تحلیل توکلی از کارنامه هدفمندسازی

دنیای اقتصاد - آخرین روز بررسی لایحه بودجه سال ۹۰ در مجلس به صحنه بحث‌های داغ دولتمردان با نمایندگان منتقد بر سر تعیین سقف درآمدهای یارانه‌ای دولت تبدیل شد. در مذاکرات عصر دیروز مجلس که در نهایت به تصویب رقم ۵۴ هزار میلیارد تومانی برای درآمدهای یارانه‌ای سال ۹۰ منجر شد، باز هم احمد توکلی پرچمدار مخالفت با ارقام پیشنهادی دولت بود. توکلی دیروز همچنین با انتشار نامه‌ای سرگشاده، به شیوه اجرای قانون یارانه‌ها در سال گذشته انتقاد کرد. پایان بررسی بودجه با بحث داغ یارانه‌ای

با تصویب مجلس، سقف درآمدهای یارانه‌ای دولت در سال جاری ۵۴ هزار میلیارد تومان تعیین شد

دنیای اقتصاد- ملیحه ابراهیمی: مجلس درآمد حاصل از هدفمندی یارانه‌ها در سال‌جاری را ۵۴ هزار میلیارد تومان تصویب کرد که از این میان ۴۰ هزار میلیارد تومان آن سهم خانوارها است.

۱۰ هزار میلیارد تومان از این رقم نیز سهم بخش تولید است و ۴ هزار میلیارد تومان آن به عوارض و مالیات پرداختی اختصاص دارد. در حالی سقف درآمدهای دولت برای هدفمندی یارانه‌ها در جلسه دیروز مجلس تصویب شد که تعدادی از نمایندگان همچون احمد توکلی، علی عباسپور، حمیدرضا کاتوزیان و علیرضا محجوب معتقد بودند «این میزان درآمد محقق نمی‌شود و منجر به گرانی زیاد و بیکاری می‌شود»، اما از سوی دیگر نمایندگان دولت اصرار داشتند که «این رقم قابل تحقق است و مشکلی به وجود نمی‌آید». پیش از این دولت در لایحه بودجه درآمدی ۶۲ هزار میلیارد تومانی را در نظر گرفته بود؛ اما مجلس با تصویب پیشنهاد یکی از نمایندگان مبنی بر محدود کردن افزایش قیمت حامل‌های انرژی تا سقف ۲۰ درصد، تحقق این درآمد را دچار مشکل کرد.برخی نمایندگان پیش‌بینی کرده بودند که رقم درآمد حاصل از هدفمندی یارانه‌ها با مصوبه «افزایش قیمت‌ها تا سقف ۲۰ درصد»، حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان شود، اما مجلس در نهایت سقف درآمدهای یارانه‌ای را ۵۴ هزار میلیارد تومان تعیین کرد.

توکلی: این درآمد محقق نمی‌شود

در نشست دیروز مجلس، احمد توکلی رییس مرکز پژوهش‌ها در تذکری آیین‌نامه‌ای نسبت به ارقامی‌ که برای درآمد حاصل از هدفمندی یارانه‌ها از سوی کمیسیون تلفیق محاسبه شده اعتراض کرد و گفت: رقم ۵۴ هزار میلیارد تومانی که کمیسیون تلفیق در نظر گرفته است از طرف هزینه‌ای محاسبه شده است و نه درآمدی. در حالی که دولت باید میزان درآمدها را اعلام کند. به اعتقاد وی، این درآمد قابل تحقق نیست و منجر به گرانی زیاد در جامعه و فشار مضاعف به مردم می‌شود. توکلی افزود:ما به این ترتیب بین خودمان و دولت دعوا درست می‌کنیم! چون با حداکثر افزایش ۲۰ درصدی قیمت حامل‌های انرژی، دولت به چنین درآمدی نمی‌رسد.

وی اظهارکرد: حداکثر درآمد دولت از این محل، ۳۱ هزار میلیارد تومان است و با پرداخت یارانه به ۷۲ میلیون نفر از جمعیت کشور جور در نمی‌آید. توکلی همچنین گفت: مجموع سهم بخش تولید با بخش خانوار و دولت، ۵۰ هزار میلیارد تومان است نه ۵۴ هزار میلیارد تومان. وی ادامه داد: دولت با این اقدام به دنبال نوعی حساب‌سازی است و می‌خواهد این ۴ هزار میلیارد تومان را به دلیل اینکه سهم خود را به مردم داده است به گونه‌ای برای خود نگه دارد. توکلی این موضوع را قانونی ندانست و پیشنهاد حذف مبلغ ۴ هزار میلیارد تومان را ارائه داد.

کاتوزیان: دروغ می‌گویند

حمیدرضا کاتوزیان، رییس کمیسیون انرژی مجلس نیز در تذکری آیین‌نامه‌ای و در مخالف با پیشنهاد درآمد ۵۴ هزار میلیارد تومانی از هدفمندی یارانه‌ها، گفت: متاسفانه آمار و اعدادی که ارائه می‌شود کاملا دروغ است! عده‌ای می‌خواهند مجلس را دست بیندازند.

