در روز هوای پاک صورت گرفت
۲ اقدام دولت برای کاهش آلودگی هوا
دنیایاقتصاد- روز پنج شنبه و همزمان با روز هوای پاک، مراسم رونمایی ازخودروهای متناسب با استاندارد آلایندگی یورو۴ معروف به خودروهای پاک در سازمان محیط زیست انجام شد. علاوه بر این بنزین و گازوئیل با استاندارد یورو ۴ نیز به طور آزمایشی در برخی از جایگاههای عرضه سوخت در تهران توزیع شد.
عکس: ایسنا
دنیایاقتصاد- روز پنج شنبه و همزمان با روز هوای پاک، مراسم رونمایی ازخودروهای متناسب با استاندارد آلایندگی یورو۴ معروف به خودروهای پاک در سازمان محیط زیست انجام شد. علاوه بر این بنزین و گازوئیل با استاندارد یورو ۴ نیز به طور آزمایشی در برخی از جایگاههای عرضه سوخت در تهران توزیع شد. همچنین قرار است مطابق با برنامه زمانبندی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از اواسط سال آینده به تدریج عرضه بنزین و گازوئیل یورو ۴ در سطح جایگاههای سوخت تهران و سایر کلانشهرهای کشور به طور گسترده آغاز شود. این اقدامات به عنوان راهکارهایی برای کاهش آلودگی هوا و حرکت به سمت هوای پاک توسط دولت در روز هوای پاک به صورت نمادین انجام شد.
بر اساس این گزارش، رییس جمهور و معاونش در مراسم رونمایی از خودروها و مراسم عرضه توزیع بنزین یورو ۴ در جایگاهها به ارائه گزارشهایی از اقداماتی که در باره کاهش آلودگی هوا انجام دادهاند پرداختند و البته از مجموعه اقدامات موجود ابراز رضایت کردند. هرچند در این گزارشها بیشتر به آنچه باید صورت بگیرد اشاره شد تا آنچه تاکنون صورت گرفته و البته پیشرفت و توسعه پالایشگاهها و نیز کاهش مصرف بنزین در پی سهمیهبندی هم جزو مواردی بود که به انجام رسیده است. دعوت مردم به درختکاری و گسترش فضای سبز و اصلاح مصرف سوخت در بخش صنعت هم جز راهکار دیگر این گزارشها بود.
این ابراز رضایت مقامات دولتی از عملکرد خود در بحث کاهش آلودگی هوا، در شرایطی است که کشور دستکم به لحاظ برخورداری از هوای پاک در سالهای گذشته در شرایط مناسبی به سر نمیبرد، این شرایط نامناسب را یا آلایندههای ناشی از انواع سوختها ایجاد کردهاند و یا ریزگردها که این مورد دوم بخش اعظمی از جو کشور را چند سالی است که تحت تاثیر قرار داده است.
در موضوع آلایندهها البته این بحث همواره بین دولت و شهرداری مطرح است که یکی ترافیک را عامل آلودگی می داند و دیگری عدم توجه به گسترش سیستم ناوگان حمل و نقل عمومی. البته جدیدا بحث نوع سوخت مصرفی هم مطرح شده است و به همین منظور دولت از خودروهایی که قابلیت استفاده از سوخت با استاندارد یورو ۴ را دارند رونمایی کرد؛ استانداردی که گفته میشود کمک قابل توجهی به بحث کاهش آلودگی هوا خواهد کرد چرا که تا پیش از این سوختهای مصرفی یا همان بنزین با استاندارد یورو دو مصرف میشده است.
در موضوع ریزگردها که منشا اصلی آن بیابانها کشورهای عربی همسایه و به ویژه عراق است نیز مقامات دولتی میگویند که با این کشور برای مالچ پاشی صحاری مذاکراتی را انجام دادهاند، هرچند این مذاکرات نتیجه ملموسی نداشته است و استانهای مرکزی، غربی و حتی شمال غربی به دلیل افزایش ریزگردهای عربی همواره آسمانی غبارآلود را تجربه کردهاند.
۲ کشور عامل ایجاد ۵۰ درصد آلودگیها
به گزارش ایسنا، اما محمود احمدینژاد طی سخنانی در این مراسم با تاکید بر صیانت از محیط زیست گفت:۵۰ درصد آلودگیهای اصلی محیط زیست توسط دو کشور ایجاد میشود و هرچه کنوانسیون و قرارداد روی کاغذ مینویسند آنها زیر بار نمیروند.
