افزایش نرخ ارز به نفع کیست؟

ترقی نابهنگام ارز یکی از اخبار مهم اقتصادی در روزنامه چهارم خرداد سال ۱۳۱۱ است. در همین رابطه خبرنگار روزنامه در مقاله‌ای که نیمی از صفحه اول روزنامه را به خود اختصاص داده، ضمن گلایه از پایین آمدن ارزش پول ملی، راهکارهای برون رفت از این بحران را مورد بررسی قرار داده است. او در این مقاله می‌نویسد: «بسیاری معتقدند که ترقیات اسعار به ضرر مملکت نیست، بلکه به نفع صادرات تمام می‌شود. بسیار خب، اولا باید دید منافع این عمل به کجا می‌رود آیا به جیب رعیت و زارع می‌ریزد یا قالی باف اجرت بیشتری می‌گیرد؟»

دعوت ترکیه از دولت ایران دیگر خبری است که در روزنامه چهارم خرداد جلب نظر می‌کند. طبق این خبر مسوولان دولتی ترکیه از وزیر دربار و وزیر خارجه ایران دعوت کرده‌اند که در پاییز به آنکارا بروند. دعوتی که به واسطه تراکم کاری در ایران تنها از سوی فروغی، وزیر امور خارجه ایران مورد اجابت قرار گرفته است. در این روز همچنین خبری درباره عوارض خانه‌های مسکونی درج شده است. براساس این خبر از کابینه ریاست وزرا به وزارت داخله نامه‌ای درباره عوارض خانه‌های مسکونی و باغات ابلاغ شده و قرار است که مالیات هر خانه متناسب با قیمت آن مشمول مالیات شود. انتخابات اتاق تجارت قم نیز به دستور اداره کل تجارت برگزار شده و اسامی ۱۸ نفر از تجار برگزیده در روزنامه درج شده است. همچنین در خصوص تمایل برخی از تجار برای خرید سهام شرکت تجارتی ایران، از آنها خواسته شده که یک سوم از تعهد خود را در حساب بانک ملی شرکت واریز کرده و توسط بانک ملی مرکزی، پرداخت خود را به شرکت اطلاع دهند.

اما از خبرگزاری‌های خارجی خبر می‌رسد که موسولینی به افتخار خلبان‌های آلمانی که بر فراز اقیانوس اطلس پرواز کرده بودند، ضیافت ناهاری را برپا کرد. در این ضیافت سفیر کبیر آلمان و سایر اعضای هیات سیاسی حضور داشتند. انیشتین هم در این زمان در آکسفورد برای تدریس فلسفه تکامل برگزیده شده‌است.

مجروح شدن نایب کنسول انگلیس در حین مسافرت به ناحیه‌ای که تحت قوای سرخ بود، از دیگر خبرهای خارجی روزنامه است، این در حالی است که روزنامه با همان گرایش چپ خود بلافاصله پس از این خبر، به تاسیس کارخانه فلزسازی در اوکراین اشاره می‌کند و می‌نویسد: «این کارخانه از حیث بزرگی دومین کوره اتحاد شوروی است»

اما آلمانی در این روزها به فکر معاش بیکاران خود هستند. بر اساس خبر منتشر شده در روزنامه اطلاعات چهارم خرداد ۱۳۱۱، کمک خرجی که برای بیکاران آلمانی پیش بینی شده بالغ بر سه میلیارد و ۱۸ میلیون مارک اعتبار می‌خواهد و تصور می‌شود که با تحدید عوارض بلدی تا سال بعد تامین شود. اما از آلمان و شهر برلن خبر دیگری مبنی بر تظاهرات جوانان کمونیست مقابل سفارت ژاپن منتشر شده است. اقدامی که به سرعت توسط پلیس آلمان مهار می‌شود.