وی با بیان اینکه فرزین نماینده دولت در کمیسیون انرژی گفته بود که ۵/۴۵ میلیون نفر یارانه می‌گیرند، افزود: کمیسیون انرژی کمیسیون تخصصی این امر است و می‌داند که درآمد ۵۴ هزار میلیارد تومانی از محل اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها قابل تحقق نیست. نماینده تهران با بیان اینکه اصلا با هیچ فرمولی به چنین عددی نمی‌رسیم، ادامه داد: برای رسیدن به هدف، اعداد دروغی را ارائه می‌دهند. همان‌طور که آقای توکلی هم گفت، وقتی شرکت برق بدهکار است چطور می‌تواند محل تامین درآمد دولت در اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها باشد؟

دولت: درآمد‌ها محقق می‌شود

اما محمدرضا فرزین، نماینده دولت در دفاع از درآمد ۵۴ هزارمیلیارد تومانی حاصل از هدفمندی یارانه‌ها برای دولت گفت: ۵/۷۲ میلیون نفر برای دریافت یارانه از دولت ثبت‌نام کرده‌اند و پرداخت یارانه به این افراد حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان بودجه لازم دارد.

فرزین با اشاره به سخنان کاتوزیان گفت: به دلیل ادامه ثبت نام مردم برای دریافت یارانه، آمار یارانه بگیرها متغیر است.

وی افزود: قبلا از مرکز آمار گفتند ۶۲ میلیون نفر یارانه می‌گرفتند اما با ثبت‌نام‌های جدید ۵/۷۲ میلیون نفر یارانه می‌گیرند.

نماینده دولت تصریح کرد: به جای تهمت زدن به آمارهای مرکز آمار مراجعه کنید.

فرزین با بیان اینکه درآمد دولت از محل افزایش حامل‌های انرژی در سال‌جاری ۳۶ هزار میلیارد تومان است، افزود: این تنها محل کسب درآمد دولت نیست. کما اینکه درآمدی هم از محل افزایش قیمت نان (۵/۳ هزار میلیارد تومان) یا محل‌های دیگر وجود دارد. علاوه بر این مجلس اجازه ۲۰ درصد افزایش قیمت حامل‌های انرژی را داده است. وی در واکنش به اظهارات توکلی که گفته بود، چهار هزار میلیارد تومان از درآمد دولت در این زمینه حساب‌سازی است و در ارقام وجود ندارد نیز گفت: این چهار هزار میلیارد تومان را از محل عوارض و مالیات به دست می‌آوریم.

عبدالهی: ناچار هستیم

رضا عبداللهی، رییس کمیسیون تلفیق نیز با قرار گرفتن در موضع دفاع از درآمد ۵۴ هزار میلیارد تومانی گفت: دولت در لایحه بودجه ۹۰، خواستار درآمد ۶۲ هزار میلیارد تومانی از محل اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها بوده، اما در کمیسیون تلفیق آن را به ۵۴ هزار میلیارد تومان کاهش دادیم که ۴۰ هزار میلیارد تومان آن سهم یارانه‌های نقدی مردم است.

وی با بیان اینکه قضاوتی درباره درست بودن یا نبودن پرداخت یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان در ماه نمی‌کنم، ادامه داد: به هر حال ما در مقابل کار انجام شده دولت قرار داریم که چنین یارانه‌ای را اعلام کرده‌اند.

رییس کمیسیون تلفیق ادامه داد: فکر نمی‌کنم در زمان حاضر کسی حاضر باشد از سهم پرداختی یارانه نقدی مردم کم شود.

عبداللهی همچنین از محاسبات صورت گرفته برای تحقق درآمد ۵۴ هزار میلیارد تومانی دولت دفاع کرد و گفت: ۴۰ هزار میلیارد تومان سهم خانوار است، ۱۰ هزار میلیارد تومان سهم بخش تولید و چهار هزار میلیارد تومان هم از محل مالیات و عوارض دولت می‌تواند کسب درآمد کند. رییس کمیسیون اصل تلفیق از نمایندگان خواست تا به این بسته به شکل کلی رای دهند تا دولت در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها دچار مشکل نشود. در نهایت پیشنهادهای نمایندگان برای کاهش یا حذف درآمد ۵۴ هزار میلیارد تومانی حاصل از هدفمندی یارانه‌ها، رای نیاورد و مجلس این رقم را تصویب کرد.

سقف بودجه ۵۰۸ هزار میلیارد تومان شد

مجلس در پایان نشست دیروز سقف بودجه ۹۰ را حدود ۵۰۸ هزار میلیارد تومان تصویب کرد که به نسبت رقم ۵۲۲ هزار میلیاردتومانی که دولت در لایحه بودجه در نظر گرفته بود، حدود ۱۴ هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرد. براساس مصوبه مجلس، بودجه سال ۱۳۹۰ کل کشور از حیث منابع بالغ بر ۵ میلیون و ۸۳ هزار و ۹۳۸ میلیارد و ۸۲۹ میلیون ریال شامل بودجه عمومی دولت بالغ بر یک میلیون و ۶۹۷ هزار و ۲۲۵ میلیارد و ۱۱ میلیون ریال و همچنین، بودجه شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و موسسات انتفاعی وابسته به دولت بالغ بر سه میلیون و ۵۵۰ هزار و ۶۵۶ میلیارد و ۳۶۵ میلیون ریال است.

اختصاص ۲۵ هزار میلیارد ریال برای افزایش حقوق کارمندان

نمایندگان مجلس دیروز همچنین تصویب کردند که مبلغ ۲۵ هزار میلیارد ریال از اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای کسر و برای افزایش حقوق و مزایای کارکنان دولت در سال ۹۰ اختصاص یابد.

رفع ایرادات شورای نگهبان

نمایندگان مجلس در آخرین روز بررسی جزئیات بودجه ۹۰، ایرادات شورای نگهبان درباره مصوبات را نیز رفع کردند.