آیا طرح سفرهای ارزان قیمت، چاره‌ساز است؟

مینا صباغی- سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در راستای اجرای سیاست اصلی خود یعنی ارتقای سفر و ایرانگردی در بین خانواده‌های ایرانی به عنوان مقدمه ضرورت صنعت گردشگری در کشور، با ایجاد ستاد تسهیلات سفرهای ارزان‌قیمت، اجرای برنامه ارزان‌سازی سفر را در یک ماه گذشته، در دستورکار قرار داده است و این کار را در مرحله اول، از هفته جاری اجرا خواهد کرد. در زمینه این طرح «فرخ کریمی» مسوول ستاد سفرهای ارزان قیمت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به خبرنگار ما گفت:

ظرف چند سال اخیر به دلیل عدم ایجاد تسهیلات مناسب برای گردشگران، میل و رغبت به سفرهای داخلی در میان مردم، آن هم با تور و استفاده از خدمات مسافرتی از بین رفته و همین موضوع باعث شده که اغلب دفاتر خدمات مسافرتی در زمینه استقبال از تورهای داخلی با رکود مواجه شوند.

وی همچنین این مشکلات را نه تنها برای دفاتر خدمات مسافرتی، بلکه برای صنعت گردشگری یک ضایعه و خسارت جبران‌ناپذیر دانست.

«کریمی» در مورد تاثیر ترویج و تبلیغ سفرهای خارجی از سوی اکثر آژانس‌های مسافرتی بر میزان استقبال سفرهای داخلی از سوی مسافران می‌گوید: به طور کلی طی یک سال اخیر شاهدیم که در اکثر آژانس‌های مسافرتی همه فعالیت‌ها و تبلیغ‌ها، بررسی سفرهای خارجی است و مردم نیز بیشتر به آن سمت تمایل نشان می‌دهند و هیچ فعالیت و تبلیغی در مورد سفرهای داخلی صورت نگرفته است.

مسوول ستاد سفرهای ارزان‌قیمت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به صرفه‌ نبودن اقتصادی بعضی از سفرهای

داخلی را برای آژانس‌های مسافرتی یکی از دلایل رکود بازار این سفرها اعلام کرد و گفت: بعضی از آژانس‌های مسافرتی بر این اعتقادند که برگزاری تورهای داخلی از لحاظ اقتصادی برای آنها به صرفه نیست. از جهتی نیز به علت ارزان بودن ارز، مردم تشویق می‌شوند که به سفرهای خارجی گرایش بیشتری نشان دهند. البته عدم آگاهی و عدم معرفی جاذبه‌های شهرهای داخلی برای مردم نیز جزو مواردی است که استقبال از سفرهای داخلی را با مشکل مواجه کرده است.

کریمی در ادامه به نقش ستاد سفرهای ارزان در مورد چگونگی اجرای این طرح می‌گوید: این ستاد در این رابطه با برگزاری جلسات و هماهنگی با مسوولان هتل‌ها، مراکز حمل و نقل و بعضی از آژانس‌های مسافرتی به تعامل بین آنها می‌پردازد تا بتواند با ارائه خدمات و سفرهای ارزان قیمت در ارتقا و تشویق مردم به سفرهای داخلی بپردازند.

وی همچنین برگزاری تورهای زیارتی به مکان‌هایی چون قم و مشهد را از اولویت‌های این طرح دانست و گفت: برگزاری سفرهای داخلی به مکان‌های تاریخی در اولویت بعدی قرار می‌گیرد. کریمی کاهش قیمت سفرهای داخلی تا ۵۰درصد را برای ماه‌های آینده پیش‌بینی کرد.

«حمزه‌زاده» مدیرکل دفتر تدوین استانداردها و نظارت سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی نیز در مورد نوع برگزاری سفرهای ارزان‌قیمت برای مردم در گفت‌وگو با خبرگزاری موج گفت: در این زمینه پکیج‌های خاص را با برنامه‌ها و تخصص‌های خاص تعیین می‌کنیم و پس از اتمام دوره آموزشی این طرح که تا پایان ماه رمضان ادامه دارد. اقدام به معرفی این پکیج‌ها در قالب تورهای ورزشی، عشایری، کویرگردی، طبیعت‌گردی، جوانان، بانوان، بازنشستگان و ... کرده و دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری می‌توانند آمادگی خود را براساس تجربه و تخصص در هر یک از این زمینه‌ها به سازمان اعلام کنند.

وی افزود: بعد از اعلام آمادگی دفاتر خدماتی، سازمان به بررسی سوابق و تجربه آنها پرداخته و هر پکیج را در اختیار یکسری از دفاتر قرار می‌دهد و مردم از طریق اطلاع‌رسانی سازمان می‌توانند برای ثبت‌نام و استفاده از تورهای ارزان‌قیمت، به دفاتر مجاز معرفی شده از سوی سازمان مراجعه کنند.

معاون سازمان میراث فرهنگی و گردشگری افزود: تلاش داریم پس از اجرای مرحله اول طرح سفرهای ارزان‌قیمت، با شناسایی و رفع بسیاری از موانع، نرخ‌های موقت مرحله اول را حداقل تا ۳۰درصد کاهش دهیم و می‌توان این قول را داد که مردم در دوره‌های بعدی با قیمت‌های بسیار پایین‌تری به سفر بروند.

وی در پایان گفت: پس از اتمام دوره آزمایش، سیاست‌ها و برنامه‌های سازمان در بحث ارزان‌سازی سفر به کلیه آژانس‌ها و دفاتر خدماتی و مسافرتی اعلام خواهد شد و دفاتری که قادر باشند به‌صورت مراکز مادر در زمینه سفرهای ارزان‌قیمت فعالیت کنند، می‌توانند به سازمان مراجعه کرده و در صورت احراز توانشان به طور قطع از آنها استفاده خواهیم کرد.

«کرامتی» مسوول یکی از آژانس‌‌های مسافرتی نیز در مورد تورهای مسافرتی و میزان استقبال مردم از آنها گفت: ارتباط مستقیمی بین گردشگری و بضاعت مردم وجود دارد. رکود اقتصادی و مناسب نبودن وضعیت اقتصادی مردم طی چند سال اخیر باعث شده که شاهد رکود ۴۰درصدی در این زمینه باشیم.

وی همچنین کم سود بودن برگزاری تورهای داخلی را یکی از علل کم توجهی آژانس‌ها به این نوع سفرها مطرح کرد و گفت: البته هر هفته بعضی آژانس‌ها آگهی تورهای داخلی را در نشریات مطرح می‌کنند و اطلاع‌رسانی می‌شود، اما آنچه که برگزاری این تورها را در بعضی از آژانس‌ها با کاهش استقبال روبه‌رو کرده است به حد نصاب نرسیدن تعداد مسافران است که این امر باعث می‌شود تا برای آژانس‌ها مقرون به صرفه نباشد و آنها ترجیح دهند که به تورهای پرسود خارجی تمایل بیشتری نشان دهند.

«کرامتی» استقبال از بعضی از تورهای داخلی مثل کاشان، کیش، شیراز و اصفهان را همیشگی اعلام می‌کند و معتقد است که بعضی از تورهای فصلی همیشه پر متقاضی هستند و اطلاع‌‌رسانی چندانی نمی‌خواهند.