گروه بنگاه‌ها، ملیحه ابراهیمی: در سال‌های اخیر راه‌اندازی قطار پرسرعت، به رقابتی بزرگ برای کشورهای دنیا بدل شده است؛ رقابتی که نه تنها به رشد قابل‌توجه درآمد کشورها می‌انجامد، بلکه مرزهای اقتصادی و تجاری کشورها را بسیار فراتر از مرزهای جغرافیایی، ترسیم می‌کند.

در این میان چین با دارابودن ۷ هزار کیلومتر شبکه پرسرعت درصدر کشورهای پیشرو قرار دارد. اتحادیه بین‌المللی راه‌آهن (UIC) هر سال با ارائه گزارشی به وضعیت خطوط پرسرعت جهان می‌پردازد.

این سازمان باوجود بررسی وضعیت خطوط ریلی موجود در دنیا در آخرین گزارش خود با پرداختن به وضعیت خطوط پرسرعت جهان و برنامه کشورها برای راه‌اندازی خطوط پرسرعت تا سال ۲۰۱۴ اعلام می‌کند در حال حاضر احداث ۲۹۵۴ کیلومتر خط پرسرعت در دنیا موجود است. بر اساس این گزارش ۱۲ هزار و ۷۵۴ کیلومتر خط پرسرعت در کشورهای دنیا در حال ساخت است. این گزارش می‌افزاید: کشورهای دنیا همچنین در حال برنامه‌ریزی برای احداث ۴۴۵۹ کیلومتر خطوط پرسرعت هستند و ۱۴ هزار و ۳۸۲ کیلومتر خطوط پرسرعت نیز در برنامه بلندمدت کشورهای دنیا قرار دارد. براساس این گزارش در سال ۲۰۲۵ حدود ۵۴ هزار و ۵۵۰ کیلومتر خطوط پرسرعت در دنیا احداث می‌شود.

گزارش اتحادیه بین‌المللی راه‌آهن در باره وضعیت خطوط پرسرعت دنیا در قاره‌های آسیا، اروپا و آمریکا تا سال ۲۰۱۴ در حالی منتشر شده که از ایران هیچ‌نامی برده نشده است. این گزارش که به اعلام وضعیت خطوط موجود، خطوط در حال ساخت، برنامه کشورها برای راه‌اندازی خطوط پرسرعت و برنامه بلندمدت کشورها برای احداث خطوط پرسرعت پرداخته است، به نظر می‌رسد ترجیح داده است که نامی از خطوط پرسرعت ایران که حدود ۱۰ سال است که در دست اجرا است، نبرد. این در حالی است که اتحادیه بین‌المللی راه آهن در گزارش‌های خود در سال‌های پیشین ایران را در زمره کشورهایی که برای احداث خطوط پرسرعت «برنامه» دارند، قرار داده بود.

اتحادیه بین‌المللی راه‌آهن آخرین بار در گزارشی که در سال ۲۰۱۳ منتشر کرد در نقشه‌هایی که از وضعیت راه‌اندازی خطوط پرسرعت در دنیا ترسیم کرده، ایران را به عنوان کشوری که پروژه خطوط پرسرعت دارد نشان داده است. از سوی دیگر، اتحادیه بین‌المللی راه‌آهن در نقشه دیگری در همین گزارش که به وضعیت خطوط پرسرعت جهان در سال ۲۰۲۵ می‌پردازد، وضعیت راه‌اندازی خطوط پرسرعت در ایران را همان وضعیت قبلی یعنی پروژه‌ای برای ساخت نشان می‌دهد.

از سوی دیگر این گزارش در بخش مربوط به خطوط پرسرعت آسیا به وضعیت خط پرسرعت عربستان (مدینه - جده- مکه) که در سال ۲۰۱۵ با سرعت ۳۰۰ کیلومتر در ساعت راه‌اندازی شده، اشاره کرده است.

وضعیت ترکیه به عنوان همسایه ایران در این گزارش توجه مخاطب را جلب می‌کند. براساس این گزارش ترکیه نیز در حال حاضر ۶۸۸ کیلومتر خط پرسرعت دارد و ساخت ۴۶۹ کیلومتر خط پرسرعت دیگر را آغاز کرده است. همچنین ترکیه در برنامه خود احداث یک هزار و ۲۱۰ کیلومتر خط پرسرعت را تدوین کرده است و برنامه بلندمدت این کشور نیز احداث ۵۴۸ کیلومتر خط پرسرعت جدید است. در نهایت ترکیه تا پایان سال ۲۰۱۶ حدود ۲۳۶۷ کیلومتر راه‌آهن پرسرعت احداث می‌کند و تا سال ۲۰۲۵ حدود ۲۹۱۵ کیلومتر راه‌آهن پرسرعت را راه‌اندازی خواهد کرد.

ایران اما در سال ۱۳۸۵ کلنگ احداث خط پرسرعت قم- اصفهان را که بعدها به تهران- قم- اصفهان تغییر نام داد بر زمین زد؛ اما احداث این خط به دلیل مشکلاتی در تامین مالی هنوز به مرحله بهره‌برداری نرسیده است. راه‌اندازی این خط حدود ۵ میلیارد یورو اعتبار نیاز دارد که مسوولان راه‌آهن گفته‌اند در صورت تامین اعتبارات لازم این خط طی ۳ سال به بهره‌برداری می‌رسد.

برقی کردن و ارتقای سرعت خط راه آهن تهران- مشهد نیز از جمله پروژه‌های در دست برنامه‌ریزی در ایران است که مطالعات آن از سال ۱۳۸۷ در کشور شروع شده است. جدول‌های این مطلب براساس گزارش اتحادیه بین‌المللی راه‌آهن از وضعیت راه‌آهن‌های پرسرعت دنیا تا سال ۲۰۱۴ تهیه شده است.

رقابت‌ جهانی برای قطارهای پرسرعت

رقابت‌ جهانی برای قطارهای پرسرعت

رقابت‌ جهانی برای قطارهای پرسرعت