وی همچنین با تاکید بر اینکه «سوخت خودرو باید سالم باشد یا حداقل آلودگی را داشته باشد» افزود: با پیشرفت و توسعه پالایشگاهها شاهد تولید سوختهایی با آلودگی بسیار کم هستیم و امیدواریم ظرف یک و نیم تا دو سال آینده، کل سوخت مصرفی کشور به بالاترین استاندارد روز دنیا برسد و رسیدن به استانداردهای روز دنیا شدنی است. وی با اشاره به تولید سوخت پاک ادامه داد: هنگامی که در سال ۸۵ مطرح کردیم که باید در تولید بنزین خودکفا شویم، عدهای گفتند مگر میتوان ظرف چند سال چند پالایشگاه ایجاد کرد. وی با اشاره به اینکه «ایران از نظر سرعت کاهش آلودگی در ردههای بالا قرار دارد» یادآور شد: بخشی از آلایندگیهای ما به صنعت مربوط میشود که البته در آنجا نیز اقدامات خوبی صورت گرفته است و انشاءالله به نقطهای برسیم که کل صنعت ما، صنعت سبز باشد.
رییسجمهور تصریح کرد: بعضی از اقدامات، نیازمند پیگیری است که یکی از آنها، موضوع ریزگردها است. این ریزگردها که از کشورهای دیگر آمده شرایط سختی را برای ما ایجاد کرده است؛ البته بخشی نیز در خاک خودمان تولید میشود.
باید در این خصوص چارهاندیشی کرد. شاید بتوان با ایجاد سپر، مانعی برای ورود آنها ایجاد کرد یا فضای سبز را افزایش داد. زیرا در تعدادی از استانها هنگامی که گردوغبار میآید، زندگی مختل میشود؛ ممکن است مریضی ایجاد نکند، ولی از نظر روحی سبب ایجاد مشکل میشود. وی تاکید کرد: هرچقدر برای صیانت از سلامت مردم هزینه کنیم، اندک است.
اختصاص یارانه برای مشعلها
به گزارش ایسنا، وی در ادامه با اشاره به آلودگیهای ناشی از سوخت گرمایشی و سرمایشی منازل گفت: باید در این رابطه برنامهای تنظیم کرد. اگر ممکن بود یارانه اختصاص دهیم تا مشعلها تعویض شود. مشعل غیرتنظیم حداقل مصرف را ۳۰ درصد افزایش میدهد. باید مشعلها را نوسازی کرد و دولت نیز در این راستا کمک میکند، زیرا این کار ارزش دارد. احمدینژاد در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به موضوع تعریف استانداردها، تصریح کرد: فصلی را در محیط زیست باز کنید تا استانداردهای محیطی را خودمان تنظیم کنیم.
البته این امر به معنی نداشتن تعامل با دیگران نیست، اما شرایط محیطی تهران با ویژگیهای خود با شهر دیگری در نقطه دیگری از دنیا متفاوت است. چرا باید از استانداردهای خارجی استفاده کرد. ما میتوانیم از استانداردهای محیطی استفاده کنیم.
شاید ابتدای کار دشوار به نظر برسد، ولی آنقدرها هم سخت نیست. وی با بیان اینکه «گرچه جزو کشورهای پاک دنیا محسوب میشویم، اما ما باید پاکترین کشور باشیم»، ادامه داد: کشورهایی ۲۵ برابر ما در دنیا آلودگی ایجاد میکنند. ما باید پاکترین کشور باشیم، زیرا هر چیزی که در دنیا ارزش محسوب میشود، از کانونهای جوشش آن ایران بوده است. وی با بیان اینکه «هر ایرانی میتواند سالی یک درخت بکارد» گفت: پیش به سوی ایران عزیز، قدرتمند و پاک.
بنزین با امنیت کشور ارتباط دارد
همچنین به گزارش مهر، محمدجواد محمدیزاده در مراسم آغاز عرضه بنزین یورو ۴ در سطح جایگاه سوخت تهران با اعلام اینکه در شرایط فعلی هنوز مصرف بنزین و سوخت در ایران با استانداردهای جهانی فاصله دارد و با اعلام اینکه ایران حداقل تا ۱۵۰ سال آینده نفت و ۵۰۰ سال آینده گاز در اختیار دارد، بیان کرد: با توجه به اینکه این انرژیها تجدیدپذیر نبوده باید با متنوع سازی سبد مصرف انرژی امکان بهینه سازی بیشتر را در این بخش فراهم کنیم.
این مقام مسوول با بیان اینکه بنزین با امنیت کشور ارتباط دارد خواستار متنوع سازی بیشتر سبد سوخت خودروها شد و افزود: ورود دو میلیون دستگاه خودروی گازسوز و توسعه صنعت سیانجی در ایران یک معجزه به شمار میرود.
ارسال نظر