشورها درک کنند.
وی گفت: چین با همراهی با شورای امنیت میتواند صدای خود را با دیگران همراه کند و به سوریه به طور علنی و خصوصی بگوید که آنها باید به طور کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کنند.
این گزارش همچنین حاکی است که تزیپی لیونی، وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی نیز در دیدار با وزیر امور خارجه ایتالیا افزایش تحریم علیه ایران را بر سر برنامه هستهای تهران خواستار شد.
وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی در دیدار با همتای ایتالیایی خود در لوکزامبورگ گفت: اکنون زمان افزایش تحریمها علیه ایران و به اجرا در آوردن آنها در شورای امنیت سازمان ملل و اتحادیه اروپایی است.
لیونی دوشنبه شب و قبل از نشست وزیران امور خارجه ۲۷ کشور اروپایی در لوکزامبورگ با همتای خود دیدار کرد.
تلاش برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران در حالی صورت میگیرد که هنوز اعضای اتحادیه اروپایی هیچگونه تحریمی را علیه کشورمان وضع نکردهاند. از همین رو، دیروز روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی به اظهارات گوردون براون نخستوزیر انگلیس پرداخت و نوشت: نخستوزیر انگلیس در واقع از تحریمهایی صحبت کرده است که وجود خارجی ندارند و چنین تصمیمهایی باید با توافق جمعی ۲۷ وزیر امور خارجه اتحادیه اروپا اعلام شود، نه گفتوگوهای دو جانبه آمریکا و انگلیس. روزنامه فایننشال تایمز در این گزارش نوشت: اما گوردون براون در گذشته با اعلام تحریمهایی علیه ایران که وجود خارجی ندارند، اوضاع را پیچیدهتر کرد. انگیزه وی هرچه بود این کار به روابط انگلیس با آمریکا، اتحادیه اروپا و ایران کمکی نکرد.
نخستوزیر انگلیس روز دوشنبه در حالی که کنار جورج بوش، رییسجمهور آمریکا ایستاده بود تحریمهای جدیدی را علیه ایران اعلام کرد و گفت: ما همین امروز اقدام میکنیم تا داراییهای بزرگترین بانک ایران یعنی بانک ملی را مسدود کنیم.
این روزنامه انگلیسی نوشت: همانطور که یک دیپلمات انگلیسی تاکید کرد، براون اشتباه کرده بود و اظهارات وی نادرست بود، آن چه حقیقتا اتفاق افتاد این بود که اتحادیه اروپایی (چند هفته پیش) در زمینه این که چه اقداماتی را علیه بانک ملی اتخاذ کند به توافق رسید. این گامی مهم است؛ اما آنها هنوز درباره زمان آن تصمیمگیری نکردهاند.
دولت انگلیس معتقد است که این تنها یک فرمالیته است و تحریمها در هفتههای آینده اعمال خواهد شد؛ در حالی که این فاصله از اهمیت بسیاری برخوردار است، به ویژه اکنون که اتحادیه اروپا پیشنهاد جدیدی را به ایران ارائه کرده است تا در ازای کمکهای سیاسی و اقتصادی فعالیتهای غنیسازی اورانیوم خود را متوقف کند. ایران هنوز پاسخی به این پیشنهاد نداده است و میتوان گفت قبل از این که ایران تصمیم به پذیرش هویج کند، براون با چماق تهران را تنبیه کرد.
در همین حال روزنامه آمریکایی کریستین ساینسمانیتور در گزارشی با اشاره به بن بست رسیدن سیاستهای واشنگتن در قبال تهران نوشت که عاقلانهترین راه حل مساله ایران، لغو تحریمهای این کشور و گفتوگوی مستقیم با مقامات تهران است.
این روزنامه در این گزارش با اشاره به برخی تهدیدات مقامهای اسرائیلی مبنی بر حمله نظامی به ایران نوشته است: صرفنظر از اینکه شایعات در این زمینه واقعی هستند یا نه، اکنون زمان آن رسیده است که آمریکا هر اقدامی را که به ایجاد اختلالی دیگر در خاورمیانه منجر شود، متوقف کند و سیاستهای خود را در این زمینه تغییر دهد؛ چرا که با ماجراجویی جدید دیگر برای واشنگتن در خاورمیانه، دوباره هزاران نفر کشته و قیمت نفت به فراتر از ۲۰۰ دلار رفته و اقتصاد جهان دچار رکودی فزاینده خواهد شد.
این روزنامه آمریکایی با اشاره به بیاعتنایی ایران به تحریمهای وضع شده تصریح کرده است: جهان غرب باید از دیپلماسی شفاف در قبال ایران استفاده کند. این دیپلماسی باید شامل مذاکرات مستقیم و سازنده بین ایران و آمریکا درباره مباحث اساسی که روابط تهران و واشنگتن را دچار چالشهای فراوان کرده است، باشد. کریستین ساینس مانیتور در ادامه گزارش خود آورده است: آمریکا میتواند با لغو تحریمها و از سرگیری روابط دیپلماتیک خود با ایران از تنشهای به وجود آمده با ایران به مقدار زیادی بکاهد و از بروز جنگی احتمالی خودداری کند. عاقلانهترین راه این است که به جای ممانعت از سرمایهگذاری کشورهای غربی در صنایع نفت و گاز ایران، آنها را تشویق به این کار کرده و سریعا باب مذاکرات مستقیم با مقامات رده بالای ایران را باز کرد.
ارسال نظر